5. 9. 2017

M.TKÁČ chcel, aby TASR išlo predovšetkým o vytváranie nehmotnej hodnoty

M.TKÁČ chcel, aby TASR išlo predovšetkým o 
vytváranie nehmotnej hodnoty


Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR) by malo predovšetkým ísť o vytváranie nehmotnej hodnoty. Domnieva sa Marián Tkáč, ktorý je jedným z dvoch kandidátov na jej nového generálneho riaditeľa. V agentúrnom spravodajstve by súčasný predseda Matice slovenskej rád videl viac informácií z regiónov, pomôcť by pri tom podľa neho mohli aj pracovníci z Matice.
Správna rada TASR dnes rozhoduje o tom, kto bude viesť verejnoprávnu inštitúciu v nasledujúcich piatich rokoch. Post sa uvoľnil po tom, ako bol doterajší generálny riaditeľ Jaroslav Rezník zvolený čela Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Po Vladimírovi Puchalovi, ktorý kandiduje ako člen manažmentu agentúry, svoj projekt predstavil Marián Tkáč.
Do výberového konania sa rozhodol zapojiť s ohľadom na jeho dlhoročné skúsenosti z riadenia vo finančníctve a bankovníctve a využiť chce aj posledných sedem rokov vo verejnoprávnej Matici slovenskej. Priznal tiež, že má celoživotný pozitívny vzťah k médiám. V minulosti bol členom Rady Slovenskej televízie, dnes je predsedom Redakčnej rady Slovenských pohľadov.
Členom Správnej rady Tkáč prisľúbil, že sa chce pokúsiť o taký druh riadenia TASR, ktorý by zabezpečil kontinuitu v napĺňaní jej postavenia a poslania. V prejave ocenil jej súčasné nastavenie. Doslova uviedol, že sa hlási k odkazu Jaroslava Rezníka.
Tkáč zdôraznil, že klamlivosť a nepravda v informáciách rastie vo verejnom priestore priamoúmerne s počtom komerčných médií. "Jedinou nádejou, že sa budú poskytovať pravdivé informácie, je verejnoprávny sektor," vyhlásil.
V prípade zvolenia sa chce snažiť, aby TASR išlo predovšetkým o nehmotnú hodnotu. Hmotná hodnota je z jeho pohľadu dnes prioritou predovšetkým komerčných médií. "TASR nežije pre hmotnú hodnotu, ale využíva ju, aby mohla poskytovať informácie, ktoré majú hodnotu nehmotnú," zhrnul.
Šéf Matice slovenskej sa tiež domnieva, že špecifické oblasti Slovenska by mohli mať väčší priestor v spravodajstve TASR. Ide mu predovšetkým o jazykovo zmiešané územie na juhu a severozápade Slovenska, kde žijú národnostné menšiny a medzi nimi Slováci. Územie je spravodajsky pokryté v jazykoch menšín vo vysielaní RTVS. "Po slovensky sa o dianí v týchto regiónoch nehovorí," upozornil.
TASR by sa podľa Tkáča mohla oprieť o finančne nenáročných spolupracovníkov z radov Matice slovenskej, ktorí pôsobia v týchto regiónoch. "Viac informácií bude zrejme treba aj z prihraničia, kde žijú Slováci a sa tam angažujú," myslí si. Za vhodné považuje aj zvýšiť pokrytie života Slovákov žijúcich v zahraničí. "Nemuselo by to byť finančne náročné, keby sme ich oslovili," povedal.
Ak Tkáč uspeje, chce sa podľa jeho slov snažiť o šesť vecí. O to, aby si TASR zachovala vysoký kredit ako tvorca a distribútor dôveryhodných informácií a aby bola pilierom verejnoprávnosti a zdrojom pravdivých informácií. Tiež by chcel, aby všetky relevantné slovenské médiá zostali klientmi TASR, aby agentúra pokračovala vo svojich rozbehnutých inovatívnych programoch a prichádzala s novými. Urobí všetko pre to, aby TASR pôsobila ako silná a dobre spravovaná inštitúcia a zostala medzinárodne rešpektovanou agentúrou.
Dnes už bývalý generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník oznámil odstúpenie z funkcie 17. júla. Začiatkom augusta nastúpil na post šéfa RTVS. Vedením verejnoprávnej agentúry bol do zvolenia nového riaditeľa poverený riaditeľ stratégie Vladimír Puchala, korého dnes zvolili za generálneho riaditeľa TASR.

Copyright © TASR 2017