7. 2. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Transparency International Slovensko (TIS) hodnotilo radničné noviny v 100 najväčších mestách na Slovensku a samosprávach, najlepšie podľa nich dopadli noviny bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Na druhom mieste skončila Trnava, tretie najprínosnejšie radničné noviny vydáva Hlohovec. Naopak, na druhom konci rebríčka na 83. meste sú radničné noviny Rimavskej Soboty Gemerské zvesti, na 82. mieste sú radničné noviny mesta Humenné Humenské noviny a tretie najmenej prínosné sú noviny Dunajskej Stredy. Výsledky hodnotenia dnes na tlačovej besede prezentovali šéf TIS Gabriel Šípoš, projektový koordinátor Michal Piško a Anna Dráľová.
Ako vysvetlil Piško, v hodnotení skúmali pozitívne a negatívne javy v novinách. Medzi pozitívne faktory patrí napríklad to, či noviny informujú o budúcich rozhodnutiach a dávajú priestor aj oponentom či podiel samosprávnych tém v novinách. Medzi faktory, ktoré negatívne ovplyvnili hodnotenie periodika, patria napríklad to, či sa v novinách nadštandardne objavujú fotky a zmienky o primátorovi, starostovi a vedení a podiel anonymných článkov. Ak by v periodiku panovala úplná rovnováha medzi pozitívnymi a negatívnymi ukazovateľmi, jeho skóre by dosiahlo 50 percent. Túto hranicu prekročilo iba 22 miest. Tri štvrtiny mestských novín sú podľa TIS skôr propagandou.
Ako celkovo najprínosnejšie sa ukázali noviny bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Tie venovali samosprávnym témam takmer 40 percent svojej plochy a v jej rámci vyčlenili deväť percent aj pre polemické názory a takmer sedem percent pre zmienky o zamýšľaných rozhodnutiach. Aj tieto noviny však dosiahli 60-percentné skóre a existuje v nich priestor na zlepšenie. Na druhom mieste skončili trnavské Noviny z radnice, ktoré však rozoberali samosprávne témy iba na 18 percentách plochy. To podľa TIS možno vnímať negatívne, no snažili sa zapojiť ľudí do budúcich rozhodnutí.
Pokiaľ ide o radničné noviny z Rimavskej Soboty a Humenného, TIS tvrdí, že obe periodíká vychádzajú v drvivej väčšine ukazovateľov podpriemerne. Ako vysvetlil Piško, nadpriemerný výskyt zmienok je v novinách o primátorke a poslankyni NR SR Jane Vaľovej. „Primátorka často zneužila priestor na to, aby si vybavila spory s kritikmi bez toho, aby dostali priestor na reakciu,“ vysvetlil Piško. V prípade rimavskosobotských Gemerských zvestiach je podľa TIS problém to, že primátor si v novinách často rieši problémy z Banskobystrického samosprávneho kraja.
TIS sa v hodnotení zamerala na 100 najväčších miest Slovenska, čiže asi polovicu populácie Slovenska. Skúmali pritom päť čísel novín, nie všetky mestá však noviny vydávajú, respektíve vydali aspoň päť čísel v tomto volebnom období. Podľa Piška TIS zaujímali aj ďalšie údaje. Podľa neho sa dá vo všeobecnosti povedať, že čím otvorenejšia samospráva, tým prínosnejšie noviny. Lepšie periodiká tiež vydávajú nezávislí či pravicoví primátori. Prínosnejšie noviny sú podľa neho v mestách nad 50-tisíc obyvateľov a v mestách, kde sú novozvolení primátori. Pokiaľ ide o kvalitu z regionálneho hľadiska, za ostatnými časťami zaostáva východ. Piško však upozornil, že v týchto kritériách sú rozdiely iba malé.
Ako Piško dodal, takmer 60 percent radničných novín má redakčnú radu a zhruba 40 percent má prijaté pravidlá, ako majú noviny vyzerať. Neznamená to však, že tieto periodiká dosiahli v hodnotení lepší výsledok.
Transparency International Slovensko sa inšpirovalo obdobným projektom českého združenia Oživení a na základe ich overenej metodiky sa zamerali na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín v 100 najväčších mestách na Slovensku. Do porovnania zaradili aj 83 samospráv, ktoré vydávali alebo financovali aspoň päť čísel radničných novín.
Hodnotené noviny a podrobné výsledky si možno pozrieť na stránke hlasne.truby.transparency.sk

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.