5. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v tureckom Istanbule nariadil v pondelok prepustenie dvoch novinárov, ktorí boli odsúdení v súvislosti s neúspešným pokusom o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.
Istanbulský súd rozhodol o prepustení Ahmeta Altana a Nazli Ilicakovej od podmienkou, že sa budú pravidelne hlásiť na polícii.
Turecký najvyšší súd zrušil v júli rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý Altana a Ilicakovú poslal do väzenia na doživotie. V pondelok istanbulský súd vymeral Altanovi 10,5 roka a Ilicakovej takmer deväť rokov. Obaja sú zadržiavaní od júla 2016.
Altana spolu s jeho bratom Mehmetom, Ilicakovou a ďalšími troma novinármi odsúdili vo februári 2018 na doživotie po tom, čo boli obžalovaní zo spojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o štátny prevrat z 15. júla 2016. Mehmeta Altana prepustili z väzenia v júni 2018.
Ilicaková písala pre noviny spojené s gülenistickým hnutím. Bratia Altanovci - obaja šesťdesiatnici - sa v uplynulých rokoch stali kritikmi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a písali pre opozičné médiá.
Časť tureckej armády sa v noci z 15. na 16. júla júla 2016 pokúsila zosadiť vládu prezidenta Erdogana vládu s použitím tankov, lietadiel a helikoptér. Vojaci ostreľovali parlament a aj iné lokality, ale ich pokus nevyšiel. Porazení boli už po niekoľkých hodinách. Prispela k tomu skutočnosť, že tisíce ľudí vyšli na výzvu prezidenta do ulíc, aby vyjadrili svoj nesúhlas s prevratom. Približne 250 ľudí prišlo o život a viac ako 2000 bolo zranených.

Copyright © TASR 2019

Americká spoločnosť Facebook včera predstavila nové logo, ktorým sa chce odlíšiť od rovnomennej aplikácie a dať najavo, ktoré produkty jej patrí. Novú značku chce firma začať používať u svojich produktov a v marketingových materiáloch v najbližších týždňoch.
"Táto zmena značky je spôsob, ako lepšie vysvetliť našu vlastnícku štruktúru ľuďom a podnikom, ktorí využívajú naše služby k prepojeniu, zdieľanie, budovanie komunity a rozširovanie svojich priaznivcov," uviedla firma vo vyhlásení.
Facebook začal pred 15 rokmi ako sociálna sieť. Ponúka rad produktov prepájajúcich ľudí. Sociálna sieť Facebook si ponechá svoju vlastnú značku. Nové označenie používa obvyklú typografii a veľké písmená k vytvoreniu vizuálneho rozlíšenia medzi firmou a rovnomennou aplikácií.
"Ľudia by mali vedieť, ktoré spoločnosti vyrábajú produkty, ktoré používajú," uviedla spoločnosť Facebook. Upozornila, že medzi jej hlavné služby patrí aplikácie Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal a Calibra. Tieto aplikácie a technológie roky zdieľajú infraštruktúru a ich tímy často spolupracujú.
V júni začala firma k svojim aplikáciám pridávať vyjadrenie "from Facebook". V najbližších týždňoch chce začať používať novú značku u svojich produktov a v marketingových materiáloch, vrátane nových firemných internetových stránok.


Copyright © ČTK 2019