12. 5. 2020

HOAX: Nie, test siete 5G nezabil škorce v Haagu

HOAX: 


Nie, test siete 5G nezabil škorce v Haagu


Tisícky slovenských užívateľov na Facebooku opäť zdieľalo dva roky staré články, ktoré dávajú do súvislosti hromadný úhyn vtákov s testovaním siete 5G v holandskom Haagu. Ide však o dezinformáciu, v čase incidentu na mieste totiž žiadny test 5G siete neprebiehal. Pitva vtáčích tiel vykonaná vedcami z veterinárneho ústavu preukázala silné vnútorné krvácanie v dôsledku nárazu. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Jeden z článkov, ktorý začali v druhej polovici apríla 2020 opäť zdieľať ľudia na Facebooku, zverejnila v novembri 2018 stránka zvedavec.org. Druhý článok uverejnil Hlavný denník v decembri 2019.
V oboch článkoch sa uvádza, že v haagskom parku Huijgenspark bolo nájdené veľké množstvo mŕtvych škorcov. Ich smrť dávajú príspevky do súvislosti s neďalekým stĺpom siete 5G. "Na rohu strechy HS telecentra pribudol nový 5G stĺp, nízky, takže na streche nie je viditeľný... Bezprostredne po tom, začali zo stromov masívne padať mŕtve vtáky... Prakticky presne v tom istom čase ako zvieratá umierali, neďaleká stanica Holland Spoor testovala prenosový vysielací stožiar 5G," uvádza zvedavec.org.
Žiadna súvislosť medzi úhynom vtákov a prítomnosťou stožiaru 5G však nebola preukázaná. Telá mŕtvych škorcov z Haagu vyšetrovali vedci z Bioveterinárneho výskumného ústavu univerzity vo Wageningene v strednom Holandsku, ktorého úlohou je študovať zdravotný stav zvierat a jeho dopady na verejné zdravie. Už v decembri 2018 vedci dospeli k záveru, že škorce uhynuli z dôvodu vnútorného krvácania; v dôsledku natrhnutej pečene a lebečnej traumy.
"Tieto príznaky poukazujú na to, že vtáky bezpochyby obrovskou silou do niečoho narazili - do konárov stromov, do zeme, do seba navzájom. Mohli byť dezorientovaní prítomnosťou dravca, ako je napríklad sova, a náhle spanikáriť. Vedci sa nedomnievajú, že škorce spadli zo stromov v dôsledku choroby, slabosti, nevoľnosti, alebo že boli mŕtvi už pred dopadom," uzatvára štúdia.
Hovorkyňa ústavu Annet Blankenová telefonicky pre AFP potvrdila, že závery štúdie sú konečné a odvtedy k žiadnemu ďalšiemu rozsiahlemu úhynu vtákov v Holandsku nedošlo.
K úhynu vtákov v Haagu nemohlo dôjsť v dôsledku testovania 5G siete, lebo žiadnemu testovaniu totiž v danej dobe nedošlo, ako potvrdil aj holandský komunikačný úrad Antennenbureau v tlačovom vyhlásení 14. novembra 2018. Pred úhynom škorcov prebehol v Haagu v roku 2018 len jediný test siete 5G, a to 28. júna 2018, takmer pol roka pred incidentom v Huijgensparku.




Copyright © TASR 2020