8. 9. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dosiaľ nezverejnenú skladbu vlani zosnulého britského popového speváka Georgea Michaela odvysielali dnes ráno po prvý raz na rozhlasovej stanici BBC Radio 2. Išlo však iba o nový remix skladby Fantasy z jeho prvého sólového štúdiového albumu Faith (1987).
Pieseň mala premiéru v programe The Chris Evans Breakfast Show o 09.10 h SELČ. Hudobný producent Nile Rodgers, ktorý so spevákom spolupracoval krátko pred jeho smrťou, dúfa, že skladba fanúšikov poteší.
George Michael sa preslávil začiatkom 80. rokov ako člen skupiny Wham! po boku Andrewa Ridgeleyho, neskôr odštartoval sólovú dráhu. Na prvom mieste britských rebríčkov mal sedem hitov vrátane Careless Whisper, Fastlove či Jesus to a Child, ako aj 23 skladieb v Top 10 vrátane Faith či Father Figure.
Spevák zomrel 25. decembra 2016 vo veku 53 rokov vo svojom dome v obci Goring-on-Thames na ochorenie srdca a pečene. Bojoval so závislosťou od návykových látok.


Dánsky odvolací súd včera rozhodol, že vynálezca Peter Madsen, predbežne obvinený zo zabitia a zneuctenia telesných pozostatkov švédskej novinárky Kim Wallovej, ostane nasledujúce štyri týždne vo vyšetrovacej väzbe. Zamietol tak vynálezcovo odvolanie proti utorňajšiemu rozhodnutiu kodanského okresného súdu, informovala agentúra DPA.
      Na utorňajšom verejnom vypočutí Madsen (46) vyhlásil, že Wallová (30) zomrela, keď jej v ponorke nešťastnou náhodou spadol na hlavu poklop vážiaci 70 kilogramov. Zároveň odmietol, že by sa dopustil sexuálneho útoku. Cieľom vypočutia nebolo odhaliť vynálezcovu vinu, ale zistiť, či existuje dostatok dôkazov na jeho ponechanie vo vyšetrovacej väzbe.
      Utorňajšie rozhodnutie kodanského okresného súdu odobril dnes odvolací súd, ktorý uviedol, že Madsen by sa v prípade prepustenia mohol pokúsiť brániť vo vyšetrovaní. Podľa dnešného rozhodnutia ostane vynálezca vo vyšetrovacej väzbe nasledujúce štyri týždne.
      Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v ponorke nenašli a Madsen, ktorého zadržali 11. augusta, spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
      Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska, na čo po viac ako desiatich dňoch vylovili z mora pri dánskom pobreží jej telesné pozostatky. Podľa polície išlo len o trup, pričom hlava a končatiny boli oddelené úmyselne a zatiaľ sa nenašli.

Copyright © TASR 2017

Slávny španielsky herec Antonio Banderas stvárni v americkom seriályo génioch Pabla Picassa. Zahrá ho v druhej sérii Genius, ktorá sa bude vysielať v budúcom roku.
"Budem hrať Picassa v druhej časti série Genius, ktorý sa bude vysielať na staniciach National Geographic a Fox a potom tiež inde vo svete," povedal Banderas agentúre AFP. Prvá časť série bola venovaná Albertovi Einsteinovi a získala desať nominácií na cenu Emmy TV Award. Na svete ho sledovalo okolo 45 miliónov ľudí.
Banderas povedal, že hranie Picassa je pre neho skvelou úlohou. "Budeme sa točiť od začiatku novembra do konca marca, prvé piesne budú vysielané v apríli alebo máji" v amerických televíznych staniciach, povedal herec. Ten sa preslávil vo filmoch Pedra Almodóvara - Zákon túžby alebo Ženy na pokraji nervového zrútenia - a potom v USA, kde začal nakrúcať na začiatku 90. rokov.
"Picasso životný príbeh ma fascinoval na dlhú dobu, ja si vážime, že človek, ktorý pochádza z môjho rodiska Málagy," povedal Banderas.
Producent Ron Howard povedal, že Banderas je prirodzenou voľbou pre úlohu Picassa. "Nepristupuje k životu sa žiadnymi konvenciami, čo prispeje k zobrazenie geniality, a o to nám ide. Ako autor má tak široký register, že som si istý, že dokáže priviesť toho neobvyklého umelca k životu," povedal Howard.
Banderas pripustil, že nemá veľa skúseností s televíznou prácou. Otočil sa len raz a cítil, že nakrúca film.


Čínska CEFC dokončila odchod zo spoločností Empresa Media a Medea. V stredu využila svoje právo na vrátenie podielu (predajná opcia) svojmu pôvodnému majiteľovi Jaromírovi Soukupovi. Na riadení obidvoch spoločností sa CEFC Čína nezúčastňuje od polovice marca 2017.
CEFC vstúpila do dvoch spoločností v septembri 2015, keď tiež oznámila akvizície vo viacerých domácich spoločnostiach. Zmluvy boli podpísané v Šanghaji počas návštevy prezidenta Miloša Zemana v Číne. CEFC získala menšinový podiel v oboch spoločnostiach. Vlani v júli sa podpredseda skupiny CEFC Jaroslav Tvrdík stal zástupcom predsedníctva mediálnej rady spoločnosti Empresa .
Obrat spoločnosti dosiahol v minulom roku 5,489 miliardy korún. Najvýhodnejšou časťou bola Medea, ktorá vykázala prevádzkové výnosy (EBITDA) vo výške 127,1 mil. Na druhej strane spoločnosť Empresa Media skončila s prevádzkovou stratou vo výške 14,4 mil. Kč. Vydavateľstvo vlastní aj TV Barrandov a publikuje časopis Týždeň. Medea je mediálna skupina.
Čínska CEFC si ako sídlo svojich európskych aktivítit vybrala Českú republiku, kde teraz zamestnáva viac ako 4 000 ľudí. Doteraz boli investície realizované na 36 miliárd korún a výška dokončených investícií je 17 miliárd korún. V Českej republike si kúpila akcie napríklad v aerolíniách Travel Service, vstúpila do J & T Finance Group, ovláda Lobkowicz Group of Breweries a je majoritným vlastníkom futbalového klubu Slavia.



Česká internetová jednička, spoločnosť Seznam.cz, pripravuje svoj vlastný televízny kanál. Ponúkne  všetok videoobsah, ktorý  umiestňovala na internete. Preto zaregistrovala novú spoločnosť, spoločnosť Seznam.cz TV, ktorá požiada o licenciu na vysielanie.
Seznam umiestňuje teraz svoje  videá na Stream.cz alebo seznam spravy.
Dôraz by sa mal klásť na novinky a žurnalistiku.
Rovnako ako ostatné programy, nový program by sa mohol objaviť v káblových a satelitných operátoroch alebo dokonca v niektorých terestriálnych vysielacích multiplexoch. Ale tieto sú teraz "plné". Ďalším spôsobom šírenia je hybridná televízna aplikácia HbbTV, ktorá kombinuje širokopásmové televízne vysielanie.
Seznam.cz na jeseň vybudovala televízne štúdio a zriadila vlastnú redakciu pre správy, reportáže a publicistiku.
Seznam.cz vlastní jeho zakladateľ Ivo Lukačovič. Spoločnosť s tržbami takmer štyri miliardy korún má internetový vyhľadávač, e-mailovú službu, spravodajský portál News.cz a Seznam Spravy, mapový server Mapy.cz alebo internetové stránky ako Sreality a Sauto. Spoločnosť zamestnáva približne 1 200 ľudí a má ročný zisk vyše 1 miliardy korún.


Copyright © ČTK 2017



Spoločnosť Facebook objavila internetovú kampaň šíriacu rozporuplné či nepravdivé spoločenské a politické správy, ktorú financovalo Rusko. Kampaň mala podľa Facebooku približne tritisíc reklamných zobrazení, stála 100-tisíc dolárov (v prepočte približne 83 800 eur) a trvala viac ako dva roky, pričom skončila v máji 2017. Nepropagovala žiadnu konkrétnu politickú stranu, ale zameriavala sa na témy týkajúce sa prisťahovalectva, rás a ľudských práv.
Facebook na prípade spolupracoval s americkými vyšetrovacími orgánmi a svoje záznamy poskytol aj špeciálnemu prokurátorovi Robertovi Muellerovi, ktorý sa zaoberá kauzou údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb.
Reklamy propagovali približne 470 účtov, ktoré šíria falošné informácie alebo inak porušujú pravidlá a podmienky populárnej sociálnej siete. Facebook sa domnieva, že účty vytvorila skupina z Petrohradu nazývaná Internetová výskumná agentúra, ktorá je známa rozširovaním ruských provládnych správ. Problematické účty už Facebook zrušil.


Eduardo Martins je slávny brazílsky fotograf, ktorý riskuje svoj život v krízových oblastiach po celom svete a je častým prispievateľom pozoruhodných fotografií do desiatok médií vrátane Wall Street Journal či BBC. V minulosti prekonal leukémiu a nový zmysel života našiel práve v zachytávaní pozoruhodných udalostí, a tiež v surfovaní. Martinsov profil na Instagrame, kde tento sympatický fotograf zverejňuje striedavo fotografie z vojnových zón a "selfíčka" z pláže, na ktorej surfuje, dosiahol počet 125-tisíc sledovateľov.
Toto všetko však platilo len dovtedy, kým britská BBC neodhalila, že žiadny Eduardo Martins neexistuje. Osoba, ktorá sa pod touto identitou doteraz skrývala, kradla fotografie profesionálnym fotografom a ponúkala ich médiám ako svoje vlastné.
Na Martinsových "selfíčkach" v neopréne je zas britský surfer Max Hepworth-Povey, ktorého toto zistenie šokovalo. "Keď mi tie fotky ukázal kamarát, moja prvá reakcia bola, že si zo mňa niekto uťahuje," cituje Hepwortha-Poveyho český týždenník Respekt.
Pôsobenie Martinsa začalo byť ako prvej podozrivé novinárke z brazílskej pobočky BBC Natashy Ribeiro, ktorej sa osobu, skrývajúcu sa pod touto identitou, podarilo skontaktovať. Zistila, že o situácii v regiónoch, z ktorých mal Martins údajne posielať fotografie, nevie tento človek absolútne nič.
Jej podozrenie neskôr potvrdili aj skúsenosti editorov médií, ktoré fotografie zaslané touto osobou pravidelne zverejňovali. Nikto z nich sa s autorom fotografií nikdy nevidel osobne a viacerí tvrdia, že pri videokonferencii s ním nikdy nefungoval obraz.

Kto stál za identitou brazílskeho fotografa a milovníka surfovania Eduarda Martinsa, sa stále nevie. Naposledy s ním podľa Respektu komunikoval majiteľ galérie v Sao Paule, v ktorej chcel falošný fotograf usporiadať výstavu "svojich" fotografií. V poslednom e-maile mu napísal, že sa odpája od internetu a vyráža na cestu okolo sveta v dodávke.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.