6. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Telá ruských novinárov, ktorí boli minulý týždeň zavraždení v Stredoafrickej republike (SAR), previezli v nedeľu do Moskvy, kde ich podrobujú expertízam. Podľa agentúry Interfax o tom informovala hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Svetlana Petrenková. Dodala, že cieľom expertíz na súdnom lekárstve je určiť príčinu smrti.
Petrenková informovala, že príbuzní zavraždených sú v tomto prípade poškodenou stranou a boli vypočutí v rámci vyšetrovania. Na výsluch boli predvolaní aj kolegovia, známi a ďalšie osoby, ktoré by mohli mať informácie súvisiace s vyšetrovaním, uviedla hovorkyňa.
Obeťami útoku, ku ktorému došlo v SAR začiatkom týždňa, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. 
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy chceli ruskí novinári navštíviť v SAR základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR.
Na tejto základni pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Okrem Sledkomu, ktorý sa prípadom zaoberá pre podozrenie z vraždy, sa k vyšetrovaniu smrti ruských novinárov pripojili aj experti z OSN.

Copyright ©TASR 2018

Facebook, Apple a Spotify zmazali obsah známeho amerického konšpirátora Alexa Jonesa. Spoločnosti uviedli, že v jeho reláciách sa objavujú prejavy nenávisti.

Zdroj: BBC

Internetová TV Stream.cz pod hlavičkou spoločnosti Seznam.cz ponúka viac ako desať nových projektov v jesennej sezóne. Hlavnými budú seriály Hasičárna Telecí z prostredia dedinských dobrovolných požiarnych jednotiek a pokračovanie denného seriálu Kaderníctvo určeného skôr pre ženské publikum. Spoločnosť sa zameriava aj na seriály a diela pre celú rodinu.
Seriál Hasičárna Telecí s Bolkom Polívkou v hlavnej úlohe budú sledovať diváci od 15. septembra každú sobotu na Stream.cz. Druhá série Kaderníctvo bude obsahovať 21 častí a bude vysielaná od 3. septembra trikrát za týždeň.
Medzi nové projekty z kategórií menších formátov patrí napríklad dokumentárny program Černota. Dvojice tvorcov v prvej sérii mapuje pražskú drogovú scénu, v ďalších dvoch sériách sa bude venovať iným témam z podsvetia hlavného mesta.
Niekoľko cyklov bude odhaľovať zákutia Českej republiky. Záhadnými miestami, ako sú napríklad lomy Mokřina alebo hrad Svojanov, bude sprevádzať Jaroslav Mareš v programe Tajemno. Osemdielny cyklus Kokpit dokorán ukáže Česko z vtáčej perspektívy. Pivný odborník David Binar potom v relácii Pivná republika predstaví české minipivovary, pričom začína U Fleků.
Nový projekt pre mladšiu generáciu prinesie Johny Machette, platforma Underground Comedy predstaví nové stand-upy.
Priestor dostal aj umelecký počin Vetřelci a plameňáci sochára Pavla Karousa.
Podľa údajov z merania spoločnosť AdMonitoring od začiatku tohto roka mal v novembri Stream.cz 2,79 milióna užívateľov a 25,7 miliónov prehrávaných videí. Materský Zoznam.cz patrí jeho zakladateľovi Ivovi Lukačovičovi. Jeho stránky navštívi mesačne 7,8 milióna unikátnych užívateľov.

Copyright © ČTK 2018