15. 4. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V RTVS bude pôsobiť nové Regionálne centrum vzdelávania Akadémie Európskej vysielacej únie (EBU). Vyplýva to z dohody, ktorú podpísali generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a generálny riaditeľ EBU Noel Curran.
Bratislavské centrum sa zameria na vzdelávanie redaktorov členských vysielacích organizácií EBU zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. Zúčastniť sa ho môžu aj ďalší členovia EBU.
Vedúca Akadémie EBU Nathalie Labourdette uviedla, že bratislavské centrum vzdelávania bude zabezpečovať všestrannú ponuku školení. "Od redakčnej tematiky, akou je napríklad problematika konštruktívnej žurnalistiky, až po manažérske kurzy a školenia zamerané na získavanie technických zručností, potrebných na prácu v súčasných verejnoprávnych mediálnych inštitúciách," priblížila.
Prvé školenie na tému dátovej žurnalistiky sa uskutoční v Bratislave 6. až 7. júna za účasti lektorov EBU Jonathana Stonemana zo Spojeného kráľovstva a Villa Juutilainena z fínskeho rozhlasu. Zamerajú sa na problematiku zdrojov dát a ich filtrácie a na to, ako získané dáta využiť pri tvorbe redakčných príspevkov.
"Veríme, že semináre budú pre našich redaktorov i zahraničných kolegov maximálne užitočné, čo prispeje k skvalitneniu žurnalistiky aj v medzinárodnom kontexte," povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
EBU má 73 členov v 56 krajinách, ktorí prevádzkujú stovky televíznych a rozhlasových staníc.


Copyright © TASR 2019