3. 7. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre právne záležitosti (JURI) predstavil v pondelok v Štrasburgu zámer začať rokovania s Radou EÚ o konečnom znení legislatívy upravujúcej predpisy EÚ v oblasti autorského práva.
Europoslanci môžu voči tomuto rozhodnutiu vzniesť námietku a požiadať, aby o rokovacom mandáte EP rozhodlo plénum, čiže všetci prítomní členovia zákonodarného zboru EÚ. Poslanci majú čas vzniesť námietky najneskôr do utorňajšej polnoci (3.7).
Ak sa nájde aspoň 76 poslancov, ktorí v danom termíne vznesú námietku, o osude rokovacieho mandátu EP rozhodne plénum vo štvrtkovom hlasovaní (5.7). EP by v takom prípade hlasoval iba o potvrdení alebo zamietnutí rokovacieho mandátu z dielne výboru JURI.
V prípade jeho potvrdenia bude výbor splnomocnený rokovať s Radou EÚ, v prípade jeho zamietnutia bude o znení mandátu hlasovať plénum europarlamentu v septembri Rada EÚ, čiže ministri členských štátov, spoločné stanovisko k tejto smernici ešte neprijali, rokovacia pozícia bola dosiahnutá len na úrovni veľvyslancov (COREPER).
Podľa informácií Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) návrh smernice predložila pred dva a pol rokom Európska komisia (EK). EANA sa odvtedy usilovala o to, aby boli do textu smernice zakomponované aj posilnené práva tlačových agentúr - konkrétne o to, aby internetové vyhľadávače a agregátory platili vydavateľom za redakčný obsah, ktorý využívajú.
"Pozícia výboru je taká, že je potrebné zaistiť, aby sa všeobecne uznávané a dodržiavané princípy ochrany autorských práv aplikovali aj na internetové prostredie," vysvetlil spravodajca návrhu smernice EP, nemecký europoslanec Axel Voss.
Europoslanci trvajú na tom, aby boli nové obmedzenia šírenia obsahu zlučiteľné so zásadami slobody prejavu na internete. Z navrhovaného rámca ochrany autorských práv by preto malo byť vylúčené napríklad prispievanie do internetových encyklopédií nekomerčného charakteru.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.


Mikroblogovacia sociálna sieť Twitter zablokovala v Izraeli dva používateľské účty palestínskej skupiny Hamas a zrušila alebo zablokovala 35 účtov lídrov Hamasu i libanonského hnutia Hizballáh. Informovala o tom v pondelok Židovská telegrafická agentúra (JTA).
Twitter pristúpil k tomuto kroku približne dva týždne po tom, čo vedenie spoločnosti kontaktoval izraelský minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan. V liste uviedol, že Twitter "z veľkej časti nereaguje na požiadavky izraelských orgánov na odstránenie obsahu teroristov a zrušenie ich účtov".
"Umožnenie teroristickým organizáciám slobodne operovať a šíriť ich správy prostredníctvom vašej platformy môže byť porušením existujúceho izraelského zákona, pokiaľ ide o poskytovanie podpory teroristickým organizáciám," písal Erdan.
List obsahoval čiastočný zoznam účtov na Twitteri, ktoré sú spojené s teroristickými organizáciami, a Erdan pohrozil právnymi krokmi, ak nebudú odstránené.
JTA poznamenala, že twitterový účet Hamasu je v Izraeli od pondelka neprístupný. Mimo Izraela je dostupný, avšak obsahuje upozornenie, že môže obsahovať "potenciálne citlivý obsah".



Amerického filmového producenta a režiséra Harveyho Weinsteina obžalovali v pondelok z násilného sexuálneho správania a ďalších dvoch sexuálnch deliktov, z ktorých ho obvinila v poradí už tretia žena. Informovala o tom agentúra AP.
Weinstein (66) bol obžalovaný "zo sexuálneho násilia voči tretej žene, ktorého sa dopustil v roku 2006", uviedol okresný prokurátor v New Yorku Cyrus Vance mladší.
Podľa televízie Sky News hrozí Weinsteinovi v prípade dokázania viny až doživotie. Okrem toho bol obžalovaný aj z ďalších dvoch trestných činov sexuálnej povahy s maximálnou sadzbou desať rokov väzenia.
"Táto obžaloba je prejavom odvahy preukázanej (Weinsteinovými) obeťami, ktoré sa prihlásili," povedal Vance v súvislosti s novou obžalobou vznesenou voči Weinsteinovi, ktorý už čelí obžalobe v dvoch prípadoch z rokov 2004 a 2013, keď údajne sexuálne zaútočil na dve nemenované ženy.



Copyright ©TASR 2018


Spoločnosť Facebook pripustila, že poskytla desiatkam spoločností osobitný prístup k údajom svojich užívateľov potom, čo v roku 2015 obmedzila poskytovanie informácií svojich užívateľov tretím stranám. Udelenie výnimiek vývojárom aplikácií a výrobcom softvéru a hardvéru opisuje dokument, ktorý bol v piatok odovzdaný Kongresu, píše server CNBC.
Facebook oznámil, že 61 spoločnostiam, ako sú AOL, Nike, UPS alebo zoznamka Hinge, udelil jednorazový šesťmesačný prístup, aby získali čas reagovať na zmeny politiky firmy v oblasti užívateľských dát a vytvoriť verzie svojich produktov pre sociálnu sieť.
Prístup Facebooku k ochrane súkromia sa tento rok dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Obraty nezávislých produkcií v českej filmovej a televíznej tvorbe prekonali vlani miliardu korún, a dostali sa tak na rekordnú hodnotu. Celkom český audiovizuálny trh v roku 2017 už druhý rok po sebe zaznamenal mierny prepad a jeho celkový obrat vlani predstavoval 6,329 miliardy korún. Na tlačovej konferencii v Karlových Varoch to uviedli zástupcovia Asociácie producentov v audiovízii (APA).
Asociácia od roku 2002 zbiera a vyhodnocuje dáta o obrate svojich členov - nezávislých producentov v oblasti zahraničnej zákazky, reklamy, českej filmovej a televíznej tvorby, dokumentu a animácie. APA zastupuje 99 produkcií, čo je 90 percent českého trhu.
Do nárastu objemu českej produkcie sa podľa predsedu APA Vratislava Šlajera premieta navýšenie rozpočtu Štátneho fondu kinematografie. "Prvýkrát sme sledovali aj štruktúru toho obratu a vyšlo nám, že 605 miliónov bol český film a 407 miliónov televízna tvorba a 28 miliónov on-line produkcie," povedal Šlajer ČTK k českej filmovej a televíznej produkcii.
Distribútori vlani uviedli do kín v Česku celkom 281 filmov, z toho 59 premiérových snímok z domácej produkcie - 32 hraných, 20 dokumentov a dva animované. Česko produkuje okrem krátkych filmov a pár dielov televíznych seriálov jeden až dva animované filmy ročne. Vlani divákov najviac zaujal Hurvínek a kúzelné múzeum. V návštevnosti sa umiestnil až na 22. mieste so 187.000 divákov, predal sa ale do 90 krajín. Produkcia českých animovaných filmov trpí podľa APA dlhodobým nedostatočným financovaním, rozpočty českej animovanej produkcie dosahujú 11 percent európskeho priemeru. Pokračovanie najúspešnejšieho českého animovaného seriálu všetkých čias Pat a Mat vzniká súbežne v ČR a v Číne.
Celkový obrat českých produkčných spoločností združených v APA ale oproti roku 2015, ktorý bol s celkovým obratom najvyššou so sumou 6,759 miliardy korún, vlani klesol o sedem percent. Trend trhu určujú najmä produkcie zaoberajúce sa zahraničnej zákazkou, tie v porovnaní s rokom 2015 klesli o 0,546 miliardy korún, s rokom 2016 potom o 0,4 miliardy korún.
Výrazne trend ovplyvňuje aj reklamné produkcie, kde síce údaje naznačujú mierny nárast, ale podľa asociácie odráža len rozšírenie jej členskej základne. Po odpočítaní obratu nových členov obrat reklamnej produkcie medziročne klesol - predvlani bol 2,203 miliardy, vlani 2,131 miliardy korún.
Reklamnú produkciu podľa asociácie okrem globálnych trendov ovplyvnilo aj minuloročné ukončenie intervencií Českej národnej banky, ktoré zahraničným klientom zákazky v ČR zdraželo.
Najviac produkcie ťažia termíny na získanie povolenia pre zabratie lokácií, ktoré predĺžila novela cestného zákona. Platí od januára 2016 a znížila flexibilitu produkcie voči zahraničným partnerom už v tom istom roku, uvádza APA. Počas vlaňajška zahraniční i domáci klienti presúvali prácu do iných krajín, kde je legislatíva ústretovejšie. Na povolenie dnes musia produkcie čakať až tri týždne, čo znamená, že od chvíle, kedy si štáb vyberie lokáciu, ktorá by sa mu páčila, môže začať točiť až za tak dlhú dobu - a na to štáby podľa APA nemajú čas, respektíve rozpočty.
Podľa APA prišli vlani reklamnej produkcie kvôli dlhým lehotám na získanie záberu o 20 až 50 percent zákaziek.

Copyright © ČTK 2018