7. 8. 2018

Zomrel Moše Mizrahi 

Zomrel Moše Mizrahi 


Jediného izraelského filmového režiséra-laureáta Oscara Mošeho Mizrahiho, ktorý zomrel v piatok 3. augusta vo veku 86 rokov, v pondelok pochovali, informovalo internetové vydanie novín Jediot Achronot.
Rodák z egyptskej Alexandrie, scenárista a režisér, ktorý nakrútil celkove "len" 14 filmov, sa dočkal hneď troch nominácií na prestížnu sošku Americkej filmovej akadémie.
Túto cenu, ako aj najvyššie francúzske filmové ocenenie - Césara - mu vyniesla adaptácia románu La Vie devant soi známeho v preklade pod názvom Život pred sebou oceneného vo Francúzsku Goncourtovou cenou. Mimochodom, ide o unikátny prípad v histórii francúzskej literatúry a hlavne spomínaného ocenenia, ktoré môže dostať ten istý autor iba raz. Autor spomínaného románu, ktorým bol v skutočnosti, ako vysvitlo až po jeho dobrovoľnom odchode zo života, Romain Gary (1914-1980) alias Émile Ajar, ho však získal dvakrát.
Príbeh staršej ženy, ktorá prežila útrapy vyhladzovacieho tábora v období holokaustu, a moslimského chlapca alžírskeho pôvodu, zaujal svojho času divákov na celom svete, a to i vďaka pôsobivej kreácii Simone Signoretovej.
Umelec, ktorého ocenili v minulosti okrem iného aj na festivalových prehliadkach v Biarritzi, Berlíne a Haife, pôsobil v ostatných rokoch na katedre filmu na univerzite v Tel Avive. V tomto izraelskom meste v piatok zomrel.

Copyright ©TASR 2018