21. 6. 2017

OĽaNO: Riaditeľa RTVS by mali voliť zástupcovia divákov aj zamestnacov

OĽaNO: Riaditeľa RTVS by mali voliť 


zástupcovia divákov aj zamestnacov
 
Hnutie OĽaNO súhlasí s postojom ministra kultúry Mareka Maďariča, že spôsob voľby riaditeľa RTVS by sa mal zmeniť a odpolitizovať. Ako dnes na brífingu uviedol poslanec hnutia Jozef Viskupič, dôležité podľa neho je, aby sa na voľbe prostredníctvom svojich zástupcov v zbore voliteľov podieľali diváci, poslucháči a aj zamestnanci. "Médium verejnej služby má patriť občanom," povedal. Spôsob, ako podľa neho vytvoriť funkčný orgán, ktorý by volil riaditeľa, je podľa neho potrebné analyzovať na príklade okolitých štátov. "Neťahajme tieto veci z päty," povedal s tým, že o tejto problematike by mali spoločne diskutovať opozícia aj koalícia.
Pre zvýšenie nezávislosti RTVS je podľa Viskupiča potrebné aj to, aby sa zmenilo jej financovanie. V súčastnosti totiž rádiotelevízia získava časť finančných prostriedkov zo zmluvy so štátom, o ktorej musí riaditeľ rokovať s ministrom kultúry. Viskupič navrhuje financovanie na základe zmluvy zrušiť, rovnako aj výber koncesionárskych poplatkov. Namiesto toho navrhuje, aby bolo financovanie naviazané na HDP, konkrétne by RTVS každý rok dostávala 0,15% z tejto sumy.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) chce meniť spôsob voľby generálneho riaditeľa RTVS. Maďarič chce, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. Ako zdôraznil na dnešnej tlačovej besede, ide iba o ideový návrh, ktorý predkladá iniciatívne. Myslí si, že teraz je ten vhodný čas meniť voľbu, keďže nový systém by sa využil až o päť rokov, teda po skončení súčasnej koalície. „V tejto chvíli to považujem za svoju povinnosť ministra kultúry a za svoj dlh voči RTVS a verejnosti,“ povedal na margo návrhu, ktorým chce voľbu generálneho riaditeľa odpolitizovať.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.