18. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Krátko pred zverejnením správy osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý sa zaoberal ruskú rolí v amerických prezidentských voľbách v roku 2016, prezident Donald Trump na twitteri napísal, že "hra skončila". V texte na fotomontáži odkazuje na obľúbený seriál stanice HBO Hra o tróny, ktorého posledná séria sa začala vysielať túto nedeľu.
"Žiadna tajná dohoda. Žiadne bránenie spravodlivosti. Pre nenávistník a radikálne ľavicové demokratmi - hra skončila," znie nápis na fotomontáži, na ktorej stojí americký prezident chrbtom k divákovi zahalený v bielom dyme.
V príspevku bolo použité písmo nápadne podobné tomu, aké používa stanica HBO. Rovnako ako v anglickom origináli názve Game of Thrones je aj v anglickom nápisu Game Over na Trumpová fotomontáži Škrtnutý tromi čiarami písmeno O.
Nie je to prvýkrát, čo Trump vo svojich príspevkoch na twitteri odkázal na populárny seriál. Vlani v novembri upozornil citátom z tejto fantasy ságy na plánovej zavedenie sankcií voči Iránu. Tento rok v januári zverejnil príspevok sa slovami "Múr sa blíži", ktoré odkazujú na dôležitú seriálovú vetu "Zima sa blíži".
V novembri na Trumpov tweet reagovala aj sama stanice HBO. Naznačila, že sa prezident dopustil "zneužitie obchodnej značky". Na januárový ani na aktuálny príspevok nereagovala.
HBO v nedeľu odvysielala prvý diel záverečnej série obľúbeného seriálu, ktorý sa preslávil najmä tým, že ani hlavné postavy si v ňom nemôžu byť isté svojím životom. Na túto skutočnosť v reakcii na Trumpov príspevok upozornil aj analytik stanice CNN Renato Mariotti. "Ak som sa niečo naučil pri sledovaní Hry o tróny, tak to, že by ste sa nemali obracať chrbtom a predpokladať, že hra skončila, kým nebeží záverečné titulky," napísal.
Trump dnes zverejnil sériu tweetov k očakávanému zverejnenie Muellerovy správy. Je medzi nimi napríklad aj video , na ktorom je zostrih prezidentových výstupov, v ktorých trvá na tom, že s Rusmi v kampani nespolupracoval.

Copyright © ČTK 2019

 Organizátori Medzinárodného filmového festivalu v Cannes dnes zverejnili 19 titulov, ktoré sa uchádzajú o hlavnú cenu Palme d'Or. Medzi nimi je aj snímka The Dead Don’t Die režiséra Jima Jarmuscha, ktorá zároveň otvorí festival. Vo filme sa predstavia napríklad Adam Driver, Bill Murray, Selena Gomez, Steve Buscemi, Danny Glover, Tom Waits či Iggy Pop.
O Zlatú palmu zabojujú napríklad aj Terrence Malick s vojnovou drámou A Hidden Life, Pedro Almodóvar s drámou Bolesť a sláva, Ken Loach s drámou Sorry We Missed You, Marco Bellocchio s drámou Il traditore, Jean-Pierre Dardenne a jeho brat Luc Dardenne s drámou Le jeune Ahmed, Ira Sachs s drámou Frankie, Jessica Hausner so sci-fi drámou Little Joe alebo Céline Sciamma s historickou drámou Portrait de la jeune fille en feu.
Sekcia Un Certain Regard uvedie 16 titulov. Mimo súťaže predstavia päť filmov, medzi nimi aj životopisnú drámu Rocketman o hudobníkovi Eltonovi Johnovi alebo dokument Maradona o futbalistovi Diegovi Maradonovi.
Predsedom poroty v rámci 72. ročníka podujatia bude mexický režisér Alejandro González Iňárritu. Tohtoročný filmový festival v Cannes sa bude konať od 14. do 25. mája.

Americká spoločnosť Facebook, ktorá prevádzkuje rovnomennú sociálnu sieť, uviedla, že nechtiac importovala e-mailové kontakty zhruba 1,5 milióna používateľov na svoju stránku bez ich súhlasu alebo vedomia. Ide o používateľov, ktorí si otvorili účet od mája 2016. Informuje o tom portál cnbc.com, ktorý konštatuje, že používatelia, ktorých sa dotkol tento incident, nie sú iba v USA.
Tieto kontakty sa s nikým nezdieľali a Facebook ich vymazáva, povedal pre americkú televíznu stanicu CNBC hovorca Facebooku. "Riešime podstatu problému a upovedomujeme ľudí, ktorých kontakty boli importované. Ľudia si môžu skontrolovať a spravovať kontakty, ktoré zdieľajú s Facebookom, cez svoje nastavenia," povedal hovorca.
Ide o najnovší incident v rámci dlhej série znepokojení a polemík zaťažujúcich technologický gigant, ktorý čelí silnejúcej vládnej kontrole. Facebook čelil ostrej kritike zo strany verejnosti po tom, ako sa ukázalo, že britská poradenská firma Cambridge Analytica využila podnikateľský model Facebooku na ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Dnes zverejnený rebríček o slobode médií nemá podľa maďarského ministra zahraničných vecí Petra Szijjártóa nič spoločné s realitou. Slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák si ešte musí údaje podrobne preštudovať. Uviedli to po stretnutí ministrov Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska a Francúzska. "Mal som silný pocit, že sloboda médií je garantovaná a mimoriadne vysoká. Nechcem nad tým mávnuť rukou, ale nemal som čas si to preštudovať. Nemali by sme to brať na ľahkú váhu, je to jedna z vecí, na základe ktorej sa vytvára v zahraničí mienka o našej krajine," povedal Lajčák. Slovensko si v rebríčku Reportérov bez hraníc pohoršilo o osem priečok, skončilo na 35. mieste.
"Ten zoznam nedáva zmysel, nemá nič do činenia s realitou," vyhlásil Szijjártó. Podľa neho je vydavateľ rebríčka politická organizácia a navyše nevedia ani po maďarsky. "Keby vedeli, tak by videli, že väčšina našich médií je protivládnych," povedal maďarský minister. Reportéri bez hraníc chcú podľa neho zasahovať do vnútorných záležitostí krajín, v Maďarsku podľa neho absencia slobody tlače nie je.
Francúzsky šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian dodal, že pravdivé informácie sú nesmierne dôležité a treba bojovať proti dezinformáciám. S detailnejšími informáciami sa plánuje oboznámiť aj český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Tvrdí, že jeho krajina má pomerne slobodný mediálny trh, vníma však, že ak chcú propagovať slobodu tlače v zahraničí, musí si aj Praha urobiť svoje domáce úlohy. Poľský minister Jacek Czaputowicz zase uviedol, že väčšina médií v Poľsku je súkromných a ich vlastníci sú zo zahraničia. "Podľa Poliakov existuje sloboda tlače, svoj názor vyjadrili vo voľbách," povedal.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané