8. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Francúzski žandári v stredu oznámili, že sa im počas uplynulého víkendu podarilo zatknúť násilníka a zachrániť jeho obeť vďaka upozorneniu od sociálnej sieť Facebook, prostredníctvom ktorej páchateľ vysielal naživo zábery svojho činu. Informovala o tom agentúra DPA.
Facebook políciu upozornil na živé vysielanie, v ktorom bil muž so strelnou zbraňou v ruke iného muža a vyhrážal sa, že ho zabije. K incidentu došlo v sobotu krátko po 05.00 h SELČ.
Polícia následne dokázala na základe videozáberov na Facebooku rozpoznať a nájsť vo vidieckej oblasti v Bretónsku dom, v ktorom k tomuto incidentu došlo. Do domu vtrhla zhruba o 07.20 h SELČ a zadržala útočníka, ktorého obeť bola v šoku a mala opuchnutú tvár.
Útočníka odsúdili na päťročné väzenie s jedným rokom nepodmienečne po tom, ako sa k činu i jeho streamovaniu priznal.
K incidentu došlo v čase, keď sa francúzske úrady snažia sociálne médiá a internetové firmy primäť, aby viac kontrolovali nezákonný obsah na svojich platformách, píše DPA.
Spoločnosť Facebook podľa predstaviteľa francúzskej vlády ešte v júni súhlasila s tým, že úradom poskytne IP adresy jej používateľov podozrivých z nelegálneho podnecovania k nenávisti, čo v minulosti robila výhradne pri podozrení z detskej pornografie či terorizmu.
Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu zároveň nedávno schválili návrh zákona, na základe ktorého budú musieť sociálne siete odstraňovať nenávistný obsah do 24 hodín.


Bývalá stážistka v Bielom dome Monica Lewinská bude jednou z producentiek pripravovaného televízneho seriálu, ktorý sa bude zaoberať jej škandalóznou aférou s bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom. Seriál s názvom Impeachment je tretím pokračovaním úspešného projektu American Crime Story inšpirovaného skutočnými udalosťami.
Séria bude mať v USA premiéru na budúci rok v septembri, keď bude finišovať prezidentská kampaň, informovala v stredu stanica BBC.
Lewinskú stvárni Beanie Feldsteinová, Sarah Paulsonová bude hrať Lindu Trippovú - štátnu zamestnankyňu, ktorá tajne nahrala Lewinskej súkromné telefonáty o jej vzťahu s prezidentom. Annaleigh Ashfordová stvárni Paulu Jonesovú, ktorá zažalovala Clintona za sexuálne obťažovanie. Kto bude hrať Clintona a jeho manželku Hillary, nebolo bezprostredne známe.
Lewinská bola 22-ročná praktikantka v Bielom dome, keď mala s vtedy 49-ročným Clintonom počas jeho prezidentského obdobia ľúbostný románik v rokoch 1995-97. Následkom škandálu bola Lewinská vystavená intenzívnemu nátlaku americkej verejnosti a neskôr sa priznala, že ju to psychicky hlboko poznačilo. Lewinská uviedla, že s ponukou zúčastniť sa na príprave seriálu spočiatku váhala a bola z nej vystrašená, ale neskôr sa stala vďačnou za posun, ktorý spoločnosť vo vnímaní tejto pikantnej udalosti odvtedy spravila.
Seriál je založený na bestselleri "A vast conspiracy: the real story of the sex scandal that nearly brought down a President" od Jeffreyho Toobina z roku 1999. Televízna stanica FX zakúpila práva na spracovanie knihy v roku 2017, ale nechcela sa pustiť do výroby seriálu bez účasti Lewinskej.
Sexuálny škandál viedol k impeachmentu Clintona, ale po 21-dňovom senátnom procese v roku 1999 ho zbavili obvinení z krivej prísahy a marenia úradného výkonu. Clinton odišiel z úradu v roku 2001 po dvoch funkčných obdobiach. Po tom, ako sa jeho vzťah s Lewinskou dostal na povrch, sa verejne ospravedlnil s priznaním, že "zhrešil".

Copyright © TASR 2019