21. 6. 2017

Keď sa chuj naučí abecedu

Keď sa chuj naučí abecedu


Výzva proti dekadencii a barbarstvu v RTVS a verejnej diskusii
Rádio_FM ako štvrtý okruh Slovenského rozhlasu je súčasťou verejno-právneho média RTVS. Hrubo prekročilo svoje kompetencie, keď ako verejno-právne médium poskytuje priestor propagácii facebookovej stránke „Zomri“, ktorá verejne podnecuje nenávisť, opakovane porušuje právo zverejňovaním osobných údajov (dokonca súkromnej korešpondencie) a fotografií a hrubo porušila základné princípy tej najelementárnejšej etiky, humanizmu a morálky, ktorá je základom pre fungovanie akejkoľvek zdravej a civilizovanej spoločnosti. V niektorých príspevkoch sa administrátori a komentujúci stránky hrdo hlásia k tomu, že sú „žumpou“, „nihilistami“ a „sarkastickými sviňami“.
RTVS je verejno-právna inštitúcia platená z daní občanov Slovenskej republiky, ktorej povinnosti podľa zákona č. 532/2010 Z.z., čl.1, § 2 sú „na zásade redakčnej nezávislosti prostredníctvom kvalifikovanej pracovnej sily a s pocitom spoločenskej zodpovednosti rozvíjať kultúrnu úroveň poslucháčov a divákov, poskytovať priestor súčasným kultúrnym a umeleckým aktivitám, sprostredkúvať kultúrne hodnoty iných národov.“ Programové služby sú založené na „na zásadách demokracie a humanizmu a prispievajú k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a k environmentálnej zodpovednosti verejnosti." Stránka „Zomri“ je v rozpore s princípmi humanizmu a jej propagácia je v rozpore s poslaním inštitúcie RTVS.
Stránka alebo fanpage „Zomri“ s dosahom vyše 50 tisíc ľudí (čo teda rozhodne nie je málo a nie je možné takýto počet získať prirodzenou cestou bez reklamy a marketingových nástrojov, ku ktorým sú potrebné patričné financie) začala nedávno v spolupráci s agentúrou Kompot (1) vydávať tričká, kde sa okrem želania smrti na zadnej časti nachádzajú nápisy, kde sa napr. autori trička hrubo vysmievajú matke speváka Miroslava Šmajdu slovami „Šmajdova manka“. Stránka si zo šírenia barbarstva dokonca urobila biznis a za jedno tričko pýta 23 € (2). Stránka Zomri, o čom zrejme hovorí aj jej morbídny názov, je plná nechutného fekálneho, sexistického, vulgárneho a primitívneho barbarského „humoru“. Počas Veľkej noci si napríklad nechutným spôsobom uťahovali zo smrti Ježiša Krista, v diskusiách na kritiku stránky odpovedajú správcovia prianím „zomri", po skutočnej smrti Martiny Chovancovej, zvanej Martinka z Turca, si z nej uťahovali (ešte na stránke Jakub Martinec, ktorá bola predchodcom stránky Zomri), podobne ako z rakoviny Karla Gotta, či autonehody Joža Ráža. Bežne vytvárajú rôzne fotomontáže, v ktorých zverejňujú fiktívne diskusie konkrétnych ľudí, čím vytvárajú dojem, že dotyční sú autormi citátov. Nezainteresovaný človek, ktorý si niečo také prečíta, tomu môže uveriť.
Intelektuálne elity, ktoré sa hrdo hlásia k civilizovaným a slušným ľuďom, neurobili absolútne nič proti aktivitám tejto stránky, ba dokonca ju ospravedlňujú tým, že je satirická a že útočí aj proti extrémistom. Avšak v jednom rade s tzv. meme komiksami na členov strany ĽSNS sa na stránke vyskytujú nechutné, morbídne vtipy na ľudí, ktorí nie sú alebo sú iba marginálne politicky angažovaní. Takéto útoky musí odmietnuť každý slušný a civilizovaný človek. Aby sme boli konkrétni, uvedieme niekoľko príkladov:
Na úvodnej fotografii facebookovej stránky pribudol istý čas „citát“: „Viac slovenské ako byť alkoholik, je už len byť ko**t. Milan Lasica." Tento citát, ktorý je navyše pripísaný symbolicky obrázkom Werichovi, teda osobe, ktorá ho nepovedala, porušil zákon č. 300/2005, § 423 trestného zákona o verejnom hanobení národa. Slovákov stránka nazýva „prakok*tmi“. Stránka neustále a pravidelne porušuje § 424a, ktorý okrem iného hovorí aj o verejnom podnecovaní nenávisti a násilia, obmedzeniu práv a slobôd jednotlivcov. Mimo explicitného podnecovania nenávisti (vari niet explicitnejšieho podnecovania nenávisti, než prianie smrti konkrétnej osobe, dokonca z bezpečnosti anonymity), stránka zverejnila nasledujúce citáty, ktoré taktiež nechali slovenské „osobnosti“ chladnými, ľahostajnými alebo dokonca sa na nich smiali:
„Keď si uvedomíš, že si obul letné gumy priskoro.“ (na fotografii Marika Gombitová na vozíčku).
„Som sa práve tak vysral, že keď som vyšiel z hajzla, bol som hladný.“
„Keď Helene povedali, aby sa správala primerane k svojmu veku, zomrela.“
„Víťaz Modrej veľryby." (na obrázku Iveta Bartošová, Modrá veľryba je údajná samovražedná hra).
„Humor ***** je ako poprsie Mázikovej, vždy dokáže padnúť nižšie.“
„Keby sa topil ***** a *****a vy by ste mohli zachrániť iba jedného, išli by ste na obed alebo by ste si prečítali noviny?“
„Som si pripísal nasieranie slovänských prakokotov medzi skills do životopisu a na LinkedIn. Aspoň rýchlejšie vytriedim potenciálnych zamestnávateľov.“
Na výzvu Andreja Kisku proti extrémizmu reagoval jeden z jeho fanúšikov nasledovne: „U mňa veľký rešpekt stránkam: Zo***, Ťažký týždeň s J*.. a pod. Iba intelektuálnou srandou sa dá proti nim bojovať a nie klesnúť na ich úroveň...“ (Filip K.).
Osobnosti, umelci a inteligencia sa nielenže proti tejto stránke nevyhraňujú, ba dokonca ju mnohí podporujú. Symbolický „lajk“ stránke a stránkam spriazneným (Prečo ľudom hrabe, Slobodný vysierač a pod.) pridali Michal Havran, Monika Beňová, Monika Tódová, Martin Poliačik, Peter Osuský, František Šebej, Jaroslav Naď, Gábor Grendel...
Bez ohľadu na obsah stránky je zvrátená aj samotná podpora projektu, ktorý si zvolil tak morbídny názov. „Zomri“ znamená želanie alebo prianie smrti. Smrť je koncom života, zánikom všetkých životných funkcií, zánikom existencie v materiálnom svete. Je morbídne a zvrátené, ak 50 tisíc ľudí dá symbolickú podporu lajkom heslu, ktoré znamená prianie smrti a ešte si aj niektorí kúpia tričko s tým nápisom.
Správca spriaznenej stránky (3) „Prečo ľudom hrabe“ Marián Jaslovský sa v jednom zo svojich článkov na stránke Aktuality.sk (4) nepriamo priznal, že sa pozná s niektorými správcami stránky (presnejšie povedal, že nepozná všetkých administrátorov stránky). Človek, ktorý podporuje podobné zvrátenosti, nemá žiadne morálne právo hovoriť o šírení nenávisti, propagandy, konšpiráciách či dezinformáciách. Marián Jaslovský je členom projektu Konspiratori.sk, ktorý podporuje aj prezident Andrej Kiska (5), aplikácia Websupport, či známy mobilný operátor O2 (5a).
„Kolegom“ Mariána Jaslovského je Ján Benčík, ktorý pravidelne lajkuje a komentuje stránku „Zomri“. Ján Benčík je napriek tomu oceňovaní ako bojovník proti extrémizmu, získava ceny a priazeň tzv. intelektuálnych elít a médií. Podporovateľ zvrátených vecí, ktoré produkuje stránka „Zomri“ sa s tým netají, ba dokonca stránku cituje cez obrázky na svojom blogu (6). Zvrátený humor je pánovi Benčíkovi veľmi blízky. Aj preto odmietame súhlasiť so smerovaním spoločnosti, ktorej kritériá sú nastavené tak, že zvrátení ľudia ako Ján Benčík získavajú ocenenia bez akéhokoľvek nesúhlasu tzv. elít.
Svet, v ktorom žijeme, je plný paradoxov a absurdít. Pojmy a významy získavajú často svoju opačnú interpretáciu. Na šírenie nenávisti, úpadku a barbarstva sa odvolávajú tí, ktorí sami šíria nenávisť, ba dokonca ju sami podnecujú (7). Najvzrátenejším paradoxom je, že mnohí fanúšikovia stránky „Zomri“ podporovali projekty ako „Výzva k ľudskosti“, či kampane Nadácie pre otvorenú spoločnosť ako „Hejt nie je názor“ či „Ale hejt neskryje“. Stránka „Zomri“ nedávno zverejnila a následne zmazala stalkerskú fotografiu z nákupného centra, pod ktorou pribudlo množstvo vulgarizmov na úplne neznámeho, teda nie verejne známeho človeka. Záber z priemyselnej kamery bol zverejnený na stránke KVonline (8). Stránku „Zomri“ nazvali Denníkom N a MedialneEtrend recesistickou stránkou (9, 9a), stránka Omediach využíva „Zomri“ ako relevantný zdroj informácií (10), Fici.sk (dcérsky projekt denníka SME, ktorý spoluvlastní finančná skupina PENTA) informovala bleskovo o zrušení aj obnovení stránky ako stránky populárnej (11).
Uvedomujeme si, že pravicový extrémizmus a fašizácia v slovenskej spoločnosti rastie. Zároveň však odmietame špinavé praktiky extrémnej liberálnej pravice, ktoré sú nielen na hrane zákona, ale aj za hranicami elementárnej etiky, morálky a humanizmu.
Podľa zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách, § 19 „audiovizuálna mediálna služba na požiadanie, programová služba a ich zložky nesmú b) propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine." Žiadame preto kompetentných, aby prevzali zodpovednosť.
Cieľom tejto výzvy nie je podnecovanie k cenzúre, ale vyzvanie k skutočnej ľudskosti, humanizmu a civilizovanému dialógu na politickej scéne. Nemáme nič proti zdravému satirickému humoru, irónii, no odmietame bezohľadný a morbídny cynizmus, ktorý prekročil všetky spoločensky tolerovateľné hranice a podnecuje k šíreniu nenávisti.
Vyzývame inteligenciu, umelcov, politikov, zástupcov štátu, verejných inštitúcií, aby prevzali zodpovednosť a reagovali nielen na túto výzvu, ale aj na rozširujúce sa barbarstvo v slovenskej spoločnosti. Je našou morálnou povinnosťou vymedziť sa proti šíreniu nenávisti extrémnej konzervatívnej a liberálnej pravice, medzi ktorými nie je rozdiel. Takéto zvrátené a choré predstavy by nemali mať vo verejno-právnom médiu, ktorého koncesionármi sú občania Slovenskej republiky, miesto.
Signatári k tejto výzve pribúdajú, v dohľadnom čase zverejníme ich zoznam.

ZjemajVlek

Dovetok


Žiadam vás o okamžité odstránenie fotografie detí z Vášho článku. Som jej autorom a je absolútna nehoráznosť zneužívať deti za účelom vašej propagandy. Fotografiu ste vytrhli z kontextu, neuviedli ste vysvetlenie prečo mali decká na sebe tieto tričká a zverejnili ste ju s nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami. Na jej uverejnenie som vám nedal súhlas. ŽIADAM VÁS O JEJ OKAMŽITÉ ODSTRÁNENIE, NAJNESKôR DO STREDY 21.6.2017 DO 07:00 RÁNO. Deti na fotografii, ktorú ste bez súhlasu autora či ich zákonných zástupcov uverejnili - rovnako ako ich rodičia - sú zásadne proti tomu aby boli zverejnené na Vašej stránke a aby si ich ktokoľvek kedykoľvek mohol s Vami dávať čo i len omylom do súvislosti. Rovnako ako s akýmikoľvek politickými stranami, hnutiami, či spolkami vyznávajúcimi akúkoľvek ideológiu.