23. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Južná Kórea v pondelok oznámila, že pred blížiacim sa piatkovým summitom oboch Kóreí zastavila cezhraničné vysielanie propagandy prostredníctvom reproduktorov.
Cieľom tohto zastavenia je "znížiť napätie vo vojenskej oblasti medzi Južnou a Severnou Kóreou a vytvoriť atmosféru zmierenia na polostrove", keďže sa blíži medzikórejský summit. Vo vyhlásení to uviedlo ministerstvo pre národnú obranu v Soule.
Ministerstvo vyjadrilo nádej, že opatrenie bude viesť k zastaveniu kritiky a propagandistickej činnosti medzi oboma Kóreami.
Juh začal vysielanie proti Pchjongjangu za použitia hlasných ampliónov v roku 1963. Popri spoločnej hranici so Severom (KĽDR) je v súčasnosti rozmiestnených niekoľko desiatok výkonných reproduktorov, ale aj Severná Kórea púšťa nahlas cez hranicu svoje vlastné propagandistické odkazy.
Obe strany zastavili vysielanie v roku 2015 na základe dohody. Avšak Soul svoju kampaň cez reproduktory v januári 2016 obnovil a reagoval tak na štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey.
Summit Kóreí spojený s rozhovormi sa má podľa plánu konať v piatok 27. apríla v pohraničnej dedine Panmundžom v prísne stráženej demilitarizovanej zóne medzi oboma štátmi, pripomenula juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Summitu sa má zúčastniť severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in.
Tento krok Soulu - zastavenie vysielania propagandy - nasledoval po nedávnych mierových gestách Pchjongjangu. Ten napríklad minulý týždeň oznámil, že sa rozhodol zatvoriť svoje zariadenia na testovanie jadrových zbraní v Pchunggje a tiež pozastaviť jadrové skúšky i skúšky rakiet dlhého doletu.
Kim Čong-una čaká pravdepodobne aj historický summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a to v máji alebo v júni. Severná Kórea však neoznámila, že sa vzdáva existujúcich jadrových zbraní, čo vyvoláva skepsu, či KĽDR myslí denuklearizáciu vážne.

Dánsky vynálezca Peter Madsen podozrivý z vraždy švédskej novinárky Kim Wallovej je natoľko "nebezpečný", že by mal dostať doživotný trest odňatia slobody. Hrozí totiž, že svoj čin zopakuje. S odvolaním sa na psychiatrický posudok podozrivého to v pondelok na pôde súdu v Kodani uviedol prokurátor Jakob Buch-Jepsen.
Žalobca pre Madsena žiadal maximálny trest, čo je v Dánsku 16 rokov, po ktorých by mohlo dôjsť k opakovanému predĺženiu jeho uväznenia po pravidelnom preskúmaní. Tento typ väzby sa ukladá v prípade, že sa zločinec považuje za nebezpečného pre iných ľudí alebo môže hroziť, že svoje zločiny zopakuje.
V správe sa ďalej uvádza, že Madsen má narcistické sklony a je sexuálnym deviantom, netrpí však duševnou chorobou, povedal v pondelok prokurátor. Madsen podľa Bucha-Jepsena nie je šialený, ale "emočne narušený s ťažkým nedostatkom pocitu empatie, hnevu a viny".
Verdikt by v tomto prípade mal padnúť v stredu.
Wallová navštívila 10. augusta 2017 Madsena na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.
Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.
Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.

Copyright © TASR 2018