28. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sloboda prejavu a médií sú v Indii zaručené ústavou, niektorí tamojší novinári napriek tomu tvrdia, že za články kritické voči tamojšej vláde a jej predsedovi Naréndrovi Módímu sú v ostatnom čase terčom zastrašovania a ostrakizovania. Uviedla to v piatok agentúra Reuters.
Najmenej traja senior editori v troch rôznych vplyvných vydavateľských domoch odišli počas uplynulých šiestich mesiacov zo svojich postov. Došlo k tomu po zverejnení článkov, ktoré nahnevali vládu alebo podporovateľov vládnucej Indickej ľudovej strany (BJP), píše Reuters s odvolaním sa na kolegov zmienených novinárov.  Niektorí reportéri, rovnako ako aj televízni pracovníci, agentúre potvrdili, že zažili hrozby fyzickým ublížením, šikanu v sociálnych médiách či ostrakizáciu zo strany vlády premiéra Módího.
Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojej v stredu zverejnenej výročnej správe o stave slobody médií vo svete zaradila Indiu na 138. priečku 180-miestneho rebríčka. India si oproti vlaňajšku pohoršila o dve miesta a podľa aktuálneho hodnotenia RSF je nižšie než Zimbabwe, Afganistan či Mjanmarsko. V roku 2002, v ktorom RSF s vydávaním tohto rebríčka začali, mala India spomedzi 139 krajín 80. miesto.
"Hinduistickí nacionalisti sa na úrovni verejnej diskusie usilujú potlačiť akékoľvek protinárodné myšlienky, v mainstreamových médiách rastie autocenzúra a novinári sú v rastúcej miere terčmi internetových ohováracích kampaní zo strany najradikálnejších nacionalistov, ktorí ich znevažujú alebo sa im dokonca vyhrážajú fyzickou odvetou," uviedli v citovanej správe RSF.
Hovorca indickej vlády obvinenia novinárov komentovať odmietol. Vláda sa taktiež bezprostredne nevyjadrila ani k správe RSF.
Ako doplnil Reuters, nie všetci indickí novinári sú si vedomí popisovaných problémov. Hodnotenie slobody médií je podľa politického komentátora a poslanca parlamentu Swapana Dasguptu "dosť nevysvetliteľné".
Podľa hovorcu vládnucej strany BJP majú správy o zastrašovaní médií ďaleko od skutočnosti. "Naopak, BJP je obeťou útokov veľkej časti médií, ktoré sa rozvíjali pod záštitou Kongresu, ľavice a ďalších opozičných strán," povedal pre Reuters v stanovisku zaslanom e-mailom.
Niektorí novinári v Indii sa podľa Reuters domnievajú, že sloboda médií je v súčasnosti - v období pred budúcoročnými voľbami - ohrozená viac než inokedy.

Copyright ©TASR 2018


Portál Opera Plus po deviatich rokoch končí svoju činnosť. Dôvodom je zníženie dotácie od ministerstva kultúry. Publikačná činnosť portálu končí dnes, jeho stránky vrátane archívu by mali byť prístupné do konca tohto roka. ČTK o tom informoval Vít Dvořák, šéfredaktor a predseda spoločnosti Opera Plus.
"Rozhodnutie skončiť prichádza v čase, keď je Opera Plus v najlepšej kondícii za celú dobu svojej existencie, čo napokon dokladajú odborné posudky autorít sveta klasickej hudby a opery, ale aj tance, rovnako ako aj nejedno ocenenie, ktoré stránky Opera Plus získali," uviedol Dvořák, podľa ktorého je ukončenie činnosti tiež protestom proti dotačnej politike ministerstva.
Portál o klasickej hudbe, opere a tancu Opera Plus žiadal o dotácie podobne ako konkurenčné Harmónia a Hudobné rozhľady. Vlani dotácie ministerstva kultúry na jednu rukopisná stranu textu podľa Dvořáka činila u Harmónie 394 korún, u Hudobných rozhľadov 321 Sk, avšak u Opery Plus len 140 korún.
"Pre tento rok sme požiadali s podrobným zdôvodnením o aspoň čiastočné narovnanie zdeformovaného konkurenčného prostredia. Reakciou k nášmu veľkému prekvapeniu bolo konštatovanie ministerskej grantovej komisie pre oblasť klasickej hudby, že 'nie je možné akceptovať tak výrazné medziročné navýšenie príspevku, čo sa premietlo do bodového hodnotenia', nasledované drastickým znížením tohtoročného grantu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o viac ako polovicu, teda dokonca už len na obyčajnú štvrtinu toho, čo na jednu normostranu textu pre tento rok dostala konkurencie, "uviedol Dvořák.
So žiadosťou o prehodnotenie rozhodnutia so zástupcami Opery Plus bez úspechu obrátili na ministra kultúry v demisii Ilju Šmída a podložili analýzu vychádzajúcu z čísel konkurenčných projektov, vopred vyžiadaných od ministerstva na základe otvoreného prístupu k informáciám. "Spochybnili sme aj súbežné poskytovanie dotácií pre tlačené a webové verzie Harmónie aj Hudobných rozhľadov, pričom obsah oboch verzií je takmer totožný, a teda je platený dvakrát, čo už pred dvoma rokmi samo ministerstvo kultúry pri našom rokovaní označilo za neprípustné, avšak táto prax pokračuje naďalej, "vyhlásil Dvořák. Zamietnutie žiadosti ministrom kultúry označil za sklamanie.
S koncom portálu skončia tiež Výročné ceny Opery Plus, v ktorých sa do hlasovania tento rok zapojilo 13.327 čitateľov.

Copyright © ČTK 2018