24. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prezident mediálnej skupiny Lagardère Active ČR Michel Fleischmann včera na francúzskom veľvyslanectve v Prahe prevzal najvyššie francúzske štátne vyznamenanie. Francúzsko ho ocenila Rádom čestnej légie za prínos a celoživotné dielo, Fleischmann podľa nej zásadne ovplyvnil podobu českého mediálneho sveta a stojí za úspechom mnohých showbyznysových talentov. Vyznamenanie udelené dekrétom prezidenta republiky odovzdal Fleischmannovi francúzsky veľvyslanec v ČR Roland Galharague.
Podľa francúzskeho veľvyslanca sa Fleischmann významne zasadil o vzťahy medzi Prahou a Parížom a prispel k vzájomnému porozumeniu a priblíženie oboch krajín. Rad čestnej légie, ktorý sa udeľuje na základe dekrétu francúzskeho prezidenta, je vyznamenaním za vynikajúce civilné alebo vojenské zásluhy o francúzsky národ.
"Francúzsko je pre mňa druhý domov, druhá vlasť. Prijala ma neskutočne pekným spôsobom a dala mi šancu pracovať a naučiť sa rozhlasové remeslo. A to som potom mohol využiť, dokonca za francúzske investície, v Českej republike. Vo Francúzsku som doma rovnako ako v Čechách, "povedal ČTK Fleischmann.
Z českých osobností Rad čestnej légie už získali tiež vojnoví veteráni František Fajtl a František Peřina alebo generál Petr Pavel. Vyznamenanie bolo udelené aj niekoľkým umelcov a akademikom. Dostali ho napríklad spisovatelia Pavel Tigrid a Milan Kundera, filozof Jan Sokol, režisér Miloš Forman, speváčka Marta Kubišová, husľový virtuóz Josef Suk, maliari František Kupka a Alfons Mucha a ďalši.
Fleischmann sa narodil v roku 1952 v pražských Vršoviciach, kde prežil podstatnú časť svojho detstva. Od polovice 60. rokov žil vo Francúzsku, kde jeho otec pracoval ako kultúrna radca na československom veľvyslanectve. Po potlačení Pražskej jari v auguste 1968 sa jeho rodina rozhodla vo Francúzsku usadiť natrvalo. Fleischmann vyštudoval modernú francúzsku literatúru na parížskej Sorbonne a kariéru začínal už vo francúzskom štátnom rozhlase ako režisér relácií a hier. Je tiež prekladateľom. Do francúzštiny okrem iného preložil básne Jaroslava Seiferta a rad ďalších diel.
Po roku 1989 sa vrátil späť do Českej republiky a založil tu prvú súkromnú rozhlasovú stanicu - Európu 2. Následne vybudoval celý mediálny dom, do ktorého spadajú značky ako Európa 2, Frekvence 1, rádio Bonton, Dance rádio, rádio ZET, multimediálny detský produkt Pigy alebo streamovacia služba Youradio.
Pred niekoľkými dňami spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastní a riadi miliardár Daniel Křetínský, oznámila, že od Lagardère rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku kupuje za 73 miliónov eur . "Záväzok, ktorý vzniká k novému majiteľovi, je z môjho pohľadu pokračovanie toho, čo som robil, a dúfam, že dostanem jeho dôveru. Kapitálový vstup je logickým dôsledkom vývoja v Českej republike vo všetkých médiách. Ide o vytváranie istej sily, ktorú médiá majú . Čím ste väčší, tým máte väčšiu možnosť dôjsť k ešte lepším komerčným výsledkom. A my sme komerčná spoločnosť, takže buď kupujeme, alebo predávame alebo 'sa predávame', "uviedol Fleischmann.
CMI tiež rokuje s Lagardère Group o kúpe časopisov vo Francúzsku, vrátane Elle a s ňou spojených produktov. Očakáva sa, že transakcia by mohla byť podpísaná v najbližších týždňoch.

Copyright © ČTK 2018

Mexické úrady zadržali v pondelok v noci osobu podozrivú v prípade vraždy medzinárodne uznávaného novinára Javiera Valdeza. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej sietie Twitter to oznámil minister vnútra Alfonso Navarrete Prida s tým, že sa tak stalo počas spoločnej operácie federálnych agentov. Podľa Valdezovho priateľa Isamela Bojorqueza z týždenníka Riodoce podozrivú osobu zadržali v Tijuane a bola členom organizovanej kriminálnej skupiny zapojenej do vojny kartelov, v ktorej je aj kartel Sinaloa. Riodoce neskôr informoval, že špeciálny prokurátor Ricardo Sánchez Pérez del Pozo v rozhovore uviedol, že podozrivý má 26-rokov a je známy pod prezývkou "Koala".
Javier Valdez zomrel 15. mája 2017 po tom, ako ho zastrelili na ulici v meste Culiacán. V zahraničí bol známy svojimi knihami o prepojení drogových kartelov, politikov a ďalších sektorov spoločnosti. V Mexiku bol zase rešpektovaným novinárom a v spomínanom Riodoce, ktorý spoluzaložil, pravidelne publikoval.
Podľa Riodoce je motív Valdezovej vraždy spojený s informáciami, ktoré novinár zverejnil niekoľko týždňov pred smrťou. Spomínaný prokurátor uviedol, že "Koala" riadil auto, ktoré zastavilo Valdeza. Vo vozidle sa údajne nachádzali traja útočníci.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v pondelok oznámilo, že pripraví správu o vlaňajšom zavraždení maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.
Správa vznikne na návrh uznesenia, ktorý podpísalo 114 členov tohto zhromaždenia. Výbor pre právne veci a ľudské práva PZ RE v pondelok poveril prípravou uvedenej správy holandského poslanca zo skupiny európskych ľudovcov (EPP) Pietera Omtzigta.
"Je veľmi dôležité, aby nielen ľudia, ktorí sú vinní z vraždy Daphne Caruanovej Galiziovej, ale aj tí, ktorí vydali príkaz (na jej zavraždenie)..., boli primerane potrestaní," uviedol Omtzigt.
Caruanovú Galiziovú, 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra 2017 bomba nastražená v jej aute.
Predseda PZ RE Michele Nicoletti pripomenul túto udalosť v pondelkovom otváracom prejave jarného plenárneho zasadnutia tohto zhromaždenia. Upozornil, že synovia maltskej novinárky osobne prišli do Štrasburgu, aby sa dožadovali pravdy a spravodlivosti pre svoju matku.
"Dobre vedia, že nemáme moc na objasnenie tajomstva smrti ich matky. Aj napriek tomu požiadali o našu podporu, o našu solidaritu s obeťami - nie s páchateľmi - a o náš záväzok využiť všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme im pomohli," vyhlásil Nicoletti.
Podľa jeho slov by sa Rada Európy mala v tejto veci angažovať a prispieť tak k obnoveniu dôvery verejnosti v demokratické inštitúcie.

Copyright © TASR 2018