29. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Českú republiku bude na 63. ročníku hudobnej súťaže Eurovízia v Lisabone zastupovať dvadsaťdvaročný spevák Mikolas Josef so svojou vlastnou piesňou Lie To Me. Dostal takmer polovicu hlasov divákov a najviac oslovil i medzinárodnú porotu. Na svojom webe o tom informovala Česká televízia (ČT), ktorá v máji semifinále aj finále Eurovízie odvysiela.
Česko tento rok po desiatich rokoch opäť organizovalo národné kolo súťaže. Ľudia mohli hlasovať pre svojho favorita od 8. do 22. januára. Z viac ako 16.000 došlých hlasov ich takmer polovica patrila Jozefovi. Plný počet bodov potom spevák dostal od siedmich z desiatich členov medzinárodnej poroty. Neúspešnými boli Pavel Callta, Eva Burešová, Debbi a skupiny Eddie Stoilow a Doctor Victor.
Skladateľ, spevák a multiinštrumentalista Mikolas Josef debutoval pred tromi rokmi singlom a videoklipom Hands Bloody. Do širšieho povedomia fanúšikov sa dostal ale až nasledujúcimi skladbami Free a Believe. Pieseň Believe mu zaistila pozvanie od hudobného producenta Nikodema Milewského do Viedne, kde Josef dnes prevažne žije, uviedla ČT.
S Milewským spolupracoval aj na súťažnom singli Lie to Me. Než ho predstaví v Lisabone, kde sa tento ročník Eurovízie koná, plánuje ho koncertne uviesť v niekoľkých európskych krajinách. "Veľa ľudí do súťaže jazdí s pesničkami, ktoré napísal niekto iný. Toto je ale moja autorská práce a tým, že jej sám verím, mám ľuďom čo odovzdať," myslí si Jozef. K anglicky spievané skladbe si tiež sám režíroval klip. Na videoportáli YouTube ho od novembra videlo vyše milión ľudí.
Na pódium pred miliónmi televíznych divákov z celej Európy predstúpi v prvom semifinále 8. mája, druhé semifinále nasleduje o dva dni neskôr. O víťazovi sa rozhodne 12. mája.
V novodobej histórii sa českým zástupcom v súťaži Eurovízie (v origináli Eurovision Song Contest) príliš nedarí. Do finále sa ako jediná dostala predvlani Gabriela Gunčíková, skončila bez jediného bodu od divákov.


Copyright © ČTK 2018