8. 11. 2019

Filmová a televízna fakulta VŠMU sa otvára svetu

Filmová a televízna fakulta 

VŠMU sa otvára svetu

Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave vychovala väčšinu úspešných aktívnych slovenských filmárov. V piatok otvára svoje brány verejnosti, najmä študentom stredných škôl. V rámci Dňa otvorených dverí predstaví štúdium vo svojich desiatich ateliéroch a na katedrách. "Poodhalí aj zákulisie filmárskeho remesla," informoval TASR PR manažér FTF VŠMU Peter Gašparík.
Vysoká škola múzických umení oslávila tento rok 70. výročie svojho založenia. Jej FTF čaká budúci rok oslava 30. výročia existencie a v súčasnosti ponúka štúdium filmovej a televíznej scenáristiky, réžie hraného a dokumentárneho filmu, kamery, animovanej tvorby, strihovej a zvukovej skladby, produkcie, vizuálnych efektov a audiovizuálnych štúdií. Medzi pedagógov fakulty patria dnes už slovenské filmové legendy, napríklad režiséri Stanislav Párnický, Dušan Trančík a Martin Šulík, scenárista Ondrej Šulaj či legendárny kameraman Stanislav Szomolányi. Strednú generáciu pedagógov tvoria aktívni, medzinárodne oceňovaní tvorcovia. Sú medzi nimi režisér Peter Bebjak, dokumentaristi Robert Kirchhoff, Peter Kerekes, scenárista Marek Leščák, animátorky Vanda Raýmanová, Katarína Kerekesová a ďalší. Rady pedagógov rozširuje aj najmladšia generácia úspešných nastupujúcich tvorcov.
Deň otvorených dverí rozdelili organizátori do dvoch identických blokov so začiatkami o 9.00 a o 11.00 h. Po úvodnej prezentácii fakulty v jej kinosále sú pre záujemcov pripravené prezentácie v jednotlivých ateliéroch a na katedrách, ale aj otvorená debata s úspešnými súčasnými i bývalými študentmi. Okrem podrobností o štúdiu sa tak dozvedia aj zákulisné informácie o tom, ako vnímajú mladí tvorcovia možnosť uvádzať svoje filmy na prestížnejších svetových festivaloch alebo v kinách po celom Slovensku. "Chýbať nebudú premietania školských filmov a sprístupnených bude aj niekoľko takých snímok, ktoré v súčasnosti reprezentujú školu i Slovensko na festivaloch v zahraničí," uzavrel Gašparík.

Copyright © TASR 2019