4. 7. 2018

23. ročník autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu za rok 2017

23. ročník autorskej súťaže novinárov 

východoslovenského regiónu za rok 2017


Ocenenia 23. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu za rok 2017 si v stredu prevzali jej víťazi. Do súťaže sa prihlásilo 38 autorov s 98 príspevkami a štyria fotografi s 20 fotografiami. Medzi ocenenými sú aj dvaja redaktori Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).
Podľa odbornej poroty, ktorú tvorili Karol Horák, Viera Horniaková a Beáta Penxová-Mačingová, počet prihlásených autorov každoročne klesá. "Na druhej strane to boli veľmi kvalitné príspevky a určite znesú aj nadregionálne porovnanie. Porotu mierne sklamal nižší záujem študentov denného štúdia masmediálnych katedier v Prešove a v Košiciach," povedala pre TASR Penxová-Mačingová, členka poroty a zároveň predsedníčka Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) Košice.
V kategórii spravodajstvo, podkategória tlač, tlačové agentúry, internetové noviny, získala prvé miesto Katarína Gécziová (Korzár; Košický večer), druhú priečku obsadili Jozef Hrubovčák (Pravda; Podvihorlatské noviny), tretiu Jaroslav Vrábeľ (Korzár, Košický Večer), štvrté miesto patrí Jane Vargovej (Košice:dnes) a Marián Holubčík z TASR, u ktorého porota vyzdvihla kvalitu, objavnosť tém a dôslednosť, obsadil piate miesto.
"Moje prihlásené príspevky sa venovali téme Dómu sv. Alžbety, česko-slovenským legionárom a práci s médiami na Základnej škole Maurerova v Košiciach. Samozrejme, ocenenie ma potešilo a vnímam to aj ako povzbudenie pri snahe o výber a spracovanie zaujímavých tém do budúcna," povedal po ocenení Holubčík. V podkategórii elektronické médiá - rozhlas a televízia porota neudelila žiadnu cenu.
V kategórii analytické žánre, podkategória tlač, tlačové agentúry, internetové noviny, prvé miesto získal Svjatoslav Dohovič (Košický večer), druhé Marián Kizek (Korzár), tretie miesto porota neudelila a štvrté miesto patrí Eve Barnišinovej (Zajtrajšie noviny). Autorkou najlepšieho príspevku v podkategórii elektronické médiá - rozhlas a televízia bola Michaela Slivková Kirňaková (RTVS – Rádio Regina). Druhé miesto obsadil Lukáš Mano (RTVS - Rádio Slovensko) a tretie Ivana Gáll Bajerová (Rádio Košice/TV Košice).
Prvú cenu v kategórii beletristické žánre, podkategória tlač, tlačové agentúry, internetové noviny si prevzala Lucia Radzová (Zajtrajšie noviny), druhé miesto obsadil Vladimír Mezencev (Slovenský rozhľad). Tretie miesto patrí Marošovi Černému (TASR), ktorý porotu zaujal aj komplexnosťou rozhovorov so zaujímavými osobnosťami z východu Slovenska. Porota tiež vyzdvihla príspevok s názvom Na smrť sa nedá pripraviť, ani si na ňu zvyknúť, v ktorej podľa nej siahol aj po stále tabuizovanej téme v slovenskej spoločnosti.
"Získané ocenenie si vážim a je pre mňa motiváciou do ďalšej práce. Som rád, že vďaka nej môžem spoznávať množstvo inšpiratívnych ľudí. Rovnako to bolo i v prípade respondentov, s ktorými som robil rozhovory," uviedol ocenený Černý. Štvrté miesto si prevzala Gabriela Krestián Kuchárová (Zajtrajšie noviny).
Prvá priečka v podkategórii elektronické médiá - rozhlas a televízia patrí Ľube Koľovej (RTVS – TV Košice), druhé miesto Silvii Košťovej (RTVS – TV Košice), tretie získala Tatiana Snitková (RTVS – Dvojka), štvrté miesto patrí Milanovi Kolcunovi (voľný novinár pre TVkosice.sk) a Kristína Bertičová (RTVS – Rádio Regina) obsadila piatu pozíciu.
Kategóriu novinárska fotografia hodnotil Ján Polák. Prvé miesto udelil Veronike Januškovej (Košice:dnes) a druhé Martinovi Krestiánovi (Zajtrajšie noviny). Tretiu priečku obsadil René Fabini (Blog SME.National Geographic, World Press Photo).
V kategórii študentský príspevok porota cenu neudelila, keďže sa neprihlásil žiaden autor.
Porota sa však rozhodla udeliť prémiu autorke Lei Heilovej (Košice online) a Čestné uznanie Veronike Slaninkovej (RTVS – Rádio Regina).
Súťaž organizovali RO SSN v Košiciach a Literárny fond - sekcia pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v Bratislave.

Copyright ©TASR 2018