5. 9. 2017

Začiatky rozhlasu v Banskej Bystrici pripomína pamätná tabuľa

Začiatky rozhlasu v Banskej 

Bystrici pripomína pamätná tabuľa

Pamätnú tabuľu venovanú začiatkom rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice, odhalili dnes na priečelí Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Obyvateľom i návštevníkom mesta Banská Bystrica má pripomínať bohatú minulosť rozhlasového vysielania na Slovensku a v Československu a podiel na kultúrnom i duchovnom povznesení slovenského národa.
Ako pre TASR uviedol jeden z iniciátorov osadenia pamätnej tabule Fedor Mikovič, keďže pre rozhlasové vysielanie platí latinské "Verba volant, scripta manet – slová odlietajú, napísané zostáva", iniciátori sú presvedčení, že inštalovať pamätnú tabuľu na budovu, z ktorej sa po prvý raz ozvala známa zvučka štúdia Československého rozhlasu Banská Bystrica od skladateľa Jána Cikkera, má svoje historické opodstatnenie.
"Okrem toho hneď v susedstve, na Námestí Štefana Moysesa, stojí rodný dom majstra Cikkera. Takto budú obidve pamätné tabule prepojené menom významného slovenského hudobného tvorcu, ktorého dielo je známe nielen na Slovensku, ale aj v celoeurópskom kultúrnom kontexte," pripomenul.
Ako Mikovič pokračoval, na obsah textu tabule bude od 21. augusta 2018 nadväzovať pamätná tabuľa na budove RTVS (Ulica Ladislava Sáru č. 1). V auguste 2018 si totiž pripomenieme 50 rokov od vstupu štyroch armád Varšavskej zmluvy do Československa. Banskobystrické štúdio Československého rozhlasu zohralo v auguste 1968 dôležitú úlohu pri informovaní ľudí o vpáde sovietskych vojsk na naše územie, keď vysielalo ešte dlho po tom, ako bolo násilne prerušené vysielanie z bratislavského a košického štúdia.

Copyright © TASR 2017