7. 8. 2019

Kvóty na hranie slovenskej hudby v rádiách treba zmeniť

Kvóty na hranie slovenskej hudby
 v rádiách treba zmeniť

Kvóty na hranie slovenskej hudby v rádiách by sa mali prehodnotiť. Ministerstvo kultúry (MK) SR na to vyzývajú nielen vysielatelia rádií, ale aj Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa RVR Ivana Furjelová, zákon totiž „neupravuje proces, rozsah, obsah, dokazovanie ani stanovenie obdobia, na ktoré sa výnimka udeľuje“. Rada preto o probléme komunikuje aj s ministerstvom kultúry, ktoré by situáciu mohlo zmeniť úpravou zákona o vysielaní a retransmisii. „Je verejne známe, z rôznych diskusií, článkov, podcastov či otvorených listov, že vysielatelia, rovnako ako rada, nie sú spokojní so súčasnou právnou úpravou a obidve strany apelujú na zmenu,“ zdôraznila hovorkyňa RVR. Pre SITA to potvrdila Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc, ako aj predstavitelia dlhodobo najpočúvanejšieho Rádia Expres. Ministerstvo kultúry oponuje. Tvrdí, že povinné kvóty na slovenskú hudbu majú očakávaný prínos.Licenčná rada konkrétne koncom minulého roka rezortu kultúry navrhla zvážiť väčšiu flexibilitu pre vysielateľov tak, aby zákonnom stanovené kvóty zohľadňovali program toho-ktorého rádia. Zároveň „predsedníčka RVR Marta Danielová v máji tohto roka túto problematiku spomenula a iniciovala diskusiu aj v o Výbore NR SR pre kultúru a médiá a v pléne národnej rady“, doplnila hovorkyňa RVR.
Na nedostatky právnej úpravy upozorňujú vysielatelia už od návrhu na zavedenie kvót. Pripomína to Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS), ktorá združuje inak konkurenčné subjekty s cieľom spoločného postupu pri rokovaniach s orgánmi, inštitúciami či združeniami pôsobiacimi v oblasti médií, reklamy a súkromného vysielania. „V súčasnosti sa situácia vyhrotila tak, že sú nespokojní nielen vysielatelia, ale aj poslucháči a už ani samotný regulátor nie je schopný danú legislatívu správne aplikovať. V konečnom dôsledku táto právna úprava ani nemá očakávaný pozitívny dopad na zlepšenie podmienok pre slovenskú hudobnú scénu,“ uviedol viceprezident pre rozhlasovú sekciu ANRTS a generálny riaditeľ Rádia Expres Ivan Antala v stanovisku z januára tohto roka. Stanovisko ANRTS platí stále, „keďže legislatívne sa situácia zatiaľ nijako od januára nezmenila“, uviedla pre SITA Zuzana Šangalová zo sekretariátu ANRTS. V spomínanom stanovisku Antala okrem iného konštatoval, že „situácia, kedy je zákonná úprava nevhodná úplne pre všetkých, musí pani ministerke indikovať, že je čas situáciu zmeniť“. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková by preto podľa Antalu mala „naplniť svoj prísľub, že nemieni konzervovať súčasný stav a nebude sa brániť diskusii na tému povinných kvót slovenskej hudby“. ANRTS preto od MK SR žiada „akútne legislatívne riešenie situácie“.
Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zastáva názor, že v právnom štáte sa zákony majú dodržiavať. „Vždy sme sa snažili hrať maximálny možný podiel slovenskej hudby na všetkých našich rozhlasových okruhoch“, tvrdí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Naplniť zákon sa snažia aj v súčasnosti, keď nie sú platné žiadne výnimky. „Hoci nám neudelenie výnimky pre Rádio Patria, Rádio Devín a Rádio Pyramída trochu pripomína prvú vetu zo známeho románu Vladislava Vančuru (Rozmarné léto, poznámka redakcie)“, dodal pre SITA Rezník.
Ministerstvo kultúry nesúhlasí s kritikou. Z jeho pohľadu majú povinné kvóty na slovenskú hudbu očakávaný prínos. „Ich legitimitu ostatne potvrdil aj Ústavný súd SR vo svojom náleze, v ktorom sa nestotožnil s tvrdením, že zavedenie kvót slovenskej hudby zasahuje do ústavou garantovaných práv. Ministerstvo si zároveň uvedomuje určité aplikačné nedostatky, tie však budú vyriešené pri rekodifikácií právnej regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb, na ktorej rezort v súčasnosti pracuje,“ uvádza sa v reakcii, ktorú SITA poskytol Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry.
V súčasnosti rozhlasoví vysielatelia poskytujú licenčnej rade mesačnú štatistiku týkajúcu sa podielu vysielania slovenskej hudby. Aj na základe údajov v štatistike môže rada začať správne konanie, ak má podozrenie, že kvóty na hranie slovenskej hudby naplnené neboli. Aktuálne RVR vedie dve správne konania. Momentálne žiadne rádio nemá udelenú výnimku z hrania podielu slovenskej hudby. Dôvodom je, že „žiadne nepreukázalo, že charakter ich vysielania úplne vylučuje vysielať stanovený podiel slovenskej hudby“, dodala pre SITA Rada pre vysielanie a retransmisiu.
Podľa zákona o vysielaní a retransmisii vysielatelia s licenciou, teda súkromní, musia v súčasnosti (od roku 2017) slovenským dielam vyhradiť najmenej 25 percent času vysielania za kalendárny mesiac. V prvom období od 1. apríla 2016 to bolo 20 percent. Pri vysielateľovi zo zákona, verejnoprávnom Slovenskom rozhlase (RTVS) to bolo najskôr najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne a následne 35 percent. Z hranej slovenskej hudby musí byť pritom pätina nová, teda nie staršia ako päť rokov. Túto povinnosť nemusia dodržiavať iba tí, ktorým Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila výnimky. Za nedodržanie povinností súvisiacich s kvótami na vysielanie slovenskej hudby zákon ukladá sankcie. Tie môžu byť nefinančné - upozornenie na porušenie zákona a finančné, pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.