30. 1. 2018

J. Rezník by mal pred výborom referovať o vypovedaní zmluvy s PSMA

J. Rezník by mal pred výborom referovať o 
vypovedaní zmluvy s PSMA

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník by mal poslancom Výboru NR SR pre kultúru a médiá objasniť okolnosti vypovedania obchodnej zmluvy s agentúrou PSMA ešte z roku 2005, ktoré súd potrestal pokutou. Podpredseda výboru Karol Farkašovský (SNS) pre TASR potvrdil, že Rezníkovo vysvetlenie by malo byť súčasťou správy o činnosti RTVS za druhý polrok 2017.
S návrhom, aby sa o téme hovorilo, prišla v utorok poslankyňa Viera Dubačová (nezaradená). Tá žiadala, aby sa tomu venoval mimoriadny výbor. Jej iniciatíva neprešla, poslanci však odobrili návrh Simony Petrík (nezaradená) zaradiť to na program najbližšieho riadneho rokovania mediálneho výboru.
Portál Aktuality.sk minulý týždeň informoval, že RTVS prehrala súdny spor s agentúrou PSMA, ktorú v 90. rokoch minulého storočia viedol bývalý generálny riaditeľ RTVS a TV Markíza Václav Mika. Exekútor po prehranom spore strhol z obchodného účtu RTVS 16. až 18. októbra 2017 sumu 2.358.441 eur. Portál tvrdí, že RTVS tak doplatila na kroky Jaroslava Rezníka ešte z roku 2005, keď riadil Slovenský rozhlas. "Rezník ako šéf SRo predčasne vypovedal zmluvu s agentúrou PSMA, ktorá fungovala ako obchodný zástupca rozhlasu pri predaji reklamy,“ uviedli Aktuality.sk.
RTVS sa následne dôrazne ohradila voči nepravdivému tvrdeniu, že RTVS platí za chybu Rezníka. "Výsledok súdneho konania so spoločnosťou PSMA bol dôsledkom nedôsledného prístupu Slovenského rozhlasu, za vtedajšieho vedenia generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej, k ochrane svojich práv a záujmov v súdnom konaní so spoločnosťou PSMA. Hoci žaloba spoločnosti PSMA bola Slovenskému rozhlasu doručená v marci 2007, k tejto žalobe sa písomne nevyjadril a ani sa nezúčastnil nariadeného pojednávania," uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Na základe týchto skutočností podľa nej prvostupňový súd skonštatoval, že Slovenský rozhlas bol v spore úplne pasívny a v roku 2007 rozhodol v prospech spoločnosti PSMA. Tento rozsudok potvrdil následne krajský súd svojím rozsudkom z roku 2008. Slovenský rozhlas nevyužil možnosť podať voči rozhodnutiu krajského súdu dovolanie.
"Situáciu sa snažila napraviť Generálna prokuratúra, ktorá podala voči rozsudku krajského súdu mimoriadne dovolanie. Toto mimoriadne dovolanie považoval Najvyšší súd za dôvodné, a preto rozsudky všeobecných súdov v prospech spoločnosti PSMA zrušil. PSMA sa následne obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý jej sťažnosti v roku 2015 vyhovel," pripomenula Rusnáková. Ten podľa nej v rozsudku poukázal na skutočnosť, že mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora bolo podané napriek tomu, že všeobecné súdy skonštatovali, že Slovenský rozhlas si v súdnom konaní neuplatňoval svoje práva s náležitou starostlivosťou.
Vzhľadom na rozhodnutie ESĽP krajský súd v roku 2016 rozhodol rovnako, ako už rozhodol predtým, teda v prospech PSMA, a to napriek tomu, že Najvyšší súd považoval mimoriadne dovolania Generálnej prokuratúry za dôvodné. V danom čase bol generálnym riaditeľom RTVS Václav Mika, nie Jaroslav Rezník, dodala hovorkyňa RTVS.

Copyright © TASR 2018