4. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský novinár Arkadij Babčenko, ktorý v poslednom čase žil na Ukrajine, sa odsťahoval do Izraela, informovala v nedeľu agentúra Interfax.
Babčenko bol vlani na jar hlavným aktérom kauzy, keď 29. mája 2018 najprv ukrajinské médiá a neskôr aj úrady oznámili, že bol neznámym páchateľom postrelený na schodišti svojho bytového domu v Kyjeve a že zraneniam podľahol počas prevozu do nemocnice. Táto kauza mala ohlas aj v zahraničí.
O deň neskôr však vtedajší riaditeľ ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyľ Hrycak uviedol, že Babčenkova smrť bola fingovaná a bola súčasťou špeciálnej operácie ukrajinských bezpečnostných zložiek, ktorej cieľom bolo predísť údajne pripravovanej novinárovej vražde.
Na brífingu, kde to Hrycak oznámil, sa zúčastnil aj samotný Babčenko.
Falošná správa o Babčenkovej smrti podľa vedenia SBU pomohla ukrajinským bezpečnostným zložkám dolapiť organizátora pripravovanej vraždy novinára.
Išlo o Borisa Germana, ktorý tvrdil, že muž menom Viačeslav Pivovarnik, pracujúci v nadácii ruského prezidenta Vladimira Putina a zodpovedajúci za organizovanie teroristických útokov na území Ukrajiny, mu odovzdal zoznam "30 kandidátov na likvidáciu". German bol vlani v septembri odsúdený na štyri a pol roka väzenia.
Z vyhlásenia, ktoré Babčenko zverejnil na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook, vyplýva, že sa pre odchod z Ukrajiny rozhodol pre nesúhlas s politikou súčasného ukrajinského vedenia.
V komentároch k svojmu postu potvrdil, že vycestoval do Izraela. Pripomenul, že už pred polrokom verejne avizoval, že z Ukrajiny odíde, ak tam prezidentské voľby "vyhrá kandidát X, s ktorého postojmi nesúhlasí".
Babčenko odišiel z Ruska vo februári 2017, pričom spočiatku žil v Prahe. Svoj odchod z Ruska vysvetlil tým, že dostal informáciu, že mu hrozí zadržanie, zmanipulované trestné stíhanie a uväznenie. Na Ukrajine aj s rodinou žil od leta roku 2017, pričom v tamojšej televízii ATR moderoval vlastnú reláciu.

Vydavateľ austrálskych novín The Daily Telegraph sa odvolal voči rozhodnutiu súdu, podľa ktorého toto periodikum v sérii článkov očierňovalo oscarového herca Geoffreyho Rusha.
Nationwide News - materská spoločnosť, ktorej uvedený sydneyský bulvárny denník patrí - dostal príkaz vyplatiť Rushovi odškodné vo výške 2,9 milióna austrálskych dolárov (1,8 milióna eur).
Denník v inkriminovaných článkoch tvrdil, že Rush (68) v minulosti robil istej herečke nevhodné sexuálne návrhy.
Dvojdňové odvolacie konanie zamerané na verdikt a odškodné sa začalo v pondelok na federálnom súde v Sydney pred tromi sudcami, informuje tlačová agentúra DPA.
Právny zástupca spoločnosti Nationwide News na súde vyhlásil, že neexistuje dôkaz o tom, že Rush nebol schopný pracovať alebo nedostal žiadne pracovné ponuky či menej pracovných príležitostí dôsledkom poškodenia svojej reputácie. Právny zástupca dodal, že odškodné pre Rusha je "absurdné".
Bulvárny denník v rámci odvolania sa predložil 16 bodov a tvrdí, že verdikt sudcu "vyvoláva obavy zo zaujatosti". Právnici vydavateľa zároveň tvrdia, že im bola v niekoľkých ohľadoch odoprená procedurálna spravodlivosť. Právnici požadujú opakovanie procesu a nového sudcu.
Austrálska verejnoprávna stanica ABC informovala, že na súde, kde prebiehalo odvolacie konanie, bol Rush prítomný.

Copyright © TASR 2019