30. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Ústredná televízia Severnej Kórey v nedeľu večer odvysielala dokumentárny film o návšteve vodcu krajiny Kim Čong-una vo Vladivostoku na ruskom ďalekom východe a o jeho stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa tam uskutočnilo minulý týždeň. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS.
"Táto historická udalosť pripravila pôdu pre ďalšie posilnenie vzťahov a spolupráce, ako to vyžaduje nová éra a nové okolnosti. Návšteva sa stane žiarivou hviezdou vo vzťahoch medzi KĽDR a Ruskom," konštatovalo sa v 50-minútovom filme.
Snímka podobne zachytáva všetky významné body Kimovej cesty, vrátane privítania ruskými predstaviteľmi na železničnej stanici v pohraničnom meste Chasan v ruskom Prímorskom kraji, rozhovorov s ruským prezidentom a kladenia vencov na hlavnom námestí Vladivostoku.
Súčasťou filmu bol aj okamih, keď sa jeden z hostí priblížil k vodcovi KĽDR počas rozlúčkovej večere a požiadal ho o autogram. Kim mu do knihy napísal venovanie: "Dúfam, že toto stretnutie bude nádhernou spomienkou."
Ako dodala agentúra TASS, vo filme sa zároveň vôbec nehovorí o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktorá bola jednou z hlavných tém päťhodinových rozhovorov Kim Čong-una s Putinom.



Štyri medzinárodné médiá spustili v pondelok nový kanál v tureckom jazyku na serveri YouTube. Jeho názov +90 je zároveň i telefónnou predvoľbou pre Turecko, informovala agentúra DPA.
Deutsche Welle (DW), France24, Voice of America a BBC plánujú poskytovať občanom Turecka, ako i turecky hovoriacim ľuďom na celom svete správy na najrozmanitejšie spoločensko-politické témy.
Nezávislý obsah bude koordinovať televízna a rozhlasová stanica Deutsche Welle sídliaca v Berlíne. Každý týždeň majú pribudnúť tri nové videá.
Momentálne je už na novom youtubovom kanáli zverejnených desať videí. Venujú sa nezamestnanosti tureckých absolventov univerzít, kríze v stavebnom priemysle či rastúcemu záujmu o tradičný tanec zeybek, ktorý vyvolali populárne turecké seriály.
"Všetci sme si všimli nedostatok komunikácie medzi Tureckom a našimi krajinami. Populizmus a nacionalizmus sú v Turecku v popredí a ohrozujú slobodu tlače," povedal pre DPA riaditeľ Deutsche Welle Peter Limbourg. Dodal, že kanál +90 bude miestom pre nezávislé spravodajstvo a diskusiu.
Na dvojročnú podporu tohto projektu vyčlenil nemecký Spolkový snem pre DW sumu päť miliónov eur.
Turecko od roku 2016, keď sa časť armády pokúsila o štátny prevrat, uväznilo desiatky novinárov a zrušilo niekoľko mediálnych spoločností.
V minulosti zaznamenali YouTube ako i sociálna sieť Twitter v Turecku výrazné obmedzenia. Väčšina televíznych staníc a novín je blízkych prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho islamistickej a konzervatívnej vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).


Americký prezident Donald Trump za vyše 800 dní v úrade vyslovil viac ako 10.000 "nepravdivých alebo zavádzajúcich výrokov". Napísal to v pondelok denník Washington Post (WP), ktorý zverejnil zoznam Trumpových výrokov vo svojej internetovej databáze "Fact Checker" (kontrola faktov). Píše o tom agentúra AFP.
S overovaním výrokov republikánskeho lídra začali novinári zmieneného denníka na začiatku roka 2017, keď bol Trump v prezidentskom úrade prvých 100 dní. V tom čase prezident podľa nich povedal v priemere len päť nepravdivých výrokov denne. Za uplynulých sedem mesiacov tento počet vzrástol v priemere na takmer 23 denne. Vyslovil ich na zhromaždeniach, Twitteri, počas prejavov alebo na stretnutiach s médiami.
WP napísal, že Trump povedal v priemere 22 percent neprávd na zhromaždeniach pred svojimi priaznivcami.
Čo sa týka Trumpových príspevkov na Twitteri, iba v priebehu troch dní (25.-27. apríla) uverejnil 171 nepravdivých alebo zavádzajúcich výrokov, čo je podľa WP viac, než napísal na začiatku prezidentovania za mesiac.
Ďalším pozoruhodným prvkom týchto výrokov je podľa Washington Post tiež to, že bývalá televízna hviezda reality šou má tendenciu neustále opakovať rovnaké nepravdivé výroky, ktoré obmieňa. Trump často označuje médiá, ktoré kritizuje, za "nepriateľov ľudu" a tvrdí, že šíria "falošné správy".

Copyright © TASR 2019