5. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízna moderátorka, producentka a filantropka Oprah Winfreyová v utorok opäť potvrdila, že vo voľbách v roku 2020 nebude kandidovať na úrad prezidenta Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Mám pocit, že v takejto politickej štruktúre - so všetkými tými nepravdami, hlúposťami, nezmyslami a zákulisnými ťahmi - by som nemohla existovať. Nemohla by som to robiť. Nie je to čistá hra. Také niečo by ma zabilo," povedala Winfreyová v rozhovore pre britské vydanie časopisu Vogue, čím podľa Reuters definitívne ukončila špekulácie o svojich ambíciách vystriedať v roku 2021 v Bielom dome súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Špekulácie o svojej prípadnej kandidatúre v amerických prezidentských voľbách v roku 2020 odmietla Winfreyová už v januári, keď povedala, že kandidovanie za prezidenta nesedí jej povahe.


Talianska verzia internetovej encyklopédie Wikipédia v utorok zablokovala svoj obsah pre čitateľov na protest proti navrhovanej novej smernici Európskej únie o autorských právach.
Kritici tvrdia, že inkriminované pravidlá, o ktorých bude tento týždeň hlasovať Európsky parlament, by mohli znamenať koniec "mémov" či remixov, pričom platformy by museli platiť za odkazy na správy.
Správcovia Wikipédie uviedli, že samotnej stránke by tak hrozil zánik. "Ak tento návrh prejde, nebude možné zdieľať novinový článok na sociálnych sieťach alebo ho nájsť prostredníctvom vyhľadávača," upozorňuje vedenie tejto internetovej encyklopédie, ktorú si mesačne otvorí približne 13 miliárd užívateľov.
Namiesto zobrazeného textu sa čitateľom objavuje výzva, aby pred hlasovaním kontaktovali svojich predstaviteľov v EÚ, informuje webový portál spravodajskej stanice BBC.
Predmetom kritiky sú články č. 11 a 13 pripravovanej smernice, pričom článok 13 je najkontroverznejším - požaduje, aby webové stránky presadzovali dodržiavanie autorských práv aj pri obsahu, ktorý nahrajú samotní užívatelia.
Kritici upozorňujú, že webové stránky tak budú musieť skontrolovať každý jeden nahraný súbor, čo bude veľmi náročné a vyžiada si to zavedenie automatickej kontroly. Tieto systémy však vykazujú vysokú chybovosť a na zdieľacích webových platformách ako YouTube sú vnímané kontroverzne.
Navrhovaná legislatíva tiež vyvoláva obavy, že obľúbené "mémy", remixy, paródie a iný materiál, ktorý využíva malé množstvo autorsky chráneného materiálu, by mohli zaniknúť.
Zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales je jednou z desiatok vedúcich technologických osobností, ktoré sú otvorene proti tejto smernici. Ďalším je napríklad počítačový vedec Tim Berners-Lee, vynálezca siete World Wide Web (WWW).



Rakúske predsedníctvo v Rade EÚ sa pokúsi naplniť postavenie "čestného hráča" pri hľadaní kompromisu medzi členskými štátmi Únie o konečnom znení legislatívy upravujúcej predpisy EÚ v oblasti autorského práva.
Pred delegáciou európskych novinárov to v stredu vo Viedni uviedli rakúska ministerka pre digitálne a ekonomické záležitosti Margarete Schramböcková a minister pre dopravu, inovácie a technológie Norbert Hofer.
Obaja ministri v rámci prezentácie priorít začínajúceho sa rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ odpovedali na otázky novinárov. Pri otázke, ako sa Rakúsko na čele EÚ zachová pri hľadaní spoločnej pozície členských krajín EÚ k tzv. smernici o copyrighte, obaja upozornili, že ide o citlivú otázku, ktorá si vyžaduje dostatok času na rokovania.
"Je to komplexná otázka, ktorá sa stretáva s rozdielnymi postojmi vo vnútri európskych politických frakcií," uviedol Hofer. Priznal, že treba vyhradiť dostatok času, aby bolo možné nájsť potrebnú kompromisnú dohodu.
Aj Schramböcková skonštatovala, že to bude dlhý proces, a dodala, že rakúske predsedníctvo bude hľadať názorový prienik a má záujem "integrovať" názory všetkých strán zapojených do procesu, ktorý pokrýva smernica o copyrighte.
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú vo štvrtok (5.7.) hlasovať o zámere začať rokovania s členskými štátmi o konečnom znení smernica o copyrighte. Pozíciu EP k smernici predloženej Európskou komisiou pripravil Výbor pre právne záležitosti (JURI). Uvádza sa v ňom, že nové obmedzenia šírenia obsahu by mali byť zlučiteľné so zásadami slobody prejavu na internete. Z navrhovaného rámca ochrany autorských práv by malo byť vylúčené napríklad prispievanie do internetových encyklopédií nekomerčného charakteru.
Členské štáty zatiaľ spoločné stanovisko k tejto smernici neprijali, rokovacia pozícia bola dosiahnutá len na úrovni veľvyslancov (COREPER).

Copyright ©TASR 2018