7. 7. 2018

MFF Karlovy Vary 2018

MFF Karlovy Vary 2018

V hlavnej súťaži karlovarského festivalu zvíťazil koprodukčný film s českou účasťou "Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari". Natočil ho rumunský režisér Radu Jude a dnes za neho na záverečnom ceremoniáli v hoteli Thermal prevzal Krištáľový glóbus. Cenu odovzdal prezident festivalu Jiří Bartoška spolu s režisérom Barry Levinsonom, čerstvým držiteľom tej istej ceny.

Snímka patril k filmom zo súťažnej dvanástky, o ktorých sa ako o možnom víťazovi medzi novinármi špekulovalo. Porota vyzdvihla stále dôležitú tému antisemitizmu, formálne podľa nej film odkazuje k legendám kinematografie Jean Luc Godarda či Orsona Wellsa.

Koproducentami filmu boli Rumunsko, Česká republika, Francúzsko, Bulharsko a Nemecko. S Veľkou cenou festivalu je spojená odmena 25.000 dolárov (559.000 eur), ktorá patrí rovným dielom režisérovi a producentovi filmu. Film dnes získal aj cenu Europa Cinemas Label za najlepší európsky film v hlavnej súťaži a v súťaži Na východ od Západu.

Dlhý názov filmu vyjadruje krédo rumunského vojenského a politického vodcu z obdobia druhej svetovej vojny Iona Antoneska. Ten bol po vojne odsúdený za vojnové zločiny a popravený. Spojenec Adolfa Hitlera má na svedomí životy stoviek tisíc ľudí, predovšetkým židov z územia, ktorá rumunskej jednotky v onej dobe obsadili. Film sa zameriava na masaker Židov v okupovanej Odese, ktorý mal cez 18.000 obetí.

Jude, jeden z najvýraznejších autorov súčasnej európskej kinematografie, súťažil s dômyselne koncipovaným filmom, ktorý svoju tému rozvíja zvoľna a v detailoch, ale pôsobí aj na divákove emócie nevídanú silou. Skutočnú udalosť, ktorá sa stala, približuje prostredníctvom mladej aktivistickej umelkyne, ktorá sa rozhodne tento incident inscenovať. Film ukazuje, že barbarstvo nemusí spočívať v páchaní surových činov, pretože človeka k nemu môže doviesť aj samotné zakrpatenie svedomia.

Cenu za réžiu dostal český zástupca v súťaži Olmo Omerzu za réžiu filmu Všetko bude natočené v koprodukcii s partnermi v Slovinsku, Poľsku a na Slovensku. Zvláštnu cenu poroty spojenú s odmenou 15.000 dolárov (336.000 eur) si odnáša režisérka a producent filmu Cesta do Florianopolis. Natočila ho argentínska režisérka Ana Katzová.

Snímka získal aj Cenu medzinárodnej filmovej kritiky, ktorú udeľuje Medzinárodná federácia filmových kritikov. Herečka Mercedes Moranová dostala za svoju rolu v tomto filme Cenu za ženský herecký výkon.

Pri preberaní ceny sa zdvihnutou päsťou apelovala na podporu feministického hnutia v Argentíne a spomenula tiež legalizáciu potratov. V krajine nedávno poslanci dolnej komory parlamentu tesne odhlasovali túto zákonnú zmenu a návrh mieri do konzervatívnejšieho senátu. Zelenú stuhu na ruky, ktorá hnutie symbolizuje, mala pri preberaní ceny tiež Katzová.

Medzi mužmi cenu za herecký výkon dostal Moše Folkenflik za rolu vo filme Geul izraelských režisérov Josepha Madmonyho a Boaza Jehonatana Jakova. Cenu prevzal Madmony, pretože Folkenflik ako ortodoxný žid v sobotu necestuje.

Americký režisér Levinson, držiteľ Oscara za film Rain Man, prevzal na záver karlovarského festivalu Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.
    
Levinson dnes poďakoval divákom, ktorí svoju cenu na festivale udelili práve tomuto filmu. Povedal, že pobyt na festivale je pre neho i jeho rodinu výnimočnú chvíľou a mnohokrát za ňu ďakoval. Pripomenul, že nie je dôležité, kde človek na svete žije, lebo dobré príbehy môžu vznikať všade. Jazyk filmu spája ľudí na celom svete a je skvelé participovať na tom, a vedieť, že to ľudia vnímajú, uviedol.
   
Cenu prezidenta festivalu dostal britský herec Robert Pattinson. Známy je predovšetkým z upírskej filmovej ságy Súmrak, cenu ale dostal za "výraznú spoluprácu na zásadných snímkach súčasných režisérskych veličín autorského filmu". Pattinson zaujal aj režisérske legendy ako Davida Cronenberga (film Cosmopolis) alebo Wernera Herzoga (Kráľovná púšte).

Obľúbený český herec Jaromír Hanzlík prevzal cenu za umelecký prínos českej kinematografii. Dojatý Hanzlík poďakoval nielen odovzdávajúcemu Bartoškovi, ​​ale predovšetkým divákom. Publikum festivalového ceremoniálu jeho päťdesiatročnú kariéru pred kamerou ocenilo dlhým potleskom postojačky.

"Dojali ste ma už druhýkrát," povedal publiku Hanzlík, ktorému sa veľmi vrelého prijatia dostalo už pred niekoľkými dňami, kedy vo Varoch uvádzal jeden zo svojich prvých filmov, snímka Blúdenie z roku 1965. "Týmto ocenením si ma poslal do spoločenstva báječných ľudí a úžasných 'kumštýře', "povedal Bartoška a myslel tým podľa svojich slov tie minulé laureátmi karlovarských cien aj tie, kto je dostávajú dnes spolu s ním. "Chcel by som okrem teba poďakovať predovšetkým divákom a som im vďačný za ich priazeň," povedal.

Copyright © ČTK 2018