4. 11. 2019

TASR NEWS - NOVEMBER89

TASR NEWS - NOVEMBER89




Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) vydá v priebehu novembra vo svojom spravodajskom servise sériu spravodajských materiálov, ktoré pripomenú význam Nežnej revolúcie. Udalosti z novembra 1989, keď v bývalom Československu padol totalitný režim, bude verejnoprávna agentúra zverejňovať aj vo svojich koncových médiách.
„K Novembru 1989 prinesieme dostatok multimediálnych informácií pre slobodné utváranie názorov. Cením si prácu našich predchodcov v TASR, ktorí v neistom novembrovom období zaznamenali všetky podstatné udalosti. Vďaka nim je dnes fotografický archív TASR zdrojom, na ktorý sa intenzívne obracajú médiá, vydavatelia či tvorcovia výstav zo Slovenska i Českej republiky,“ povedal generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
Všetky materiály, ktoré súvisia s 30. výročím Nežnej revolúcie budú v servisoch vychádzať pod jednotným označením NOVEMBER89. Už začiatkom novembra sa v domácom servise objavia materiály, ktoré pripravila dokumentačná redakcia. V rámci nich to budú rozhovory s osobnosťami, ktoré sa aktívne zapojili do spoločenského diania, ako napríklad Milan Kňažko, Ján Čarnogurský či Ján Budaj.
TASR pripravila aj sériu dokumentov, ktoré upriamia pozornosť na prvé dni revolúcie, keď sa z vtedajších médií dostávalo na verejnosť len minimum informácií a tie sa medzi občanmi šírili predovšetkým letákmi. Agentúra ponúkne aj skeny týchto dobových dokumentov, ktoré sa zachovali predovšetkým v súkromných archívoch novinárov.
„V spravodajskom obsahu nebudú chýbať názory osobností, bežných občanov, analýzy politológov či historikov. V špeciálnych prehľadoch budeme uverejňovať avíza na udalosti, ktoré súvisia vyslovene s týmto výročím, či už pôjde o oficiálne podujatia celoštátneho významu alebo spomienkové akcie regionálneho alebo lokálneho významu. Prirodzene nebude chýbať aktuálne textové spravodajstvo týkajúce sa novembrových udalostí, doplnené fotoreportážami, zvukovými záznamami a videoreportážami,“ priblížil šéfredaktor Marián Kolár.
Domáca redakcia v rámci pravidelnej edície seriál pripravila sériu spravodajských reportáží, ktoré pripomenú Nežnú revolúciu tak, ako prebiehala v regiónoch Slovenska. Bude obsahovať spomienky účastníkov demonštrácií, zakladateľov občianskych iniciatív i študentské hnutie. Redaktori upriamia pozornosť aj na súčasnosť v kontexte s udalosťami novembra 1989.
Témy Nežnej revolúcie budú dominovať aj v obsahu spravodajského servisu koncových médií TASR. Podrobne sa im bude venovať spravodajský portál Teraz.sk a webová stránka školské.sk. Banner na webe Teraz.sk je link ku všetkým informáciám k téme. O politike a histórii budú hovoriť aj hostia v štúdiu Tablet.TV. Pozvanie prijali Milan Kňažko, František Mikloško, Martin Bútora, Magda Vášaryová, Ján Čarnogurský, Anton Popovič či Zuzana Mistríková. Dobové fotografie z revolučných udalostí, ale i zábery pripomínajúce obdobie totality, zverejní na svojich stránkach aj portál vtedy.sk.
Fotografie z archívu TASR sa objavia napríklad na výstave v Národnej rade SR i na výstave ČTK v Prahe, v knihe Milana Kňažka a mnohých ďalších knižných publikáciách, pri spomienkových aktivitách, ktoré organizuje Ladislav Snopko, v publikáciách Klubu 89, o ich použití sa TASR zmluvne dohodla aj s Divadelným ústavom, Ústavom pamäti národa, Mincovňou Kremnica, Slovenskou národnou galériou a ďalšími subjektmi.


Copyright © TASR 2019