10. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bieloruské úrady prepustili v noci na piatok z vyšetrovacej väzby väčšinu nezávislých novinárov a zamestnancov médií zadržaných v rámci vyšetrovania neoprávneného vniknutia do počítačových systémov štátnej tlačovej agentúry BelTA a ukradnutia informácií.
Informoval o tom nezávislý spravodajský portál tut.by, ktorý dodal, že vo väzbe zostáva šéfredaktorka súkromnej tlačovej agentúry BelaPAN Iryna Levšynová a spravodajca rozhlasovej stanice Deutsche Welle Pavľuk Bykovskij.
Novinári po svojom prepustení z väzenia uviedli, že vyšetrovatelia sa k nim správali korektne, a poďakovali sa za podporu, ktorú dostávali od radových občanov i zo zahraničia.
Bieloruský Vyšetrovací výbor (obdoba americkej FBI, tzv. Sledkom) vydal v noci vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že výpoveďami v kauze podozrivých zamestnancov vydavateľstiev Belorusskaja nauka a Kuľtura i iskusstvo, ako aj spoločností RieltBaj, AjTiVi, BelaPAN a TutBaj Media sa potvrdili fakty, ktoré viedli k začatiu trestného stíhania vo veci nepovoleného prístupu k počítačovým informáciám.
Potvrdilo sa tiež, že vedúca redakcie portálu tut.by Maryna Zolatavová o neoprávnenom používaní spravodajstva agentúry BelTa vedela, ale nebránila tomu.
Sledkom dodal, že vzhľadom na efektívnu spoluprácu s vyšetrovacími orgánmi rozhodol, že zadržaných prepustí a ich vyšetrovanie bude pokračovať na slobode.
V rámci prípadu BelTA bola v utorok zadržaná skupina novinárov a zamestnancov veľkého nezávislého spravodajského portálu tut.by. O deň neskôr príslušníci Sledkomu zadržali ďalších dvoch nezávislých novinárov, medzi nimi aj spolupracovníka rozhlasovej stanice Deutsche Welle a iné osoby. Vo štvrtok bieloruské orgány zadržali Levšynovú.

Dánskeho vedca Petra Madsena, ktorého odsúdili za vraždu švédskej novinárky na palube jeho ponorky, vo väzení fyzicky napadli. Uviedol to v piatok bulvárny denník B.T s odvolaním sa na jeho obhajkyňu.
K útoku na Madsena došlo ešte v stredu. Vzhľadom na okolnosti sa odsúdený vedec cíti dobre.
Polícia potvrdila len to, že vo väznici Storström, kde si Madsen odpykáva svoj trest, došlo ku konfliktu medzi 18-ročným a 47-ročným mužom. Po údere do tváre museli staršieho z nich nakrátko ošetriť v nemocnici.
Madsenova obhajkyňa pre médiá uviedla, že požiadala o preloženie svojho klienta do inej väznice. Nebolo jasné, či tento krok súvisí s tým, ako sa k Madsenovi správajú spoluväzni. Väznica Storström patrí medzi najmodernejšie väzenské zariadenia v Dánsku, píše agentúra DPA.
Útok sa odohral takmer presne rok po tom, čo Madsen 10. augusta 2017 na palube vlastnoručne zostrojenej ponorky zavraždil švédsku novinárku Kim Wallovú. Žurnalistku mučil a jej mŕtvolu potom rozštvrtil a hodil do mora. V apríli tohto roka bol odsúdený na doživotie, proti čomu sa plánuje odvolať. Odvolací proces sa začne v septembri.


Copyright ©TASR 2018