4. 7. 2018

Havrana podporujú teológovia, publicisti či politik

Havrana podporujú teológovia, 
publicisti či politik


Konanie advokátskej kancelárie Čarnogurský ULC s.r.o., považuje viac ako dvadsať signatárov, medzi ktorými sú aj teológovia, publicisti či politik, za útok na slobodu prejavu, zastrašovanie a zneužívanie právnej ochrany náboženského vyznania. Advokátska kancelária Jána Čarnogurského ml. podala v utorok trestné oznámenie na Michala Havrana za jeho článok „Pošlite Kuffu do cirkusu“. Podľa advokátskej kancelárie Havran obsahom článku verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poslal evanjelický teológ Ondrej Prostredník, signatári konštatujú, že náboženské inštitúcie a skupiny veriacich sa nemôžu odvolávať na ochranu náboženského vyznania, ak sú terčom spoločenskej kritiky. "Vyzývame predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi aj jej angažovaných veriacich, aby sa dištancovali od krokov, ktoré smerujú k neprimeranému obmedzovaniu a sankcionovaniu iných názorov. Naša spoločnosť potrebuje cirkvi, ktoré dôveryhodne obhajujú práva zraniteľných jednotlivcov a skupín, a ktoré namiesto strachu z nového kultivujú schopnosť orientovať svojich veriacich v rýchle sa meniacom prostredí. Z týchto dôvodov považujeme krok advokátskej kancelárie Čarnogurský ULC s.r.o. za škodlivý pre spoločnosť, pre cirkvi a pre dôveryhodnosť veriacich vôbec," uvádza sa v stanovisku dvadsiatky osobností.

Slovenská spoločnosť podľa signatárov po rokoch konečne začína slobodne diskutovať o vážnych hodnotových otázkach. "Učíme sa otvorene a s rešpektom hovoriť o budúcom smerovaní našej krajiny a ako veriaci i ľudia bez otvorenej náboženskej príslušnosti sa chceme zodpovedne zúčastňovať spoločenského dialógu na bioetické a spoločensko-etické témy, a tam je priestor aj pre expresívne vyjadrenia. Expresívna forma vyjadrovania Mariána Kuffu (rímskokatolícky kňaz, pozn. SITA) je všetkým zrejmá. Odmietame kroky, ktoré siahajú po trestných oznámeniach s cieľom zastrašiť tých, čo sa do tejto diskusie púšťajú a znemožniť tak potrebnú verejnú diskusiu. Ak inštitúcie cirkví len s rozpakmi a rozporuplne reagujú na zneužívanie zložitých etických tém extrémistami, nemôžu sa čudovať, že ich nebezpečný alibizmus niekto pomenuje označeniami, ktoré sa ich dotknú," konštatujú signatári.

Pod stanovisko k podaniu trestného oznámenia na Havrana sa podpísali evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel, teológovia Miroslav Kocúr a Samuel Jezný, evanjelickí farári Jakub Pavlús a Anna Polcková, starokatolícky kňaz Martin Kováč, kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák, ale aj filozof Egon Gál, politik Ivan Štefunko či historik Miloslav Szabo a ďalší. V stanovisku uviedli, že Michal Havran je teológ, ktorý sa venuje typológii apokalyptického a mileniaristického myslenia. "Vo svojom texte odhaľuje spoločensky škodlivé a nebezpečné prvky tohto myšlienkového smeru vo vystupovaní Mariána Kuffu. Zároveň s publicistickým nadsadením nastavuje zrkadlo malej ochote oficiálnych predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi primerane interpretovať symbolické slová a vystupovanie Mariána Kuffu v sprievode poslanca fašistickej strany ĽSNS Milana Mazureka. Marián Kuffa vo svojich vystúpeniach rád hovorí o perzekúcii, ktorá mu hrozí za jeho názory. Zatiaľ nie je známe, že by na neho niekto podal trestné oznámenie s cieľom obmedziť jeho slobodu prejavu. Teraz je však známe, že za otvorenú kritiku jeho názorov už trestné oznámenia padajú," píše sa v stanovisku osobností.

Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. podala v utorok trestné oznámenie v súvislosti s hanobením katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov. Ako ďalej agentúru SITA informovala zástupkyňa kancelárie Miriam Štímelová, oznámenie bolo podané na autora článku na portáli denníka SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“. "Autor vystupujúci pod menom Michal Havran hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin," uviedol Ján Čarnogurský ml.

"Je možné očakávať, že v ďalších článkoch autor bude svoje nenávistné postoje iba stupňovať a pokiaľ ho štátna moc nezastaví, vyzve na vraždenie kresťanov a na ďalšie podobné perzekúcie všetkých, ktorí nezdieľajú autorove choré názory. Všetko miernejšie namierené protikresťansky už autor skúsil. Žiadame, aby štátna moc zamedzila ďalším podobným štvavým a extrémistickým vyjadreniam, hanobiacim kresťanstvo, kresťanov a kresťanské symboly," povedal Čarnogurský.

"Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a potom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant," napísal Havran v spomínanom článku o kňazovi Kuffovi. Ten podľa spisovateľa "používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí (vodca organizácie ISIS, pozn. SITA) a má zjavné modloslužobné praktiky.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.