26. 4. 2018

RADA RTVS

RADA RTVS

Internú debatu vo vnútri verejnoprávneho média vôbec netreba prirovnávať k situácii, keď je potrebné "zakopať vojnovú sekeru". Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS týmito slovami vyjadril k aktuálnemu vývoju medializovaných polemík o situácii v tíme spravodajstva a publicistiky.
"Je prirodzené, že pri personálnych výmenách dôjde k debatám o tom, ako sa nastaví organizácia práce do budúcnosti,“ skonštatoval šéf RTVS. Zdôraznil zároveň, že súčasné vedenie sekcie spravodajstva a publicistiky má plnú dôveru vedenia RTVS. Zopakoval tiež, že interné debaty, nech prinášajú i výrazný názorový stret, by takými mali ostať. „Za mňa môžem povedať, že som presvedčený, že dôjde k tomu, aby sa interné problémy a interné diskusie v RTVS nešírili a neposúval sa ich význam na sociálnych sieťach, kde je prvotná informácia na konci dňa značne skreslená," uviedol.
Podľa neho vedenie verejnoprávneho média intenzívne komunikuje s redaktormi a spravodajcami. "Ja som presvedčený, že tie stanoviská sa budú postupne zbližovať a spoločne nájdeme takú cestu, aby to spravodajstvo naďalej ostalo objektívne, vyvážené a dôveryhodné," povedal Rezník, ktorý naďalej chce vo vnútri RTVS presadzovať "otvorenú, kritickú diskusiu".
Touto cestou chce ísť i riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan. "Prostredie v spravodajstve je absolútne slobodné, čo napokon potvrdzujú aj všetci redaktori spravodajstva," uviedol na rokovaní rady. Súčasne zdôraznil, že jediným limitom je to, aby spravodajské a publicistické výstupy boli nestranné, objektívne a verejnoprávne. „Toto je jediné obmedzenie, žiadne iné nebude,“ vyhlásil.
Začiatkom apríla 58 členov spravodajstva napísalo vedeniu RTVS otvorený list, v ktorom tvrdili, že zatiaľ pracujú slobodne, ale "v nepriateľskej atmosfére". Manažmentu RTVS vyčítali neochotu akceptovať oponentný, kritický názor, naznačili tiež možné ovplyvňovanie spravodajstva. "Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia," uviedli.
Reakciou bol otvorený list 35 iných redaktorov a moderátorov z polovice apríla, ktorí v ňom domáce a medzinárodné novinárske organizácie ubezpečili, že pracujú slobodne a bez nátlaku. "Nechceme vťahovať verejnosť do interných záležitostí, ktoré nesúvisia s ohrozením slobody slova. Ak by bola ohrozená naša sloboda, alebo ak by sme cítili pokusy o manipuláciu, boli by sme prví, ktorí by sa ozvali," uviedli v liste. Uistili, že vysielajú čestne, objektívne a ako inštitúcia verejnej služby.

Copyright © TASR 2018

Kumulovaný hospodársky výsledok verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) za uplynulé 5-ročné obdobie dosahuje mínus 34 miliónov eur. „Ak sa nezmení systém financovania RTVS v strednodobom horizonte, to znamená v priebehu nasledujúcich dvoch-troch rokov, tak sa táto inštitúcia dostane do vážnych problémov,“ povedal na dnešnom rokovaní Rady RTVS o účtovnej uzávierke RTVS za rok 2017 generálny riaditeľ verejnoprávnej rádiotelevízie Jaroslav Rezník. Podľa Rezníka pracujú na tom, aby tento stav zmenili. Pripomenul zároveň, že dlhodobým cieľom manažmentov RTVS je nastaviť financovanie tak, aby sa zmenil systém financovania rádiotelevízie založený na nedostatočnej výške koncesionárskych poplatkov. „Riešením by bola zmena legislatívy, a teraz je irelevantné, či to má byť zabezpečené súčasným inštitútom, alebo to má byť inak. Podstatné pre nás je, aby to bolo stabilné, teda tá legislatíva, z nášho pohľadu to môže byť vtedy, ako optimálny stav, keby to bolo prijaté ústavným zákonom,“ povedal Rezník.
RTVS hospodáril vlani so stratou 1 660 377 eur, čo je nižšie číslo oproti sume 13 mil. eur plánovanej v rozpočte 2017. Radu RTVS o tom na jej dnešnom rokovaní informovala riaditeľka sekcie ekonomiky RTVS Radka Doehring v rámci prezentácie účtovnej uzávierka nákladov a výnosov RTVS za rok 2017. Konkrétne podľa Doehring spomínaná strata zvyšuje stratu z hospodárenia RTVS z minulých období na 34 741 571 eur. „Je stále ťažšie zostavovať vyrovnaný rozpočet aj na základe príjmov a výdavkov, vzhľadom na to, že určité zdroje, ako je zmluva so štátom, nemôžu byť použité napríklad na spravodajstvo a šport a toto sú práve oblasti, kde najviac rastú náklady aj výdavky,“ doplnila. Napriek tomu RTVS stále hospodári vyrovnane. RTVS však zároveň nie je schopný zaistiť si rezervu na súdne spory z minulosti vo výške 14,4 mil. eur, nie je na to v plnej výške vytvorená finančná rezerva, upozornila Doehring. Ako dodala, bez zmien v príjmovej časti, vo financovaní RTVS bude musieť verejnoprávny vysielateľ „buď obmedziť vysielaciu štruktúru, alebo sa dostaneme do situácie, že budeme v negatívnom základnom imaní".
Čisté výnosy RTVS v roku 2017 boli 117 081 571 eur a náklady 118 741 948 eur. Ku koncu minulého roka RTVS narástol počet platiteľov tzv. koncesionárskych poplatkov z radov právnických osôb o 3 396 na 51 396 a zároveň pribudlo 14 861 platiteľov z radov plne platiacich fyzických osôb, teda domácností, ktoré nemajú úľavu na platbe úhrad za služby RTVS. Aj s domácnosťami, ktoré platia polovičný poplatok, bolo ku koncu roka spolu 1 344 320 koncesionárov – fyzických osôb. Tento nárast sa dá podľa šéfky ekonomiky RTVS vyčísliť ročne v stotisícových sumách. Ďalej sa napríklad zvýšil predaj práv a licencií. Týka sa to najmä podielu RTVS na kinodistribúcii filmových projektov, na ktorých sa RTVS podieľal a táto suma dosiahla vlani vyše 150-tisíc eur. Najväčšie úspory boli v roku 2017 „v ostatných službách, týka sa hlavne honorárov, prác a príspevkov externým dodávateľom. Z toho konkrétne sme ušetrili na bežnom programe pol milióna eur, preniesli sme nevyčerpanú rezervu na dlhodobé projekty vo výške 400-tisíc eur, mali sme úspory v spravodajstve, v športe a v ostatných výrobných nákladoch takmer 900-tisíc, v dabingu 200-tisíc a na rozhlasových výrobách 100-tisíc“, informovala ďalej šéfka ekonomiky RTVS.
Člen dozornej komisie Rady RTVS Martin Kabát informoval, že audítorská spoločnosť súvahu odobrila a výročná správa ešte len bude auditovaná. Okrem iného poukázal na pokles vlastných zdroj krytia majetku RTVS.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.