10. 8. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Ruské ministerstvo zahraničia upozornilo nemeckú stranu na neprípustnosť údajného zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska. Oznámila to agentúra TASS. V protestu si ruská diplomacia sťažovala na vysielanie rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle, financované nemeckou vládou, ktorá podľa Moskvy vyzývala obyvateľov ruského hlavného mesta k účasti na nepovolených demonštráciách. Nemecká stanice už začiatkom týždňa podobné obvinenia odmietla.
V Moskve sa minulú a predminulú sobotu konali nepovolené protesty proti údajnej diskriminácii opozičných kandidátov, ktorých účasť v septembrových komunálnych voľbách zakázala moskovská volebnej komisie. Polícia demonštrácie násilím rozohnala a zadržala celkom vyše 2000 ľudí. Okrem trestného stíhania organizátorov, ktorým hrozí 15 rokov väzenia, si ruská oficiálne miesta v stále väčšej miere sťažujú na propagandu západných štátov, namierenou údajne na mobilizáciu ruskej opozície proti režimu.
Deutsche Welle (DW), ktorú financuje štát, ale ktorej redakčný politika má byť nezávislá, podľa ruského ministerstva zahraničia k účasti na nepovolených protestoch priamo na sociálnych sieťach vyzývala. To je podľa ruskej diplomacie neprípustné.
Hovorca ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová už v pondelok vydala vyhlásenie obviňujúce nemeckú stanicu z vyvolávania nepokojov. DW to vzápätí odmietla s tým, že obvinenia je spojené s júlovým zadržaním jej ruského spravodajcu Sergeja Dika informujúceho o opozičným protestu. To bolo podľa stanice "svojvoľným narušovaním práce akreditovaného novinára".
Andrej Klimov, šéf výboru ruskej Rady federácie pre ochranu štátnej zvrchovanosti obvinil zo zasahovania okrem Nemecka aj Spojené štáty. Senátori podľa Klimova očakávali, že počas kampane pred moskovskými voľbami dôjde k provokáciám podporovaným z cudziny, a ich predpovede sa naplnili. Za zasahovanie považuje Klimov "nesvedomité informovanie o udalostiach v Moskve" a tiež neprijateľné správanie niektorých diplomatov. Čo im vyčíta, senátor nespresnil.
Podľa Klimova sa demonštrácií zúčastnili ľudia platení Západom, ktorí "v zahraničí prešli príslušným výcvikom". Ruské občanov vraj "spracovávali zahraničné štruktúry, ktoré sa špecializujú na lobovanie a politické a právne konzultácie".
Schôdza senátneho výboru pre ochranu štátnej zvrchovanosti bola zvolaná naliehavo, senátori boli povolaní z dovoleniek. Prizvaní boli pracovníci generálnej prokuratúry a ministerstva zahraničia. Vedenie komisia chce podľa agentúry TASS zvolať ďalšie schôdzu, na ktorej pozve "veľvyslanca tých krajín, ktorých akcie sú považované za zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska".

Copyright © ČTK 2019