5. 11. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

       Kauza zmenky TV Markíza





František Mojto, ktorý v utorok vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze televíznych zmeniek, tvrdí, že o zmenkách do ich medializácie nepočul. Mojto pracoval v 90. rokoch pre filmu Telefilm Eurokim, ktorá vtedy poskytla televízii pôžičku, ktorú neskôr vyplatil už vypočutý Ján Kováčik. Na utorkové pojednávanie sú predvolaní aj novinárka Nina Sobotovičová a podnikateľ Milan Fiľo.
Mojto pracoval pre firmu Telefilm Eurokim, ktorá poskytla Markíze pôžičku ešte v časoch, keď bola v televízii spoločníčkou Sylvia Klaus-Volzová. Sobotovičová je novinárka, ktorá počas svojho štúdia urobila rozsiahly rozhovor s aktérmi v kauze Gamatex, ktorá predchádzala údajnému podpisu zmeniek. Fiľo je podnikateľ, ktorý mal kedysi v Markíze podiel.
V ostatných dňoch sa na pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava čítala komunikácia Mariana K. cez aplikáciu Threema s rôznymi advokátmi, sudcami, podpredsedom Národnej rady SR Martinom Glváčom (Smer-SD), ale aj s Alenou Zs., ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy Jána Kuciaka.
Na utorkovom pojednávaní je prítomný obžalovaný Marian K. Bývalý riaditeľ Markízy Pavol R., ktorý je z falšovania zmeniek taktiež obžalovaný, požiadal o konanie v neprítomnosti. Obaja obžalovaní v tejto kauze ešte spolu na súde neboli ani raz.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Obžalovaný Pavol R. dal súhlas na konanie v neprítomnosti.
Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

 
Copyright © TASR 2019