24. 6. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek včera odišiel z živého vysielaného rozhovoru v Českom rozhlase. Paroubkovi sa nevenuje otázkam na jeho návrat do sociálnej demokracie, konkrétne na podmienky daných stanovami. Paroubek chcel diskutovať o politike, keď redaktor na otázky trval, stál zo stoličky a povedal "tak na shledanou, pane redaktore" opustil štúdio.
Paroubek podal prihlášku do ČSSD, ktorú v minulosti vedel, v Cerheniciach na Kolínsku. Stranické stanovy ale uvádějí, že případné navrácení do strany musí schváliť jeho pôvodnú domovskú organizáciu a tiež príslušný okresný a krajský výkonný výbor. Pražský výbor pre sociálnu demokraciu Paroubkov návrat neschválil. "V Praze trochu unáhlili, vyjadrili svoj svetový názor," komentoval dnes v rozhlasu bývalý premiér.
Paroubek ďalej povedal, že chcel vstupom ČSSD morálne podporiť v ťažkej situácii, keď má nízke preferencie a členovia odchádzajú. Odmietavé hlasy od sociálnodemokratických špičiek zhodnotil slovami, že sa asi domnievajú, že sa hlási na stranícke predsedu, a bojí sa toho, čo bude po neúspešných voľbách, ktoré podľa Paroubka skončí pre ČSSD tragédiou.
"Ak nemáte nič iné k tomu, tak by som prešiel slušne k tým veciam, ktoré sú zaujímavejšie. Mňa toto, pravda povedané, čo je v stanovách, tak nezaujíma . Ak budem členom, dobre, keď nie som členom, tak dobre. Poďme sa baviť o politike ", nabádal Paroubek redaktora, ktorý ale nehovoril o otázkach týkajúcich sa straníckych stanov. Paroubek varoval, že ak nebudú diskutovať o "očných veciach", "sú tam dvere a ja odcházím". Po chvíli svoje slová naplnil.
Na opätovný vstup Paroubka do ČSSD sa vzťahuje na prísnejšie ustanovenia stanov, pretože po tom, čo strana opustila, založila určitú dobu viedol politické zoskupenie Národní socialisti - levici 21. storočia. Strana vo voľbách neuspela.


Copyright © ČTK 2017




Seriálová adaptácia kultového komiksu z 90. rokov sa po úspešnej prvej sérii opäť vracia na televíznu obrazovku. Premiérové časti dramatického seriálu Preacher ponúknu akciu, no nebudú chýbať ani milostné zápletky. Divákov druhej série čakajú mysteriózne, až temné scény plné napätia. Boh totiž zmizol a s ním aj svetová rovnováha medzi dobrom a zlom, a to znamená jediné – boj medzi nebom a peklom sa môže začať. Očakávanú druhú sériu seriálu Preacher uvedie stanica AMC, v originálnom znení s titulkami, vo štvrtok 29. júna o 22. hodine, a to hneď dvoma časťami za sebou.
Za záchranou toho Najvyššieho
Nájsť Boha nebude jednoduché. Traja priatelia sa budú musieť vysporiadať so zákernými tajnými agentami, svätými zabijakmi aj nezastaviteľným zloduchom z pekla. V trinástich častiach sa opäť predstavia kazateľ z malého mesta s nadprirodzenými schopnosti Jesse Custer, jeho ostrieľaná bývalá priateľka Tulip, storočný upír Cassidy a tajomná postava, ktorá sa predstaví hneď v úvode. Riskantnú cestu kazateľa môžete sledovať už vo štvrtok 29. júna na stanici AMC.

Nadprirodzené schopnosti, netradičné ľudské osudy, ale tiež temná komediálna dráma. Presne taká bola úspešná prvá séria seriálu Preacher. Hlavná postava, Jesse, bol v priebehu desiatich častí ovládaný tajomnou silou, vďaka ktorej získal zvláštne schopnosti. Na svojej ceste sa spojil so svojou drsnou ex-priateľkou Tulip a írskym vandrákom Cassidym. Spoločne sa tak ocitli v šialenom svete, ktorý je obývaný postavami z neba a z pekla a všetkým, čo sa nachádza niekde medzi týmito dvoma protipólmi. Nechýbali ani stretnutia s démonmi a anjelmi. Svoje zážitky z minulej série si môžete osviežiť ešte v predstihu. Maratón prvej série Preachera odvysiela táto stanice už v sobotu 24. júna od 22. hodiny.

Kazateľa s nadprirodzenými schopnosťami Jesseho Custra si zahral Dominic Cooper, ktorý si už zahral napríklad po boku Maryl Streep, Keiry Knightley, Colina Firtha, Jamese McAvoye alebo Rebeccy Hall. Že sa Custrovi herecky darí, dokazuje aj jeho obsadenie do celovečerného trháku Warcraft: Prvý stret, ktorý zožal úspech po celom svete. Vo fantastickom príbeh založenom na počítačovej hre stvárnil Cooper kráľa Llanea. Jeho manželku si zahrala Ruth Negga, tá istá herečka, ktorá v seriáli Preacher hrala Jesseho priateľku Tulip. Je otázne, či za to môže opakované obsadzovanie do rolí milencov alebo spoločný čas strávený počas natáčania, ale medzi Cooprem a Neggou pravdepodobne preskakujú iskry nielen na televíznych obrazovkách a plátnach kín.

Hoci seriál vznikal hlavne pod taktovkou Sama Catlina, ktorý sa od podieľal aj na celosvetovo obľúbenej show Breaking Bad, doplnili ho ďalší dvaja fenomenálni režiséri Seth Rogen a Evan Goldberg. Tí už tiež majú za sebou veľa spoločných projektov. Jedným z nich bol trhák s rodinkou Simpsonovcov, z ďalších projektov to boli napríklad show Future Man alebo film Interview.



Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra v piatok vyhlásila, že napriek požiadavke zo strany arabských krajín neprestane vysielať a bude naďalej šíriť do sveta nestranné spravodajstvo z regiónu. Reagovala tak na výzvu na zastavenie jej vysielania, ktorú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn vo štvrtok adresovali Kataru. Výzva je jedným z bodov, ktorých splnením tieto štyri krajiny podmieňujú ukončenie blokády Kataru. Televízia al-Džazíra z tohto emirátu vysiela a je ním aj financovaná.
Podľa riaditeľa anglického vysielania al-Džazíry Gilesa Trendlea sa však televízia nechystá zastaviť vysielanie. "Budeme naďalej poskytovať naše bežné komplexné a nestranné spravodajstvo o udalostiach po celom svete," vyhlásil v piatok Trendle. Žiadosť zo strany blízkovýchodných krajín, aby Katar vysielanie al-Džazíry zastavil, podľa neho "nie je ničím iným ako pokusom umlčať hlas demokracie v regióne a potlačiť slobodu vyjadrovania".
Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn vo štvrtok predostreli Kataru zoznam trinástich požiadaviek, po ktorých splnení sú ochotné ukončiť blokádu krajiny. Okrem zastavenia vysielania al-Džazíry žiadajú napríklad aj "zaplatiť kompenzácie za straty na životoch a majetku, ktoré v uplynulých rokoch spôsobila katarská politika" či "ukončiť zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénnych krajín".
Štyri spomínané krajiny spolu s Jemenom začiatkom júna obvinili Katar z podpory teroristických skupín po celom Blízkom východe, vrátane palestínskeho Hamasu či buniek napojených na al-Káidu. Všetkých päť krajín zmrazilo s Katarom akékoľvek styky, vyzvalo svojich občanov, aby sa vrátili z tohto emirátu domov a pohrozilo väzením alebo pokutou každému, kto by tieto nariadenia kritizoval.
Katar všetky obvinenia odmieta a naznačuje, že týchto päť blízkovýchodných krajín si chce len vyrovnať účty s al-Džazírou, ktorá sa často kriticky vyjadruje o ich predstaviteľoch. Na stranu tohto tvrdenia sa v stredu čiastočne priklonilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, keď spochybnilo, či skutočným dôvodom blokády Kataru je naozaj údajná katarská podpora extrémizmu a terorizmu, a nie náhodou vzájomné nezhody iného charakteru.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kolumbijskí ľavicoví povstalci oznámili v piatok prepustenie dvojice novinárov z Holandska, ktorých uniesli začiatkom tohto týždňa v oblasti blízko hranice s Venezuelou.
      Podľa správy, ktorú priniesla oficiálna rozhlasová stanica skupiny Národná oslobodzovacia armáda (ELN), boli obaja muži prepustení v "perfektnom stave". Skupina predtým uviedla, že novinárov zadržala "z opatrnosti", keďže si chcela preveriť, čo robia na území kolumbijského departmánu Norte de Santander.
      Novinári Derk Bolt a Eugenio Follender boli nezvestní od pondelka. V Kolumbii hľadali matku ženy pochádzajúcej z tejto krajiny, ktorú si adoptoval holandský pár.
      Národná oslobodzovacia armáda je poslednou veľkou aktívnou gerilovou armádou v Kolumbii; predpokladá sa, že disponuje 1500 bojovníkmi. Vlani zadržiavali povstalci ELN v rovnakej oblasti takmer týždeň troch novinárov.



Copyright TASR ©2017