30. 4. 2019

Slobodná práca novinárov v časoch dezinformácií je mimoriadne dôležitá

Slobodná práca novinárov v časoch 

dezinformácií je mimoriadne dôležitá

V časoch dezinformácií sú sloboda novinárov a bezpečnosť - aby mohli informovať verejnosť - čoraz dôležitejšie. Pre TASR to povedal riaditeľ sekcie pre slobodu prejavu a mediálny rozvoj Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Guy Berger.
"Pokiaľ novinári nie sú schopní pracovať v súlade s profesionálnymi štandardmi verejného záujmu a overovania informácií, voliči zostanú bezbranní voči manipulácii," zdôraznil pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa slobody tlače, ktorý si svet pripomenie v piatok 3. mája.
Berger upozornil, že akékoľvek kroky, ktoré sa prijímajú na boj proti dezinformáciám, by nikdy nemali mať za následok umlčiavanie žurnalistiky. Práve tá je totiž "jednou z kľúčových protilátok proti lžiam, vykonštruovaným správam a propagande".
V poradí už 26. oslavy Svetového dňa slobody tlače sa nesú v znamení motta "Obrana žurnalizmu", priblížil George C. Papagiannis, šéf oddelenia UNESCO pre vonkajšie vzťahy. K myšlienke obrany slobody tlače je podľa neho možné prihlásiť sa aj prostredníctvom dvoch hashtagov, #PressFreedomDay a #PressFreedom.
Hlavným podujatím Svetového dňa slobody tlače 2019 bude svetová konferencia, ktorá sa uskutoční od stredy do piatka (1.-3. mája) v hlavnom meste Etiópie Addis Abeba. Rámcovou témou podujatia je "Médiá pre demokraciu: žurnalistika a voľby v čase dezinformácií".
Trojdňovú konferenciu spoločne zorganizovali UNESCO, komisia Africkej únie a etiópska vláda. Účastníci zo širokého spektra médií a organizácií občianskej spoločnosti budú diskutovať o súčasných výzvach, s ktorými sa stretávajú médiá počas volieb. Hovoriť sa bude aj o tom, ako môžu médiá podporiť mierový proces a proces zmierenia.
Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová vo štvrtok udelí prestížnu Svetovú cenu slobody tlače UNESCO/Cenu Guillerma Cana. V tomto roku ju dostanú dvaja novinári tlačovej agentúry Reuters odsúdení v Mjanmarsku na sedem rokov väzenia, Ťjo Sou U (29) a Wa Lone (33).
Okrem hlavnej konferencie v Addis Abebe sa po celom svete uskutoční približne 100 sprievodných podujatí.

Copyright © TASR 2019