9. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook sa v stredu oficiálne ospravedlnila za to, že k správam svojich používateľov z Indonézie, ktorí písali tragické informácie o zemetrasení na ostrove Lombok, pridával ako dekoráciu balóniky a konfety. Pri zemetrasení zahynulo podľa najnovších informácií najmenej 347 ľudí, takmer 1 500 ďalších museli hospitalizovať s ťažkými zraneniami a viac než 165-tisíc osôb prišlo o strechu nad hlavou. Facebook pridával k správam o tomto nešťastí obrázky symbolizujúce oslavy automaticky a omylom. Ako v stredu spoločnosť vysvetlila, mnohí používatelia písali vo svojich príspevkoch slovo selamat, ktoré v indonézštine znamená nezranený, ale tiež gratulácia.
Facebook mal nastavené zobrazovanie balónikov a konfiet k slovíčku gratulácia celosvetovo, ako ale v stredu informoval, pre Indonéziu už ich zobrazovanie vypol. "Je nám ľúto, že sa to objavilo v tomto nešťastnom kontexte, a už sme túto funkciu lokálne vypli," napísala spoločnosť.


"Kosovo je Srbija" a teda "Kosovo je Srbsko" znelo na Štadióne Rajka Mitiča v Belehrade v utorňajšom úvodnom súboji 3. predkola futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 medzi Spartakom Trnava a Crvenou zvezdou Belehrad (1:1). Nebolo by na tom nič nezvyčajné, populárny pokrik je na zápasoch srbských tímov bežný. Na "Marakane" ho však skandovali priaznivci slovenského tímu, ktorí merali do Belehradu cestu, aby podporili svoj obľúbený tím a napokon podporili i Srbsko samotné. Početná skupina fanúšikov FC Spartak si za to vyslúžila potlesk v stoji od vyše 37-tisíc divákov na tribúnach štadióna Crvenej zvezdy.
"V mene všetkých Srbov sa chcem poďakovať fanúšikom Spartaka Trnava, ktorí týmto spôsobom vyjadrili podporu srbskému národu," povedal jeden z domácich novinárov na pozápasovej tlačovej konferencii trénerovi hostí Radoslavovi Látalovi. Miestny žurnalista však zároveň pripomenul, že Európska futbalová únia (UEFA) potrestala v minulosti za rovnaký slogan už viackrát srbské tímy, niekedy aj zatvorením časti štadióna na ďalší zápas. "Neviem, aké sú tam predpisy, netuším, čo sa okolo toho bude diať. Azda to nebude veľký problém a dúfam, že to všetko dobre dopadne," reagoval Látal.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.