4. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruské úrady urobili domovú prehliadku u rodičov a príbuzných autora blogov o politickej situácii v Rusku, ktoré sa od roku 2013 objavovali na stránke StalinGulag na sociálnych sieťach Twitter a Telegram. Jeho príspevky odoberá 1,3 milióna ľudí. 
Pod tlakom, ktorý vyvinula polícia voči príbuzným, bol autor týchto blogov nútený potvrdiť svoju identitu. Urobil tak v rozhovore pre ruskú redakciu britskej spravodajskej spoločnosti BBC.
Alexandr Gorbunov pre BBC uviedol, že koncom apríla ruská polícia urobila prehliadky v bytoch jeho príbuzných v dagestanskej Machačkale aj v Moskve. Polícia ich - podľa Gorbunova - zdôvodňovala tým, že sa údajne prostredníctvom telefonátov vyhrážal nastražením a odpálením výbušnín na rôznych miestach v Moskve. 
Ako informoval denník Novaja gazeta, dagestanské ministerstvo vnútra spočiatku odmietlo tvrdenia o prehliadkach v domoch Gorbunovových príbuzných, neskôr záležitosť odmietlo komentovať.
Gorbunov pre BBC uviedol, že blogy nezačal písať ako vopred premyslený projekt. 
"Všetko to bola náhoda. Sú situácie, keď je jednoducho nemožné mlčať, keď je nemožné nehovoriť, keď sa dejú šialené veci," vysvetlil.
V rozhovore pre BBC potvrdil, že trpí spinálnou svalovou atrofiou a pohybuje sa len pomocou invalidného vozíka, kvôli čomu bol nútený presťahovať sa z Machačkaly do Moskvy, kde pracuje ako obchodník s cennými papiermi. 
Dodal, že po tom, ako investigatívny portál RBK zverejnil jeho identitu ako predpokladaného autora blogov pre StalinGulag, vzdal sa myšlienky vytvoriť svoj vlastný investičný fond. Citoval pritom svojich priateľov, podľa ktorých by mu nedôveroval už žiadny známy investor. 
"V našej krajine, ak človek povie niečo zlé, potom sa okamžite stane cudzím agentom, agentom amerického ministerstva zahraničných vecí, alebo špiónom," vysvetlil Gorbunov.

Facebook zablokoval na svojich stránkach v USA viacero účtov príslušníkov krajnej pravice. Informoval o tom v piatok webový portál rakúskej stanice ORF.
 Opatrenia sa týkajú šíriteľa konšpiračných teórií Alexa Jonesa, krajne pravicového blogera Mila Yiannopoulosa a šéfa radikálnej politickej organizácie Islamský národ (NOI) Louisa Farrakhana za jeho antisemitské vyjadrenia, uvádza sa v stanovisku sociálnej siete Facebook.
Jones vlastní internetovú stránku Infowars, ktorá rozširuje falošné správy. V minulosti Jones napríklad hlásal, že americká vláda sa podieľala na teroristických útokoch na dvojičky z 11. septembra 2001 v New Yorku. 
Takisto tvrdil, že masakru z roku 2012 na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut zinscenovali herci. Mladý útočník Adam Lanza tam vtedy zabil 27 ľudí vrátane 20 detí. Pred útokom zastrelil i svoju matku a po čine spáchal samovraždu.
Facebook už zablokoval Jonesov účet a momentálne preveruje aj jeho profil na instagrame. V poslednej dobe najväčšia sociálna sieť Facebook čelí rastúcemu tlaku, aby dôslednejšie zakročil voči nenávistným a diskriminačným komentárom.

Rok 2018 bol celosvetovo najhorším rokom z pohľadu násilia páchaného na novinároch. O to dôležitejšie je poukázať na to, že slobodné médiá sú základným kameňom demokracie, dôležitým nástrojom udržania slobodnej, férovej a otvorenej spoločnosti. Vo vyhlásení k piatkovému Svetovému dňu slobody tlače (World Press Freedom Day) to v spoločnom vyhlásení uviedlo Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Veľvyslanectvo Kanady.  
Ambasády poukazujú na fakt, že len 13 percent svetovej populácie má prístup k slobodnej tlači. "Slobodné médiá pritom pomáhajú chrániť ľudské práva a dozerajú na to, aby mocní tohto sveta niesli zodpovednosť za svoje činy,“ upozornili predstavitelia zahraničných zastupiteľstiev na Slovensku. "Našou víziou je, aby mali novinári všade na svete bezpečnejšie prostredie pre svoju prácu," dodali.
Prispieť má k tomu i iniciatíva Spojeného kráľovstva a Kanady, ktoré v júli 2019 organizujú v Londýne prvú globálnu konferenciu za slobodu médií. "Toto podujatie spojí viac ako tisíc hostí, vrátane ministrov zahraničia, diplomatickej komunity, medzinárodných agentúr, novinárov, občianskej spoločnosti a akademikov,“ informovali ambasády. Cieľom konferencie je preskúmať výzvy, ktorým médiá čelia, a spôsoby, ako pre novinárov vytvoriť bezpečnejšie prostredie. "Je dôležité, aby sme konali teraz. Bez slobodných médií zostávame všetci v temnote,“ zdôraznili predstavitelia oboch ambasád.
Tretí májový deň vyhlásila za Svetový deň slobody tlače v roku 1991 Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO). Tento deň pripomína základné princípy slobody tlače, taktiež slúži ako príležitosť informovať verejnosť o porušovaní práv na slobodu prejavu a ako pripomienka uväznenia alebo smrti mnohých novinárov, ktorí prinášajú ľudom každodenné informácie o dianí vo svete.

Copyright © TASR 2019


Austrálska herečka Nicole Kidman si zahrá v seriálovej adaptácii románu Nine Perfect Strangers (2018) od Liane Moriarty. Pod projekt streamovacej služby Hulu, ktorý by mal mať premiéru koncom roku 2020, sa podpíše aj ako výkonná producentka. Námet spracujú David E. Kelley a John Henry Butterworth. Na seriáli sa bude podieľať aj spomínaná Moriarty.
Dej Nine Perfect Strangers sa odohráva v luxusnom zdravotnom a wellness stredisku, do ktorého príde deväť vystresovaných ľudí z mesta s cieľom dostať sa na cestu za lepším životom. Počas ich 10-dňového pobytu ich sleduje šéfka strediska Masha (Kidman), ktorej úlohou je oživiť ich unavené mysle a telá. Situácia sa však vymkne spod kontroly.
Pre Kidman je to už druhá adaptácia diela od Moriarty, v ktorej sa predstaví. Diváci a diváčky ju môžu vidieť aj v seriáli Veľké malé klamstvá (2017), ktorého druhú sezónu by na budúci mesiac mala ponúknuť televízia HBO. Rodáčka z havajského Honolulu za výkon v spomínanom seriáli získala cenu Primetime Emmy pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe limitovanej série alebo televízneho filmu
Nicole Mary Kidman sa do povedomia verejnosti dostala v roku 1989 trilerom Úplné bezvetrie. V 90. rokoch účinkovala v snímkach ako Dni hromu (1990), Navždy a ďaleko (1992), V moci posadnutosti (1993), Batman navždy (1995), Peacemaker (1997), Praktická mágia (1998) či Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň (1999). Za výkon v muzikáli Moulin Rouge (2001) ju v roku 2002 nominovali na Oscara, o rok neskôr si sošku odniesla za stvárnenie spisovateľky Virginie Woolf vo filme Hodiny (2002). Po tretí raz ju nominovali v roku 2011 za drámu Králičia nora (2010) a štvrtú nomináciu si vyslúžila v roku 2017 vedľajšou rolou v snímke Lion (2016). Na konte má tiež štyri Zlaté glóbusy a desiatky ďalších cien. Je známa aj zo snímok Tí druhí (2001), Návrat do Cold Mountain (2003), Ľudská škvrna (2003), Stepfordské paničky (2004), Tlmočníčka (2005), Moja krásna čarodejnica (2005), Invázia (2007), Nine (2009), Skús ma rozosmiať (2011), Reportér (2012), Stokerovci (2013), Koľaje osudu (2013), Skôr než zaspím (2014), Grace: Kňažná z Monaka (2014), Tajomstvo ich očí (2015), Kráľovná púšte (2015), Zabitie posvätného jeleňa (2017), Oklamaný (2017), Boy Erased (2018), Ničiteľka (2018), Aquaman (2018) či televízneho filmu Hemingway a Gellhornová (2012).

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.