7. 7. 2018

Zomrel Steve Ditko

Zomrel Steve Ditko

Vo veku 90 rokov zomrel v New Yorku americký autor komiksov Steve Ditko, ktorý sa podieľal na vytvorení známych superhrdinov vydavateľstva Marvel Spider-man a Doctor Strange. Informovala o tom v sobotu spravodajská stanica SkyNews.
Ditkovo bezvládne telo sa našlo v jeho byte v newyorskej štvrti Manhattan 29. júna, uviedla polícia. Príčina smrti nebola bezprostredne známa.
Steve Ditko sa narodil v americkom meste Johnstown v štáte Pensylvánia v roku 1927. Po vojne slúžil v armáde v Európe. Komiksom sa v New Yorku začal venovať v 50. rokoch 20. storočia.
V spolupráci s ďalším známym autorom komiksov Stanom Lee, bývalým šéfom spoločnosti Marvel Comics, vytvoril Ditko začiatkom 60. rokov jednu z najpopulárnejších kreslených postavičiek - Spider-mana. V roku 1963 Ditko nakreslil ďalšieho známeho superhrdinu Doctor Strange.
Ditko zo spoločnosti Marvel Comics odišiel v roku 1966, ale neskôr sa do nej vrátil. Kresleniu sa venoval až do svojej smrti. Jednou z jeho posledných komiksových postáv bola Squirrel Girl.
Prezident vydavateľstva Marvel Entertainment Dan Buckley v reakcii na Ditkovo úmrtie napísal: "Dnes rodina Marvelu smúti nad stratou Steve Ditka. Steve zmenil tento priemysel i svet Marvelu a na jeho odkaz sa nikdy nezabudne."

Copyright ©TASR 2018