6. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptské úrady zablokovali v utorok webstránku poprednej organizácie bojujúcej za dodržiavanie ľudských práv. Egyptská komisia pre práva a slobody uviedla, že sa napriek tomu chystá pokračovať v zverejňovaní svojich správ o zneužívaní ľudských práv prostredníctvom iných platforiem, ako aj cez svoj profil na sociálnej sieti Facebook. Zásahy podľa nich ukazujú, že egyptská vláda neznesie žiadnu kritiku, ale aj to, že nemá žiadne argumenty, a preto siaha k takýmto krokom.
Egyptská vláda zablokovala od mája desiatky webstránok, vrátane portálov významných médí. Od roku 2013, kedy armáda zvrhla regulérne zvoleného prezidenta, uväznila egyptská vláda tisíce ľudí.

Dán podozrivý v súvislosti so smrťou švédskej novinárky, ktorá s ním išla na výlet v jeho ponorke, prezradil údajné okolnosti jej úmrtia. Peter Madsen počas vypočúvania pred začatím procesu uviedol, že 30-ročnú Kim Wallovú omylom zasiahol ťažký poklop na veži ponorky. Wallová následne spadla na zem a vykrvácala z otvorenej rany na lebke. Jej torzo našli vo vodách pri Kodani koncom augusta. Mala odrezanú hlavu, ruky a nohy, pričom tieto časti tela sa nenašli.
Madsena zatkli 11. augusta a poslali do väzby pre predbežné obvinenia zo zabitia a nedôstojné zaobchádzanie s telom. V utorok predstúpil pred sudcu, ktorý rozhodne, či mu väzbu predĺžia.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Francúzsky súd priznal včera vojvodovi a vojvodkyni z Cambridgea odškodné 100.000 eur, ktoré im musí vyplatiť francúzska mutácia britského bulvárneho časopisu Closer za zverejnenie fotografií dovolenkujúcej Catherine bez horného dielu plaviek. Informovala o tom agentúra AP.
Časopis uverejnil inkriminované zábery, vyhotovené silným teleobjektívom z približne kilometrovej diaľky, v septembri 2012. Paparazzovia zachytili princa Williama a jeho manželku počas letnej dovolenky na juhu Francúzska. Kráľovský pár pôvodne požadoval od časopisu odškodné vo výške 1,5 milióna eur.
Súd na jednom z parížskych predmestí rozhodol, že časopis sa svojím konaním dopustil narušenia ich súkromia. Vymeraná čiastka je maximom, aké v takýchto prípadoch povoľujú francúzske zákony. Právnik obžalovanej redakcie označil sumu za prehnanú. Britský kráľovský pár nebol na súde prítomný.
William a Catherine sa zosobášili v apríli 2011. Sú rodičmi štvorročného princa Georgea a dvojročnej princeznej Charlotty. Pár v pondelok oficiálne oznámil, že očakáva tretie dieťa.

Copyright TASR ©2017