2. 5. 2019

Najväčším Slovákom je M. R. Štefánik

Najväčším Slovákom je M. R. Štefánik


Víťazom celonárodnej ankety Najväčší Slovák sa stal Milan Rastislav Štefánik. Diváci mu poslali viac ako 49 tisíc sms hlasov, celkovo ich do finálnej časti ankety prišlo viac ako 108.000. Na druhom mieste sa umiestnil Ľudovít Štúr, prvú trojicu uzatvára Anton Srholec.
Súčasťou ankety bolo aj hlasovanie mladých gymnazistov Najväčší Slovák Mladá voľba, kde bolo rovnaké poradie na prvých troch miestach. Stredoškoláci hlasovali počas diskusií na školách. Diskusie sa uskutočnili v apríli na dvanástich slovenských gymnáziách.

Prvomájový galavečer bol vyvrcholením ankety, ktorú spustilo RTVS na jeseň 2018. V prvej časti diváci mohli poslať hlas ľubovoľnej osobnosti. Do 1. 1. 2019 bolo známych sto osobností, ktoré sa v diváckom hlasovaní umiestnili na priečkach 1 - 100, prvá desiatka pokračovala vo finálovej fáze ankety. Počas nej, od januára do 1. mája, odvysielala RTVS desať dokumentov a diskusií o jednotlivých osobnostiach Top 10. V nej obhajcovia predstavili desať dôvodov, prečo práve ich osobnosť by sa mala stať tým najväčším Slovákom. Po subjektívnom dokumente nasledovala diskusia s odborníkmi, ktorí neraz polemizovali či vyvrátili dôvody obhajcu z dokumentu.