5. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vražda trojčlenného štábu ruských novinárov v Stredoafrickej republike (SAR) mala podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov lúpežný motív. Informovala o tom v piatok na Twitteri hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR.
Na tejto základni pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Zacharovová ďalej informovala, že členovia štábu cestovali do SAR s turistickými vízami, miestne orgány nepožiadali o akreditáciu a nemali oblečené nepriestrelné vesty.
Obeťami útoku, ku ktorému došlo v SAR začiatkom týždňa, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Na ich telách, ktoré by mali prepraviť do vlasti v nedeľu, sa našli strelné zranenia, nie však stopy po mučení.
Agentúra Interfax vo štvrtok citovala stredoafrický denník Palmares Centrafrique, ktorý s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že trojicu ruských novinárov uniesli a vypočúvali povstalci z oddielu Nureddina Adema - jedného z vodcov islamistického hnutia Séléka. Títo povstalci ovládajú okolie mesta Dekoa, ktoré leží na polceste medzi mestami Sibut a Kaga Bandoro, kde došlo k vražde Rusov.
Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR), založené bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským, ktoré platilo cestu novinárov do SAR, aby tam nakrútili film o súkromných vojenských spoločnostiach, však upozornilo, že miestnym novinárom "sa nedá veriť". CUR dodalo, že nedisponuje informáciami o únose a vypočúvaní novinárov islamistami.
Hovorkyńa ruského rezortu zahraničných vecí kritizovala v piatok na tlačovej konferencii hrubé nepresnosti, ktoré sa v súvislosti s pôsobením ruských poradov v SAR objavili v médiách. Momentálne tam legálne so súhlasom príslušnej komisie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov pôsobí podľa jej slov päť vojenských a 170 civilných poradcov na základe žiadosti prezidenta krajiny.
Poradcovia sa nepodieľajú na bojových operáciách. Ich úlohou je výcvik príslušníkov vládnych síl, ako aj ich príprava s cieľom osvojiť si ovládanie zbraní a techniky ruskej výroby.

Copyright ©TASR 2018

Britský herec Patrick Stewart si zopakuje roku kapitána Jean-Luca Picarda. Jeho postava sa objaví sa v novom seriáli Star Trek, ktorý ohlásila americká televízia CBS. Podľa jej údajov nepôjde o reboot „Novej generácie", ale o ďalšiu kapitolu v živote Picarda. Žiadny názov ani dátum stanica zatiaľ nezverejnila. Stewart v krátkom stanovisku uviedol, že zopakovanie si role považuje za „príjemné prekvapenie".
Patrick Stewart sa v roku 1966 stal členom Royal Shakespeare Company a na divadelných doskách si zahral s hercami ako Ben Kingsley alebo Ian Richardson. Postupne sa prepracoval aj do seriálov a televíznych filmov. Jeho meno však bolo stále pomerne neznáme, aj keď sa objavil vo filmoch ako Excalibur (1981) či Duna (1984) režiséra Davida Lyncha. Prielom prišiel s úlohou kapitána Jean-Luca Picarda zo seriálu Star Trek: Nová generácia (1987 - 1994) i filmov Star Trek z obdobia 1994 až 2002. Jeho druhou významnou rolou je Charles Xavier zo série filmov o mutantoch X-Men. Tri razy ho nominovali na Zlatý glóbus, a to vďaka titulom Moby Dick (1998), Lev v zime (2003) a Blunt Talk - Plané reči (2015 - 2016). Od roku 1996 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.