10. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Biely dom v piatok potvrdil, že Katie Millerová, hovorkyňa amerického viceprezidenta Mikea Pencea, mala pozitívny test na koronavírus, informovala v sobotu agentúra AFP.
Správu o pozitívnom teste Millerovej potvrdila tlačová tajomníčka Bieleho domu Kayleigh McEnanyová. Biely dom podľa jej slov funguje bez rizika aj napriek tomu, že koronavírus v priebehu dvoch dní potvrdili už u druhého zamestnanca.
Vo štvrtok potvrdili nákazu koronavírusom u príslušníka americkej armády pracujúceho v Bielom dome. Následné testy vzoriek odobratých prezidentovi Donaldovi Trumpovi a viceprezidentovi Penceovi boli negatívne.
Šesť osôb, ktoré v poslednom období prišli s Millerovou do kontaktu, malo v piatok s Penceom odletieť do amerického štátu Iowa. Z paluby lietadla ich však stiahli krátko pred odletom. Príznaky sa neprejavili u žiadnej z týchto osôb. Požiadali ich však, aby opustili palubu lietadla, aby ich mohli otestovať.

Copyright © TASR 2020


Aplikácia Zoom zaviedla od 9. mája nové bezpečnostné opatrenia v súvislosti s bojom proti hekerom. Osoby s bezplatným účtom musia používať na všetky virtuálne stretnutia heslo. Firma sa v apríli zaviazala zlepšiť bezpečnosť. Od 30. mája tiež zavedie novú úroveň šifrovania, ktorá "poskytne zvýšenú ochranu pri zhromažďovaní dát a odolnosť voči neoprávneným zásahom".
Jo O'Reilly zo spoločnosti ProPrivacy uviedla, že táto aktualizácia môže zaujať zákazníkov. "Ak však chcú zastaviť príliv veľkých spoločností a takisto to, že vlády prestanú používať Zoom, musia spraviť viac, ako len povrchové úpravy v podobe hesla. Týka sa to väčších problémov, akými sú politicky citlivé stretnutia, koncové šifrovanie, či veľmi reálne obavy o dáta z Veľkej Británie alebo USA, ktoré prechádzajú cez Čínu, čo ich robí nevhodnými pre obchod," objasnila.
BBC upozorňuje, že zločincov je veľmi náročné vypátrať, pretože sú veľmi rýchli. Za uplynulé obdobie nahlásili množstvo prípadov, keď neznáme osoby prenikli do cudzích videohovorov, pričom zverejnili homofóbne či rasistické príspevky.


Britské úrady stiahli vďaka novej službe, do ktorej sa zapája verejnosť, 300 podvodných webstránok. Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) uviedlo The Suspicious Email Reporting Service, ktorá sa zameriava na internetové podvody, pred dvomi týždňami. Odvtedy do nej ľudia preposlali viac ako 160-tisíc podozrivých e-mailov, píše spravodajský portál BBC s tým, že tie viedli k zrušeniu spomínaných webstránok.
Mnohé zo stiahnutých webstránok sa týkali koronavírusu - údajne predávali testy, rúška na tvár či vakcíny. Ďalšie zase napodobňovali vládne webstránky a návštevníkov sa pokúšali presvedčiť, aby poskytli ich platobné údaje.
Výkonný riaditeľ NCSC Ciaran Martin pochválil "fenomenálny ohlas" britskej verejnosti. "Zatiaľ čo kybernetickí zločinci využívajú strach ľudí, počet podvodov, ktoré sme odstránili v takom krátkom čase, dokazuje, aká je dôležitá rola verejnosti v boji proti nim," uviedol.


Čínska aplikácia WeChat od firmy Tencent monitoruje a katalogizuje dokumenty a fotografie, ktoré zdieľajú aj používatelia mimo Číny. Torontské výskumné stredisko Citizen Lab uviedlo, že zahraniční používatelia najobľúbenejšej platformy spomedzi sociálnych médií v rámci Číny tak nevedomky prispievajú k cenzúre, keďže zdieľaný obsah, ktorý cenzori považujú za nevhodný, následne zakážu v rámci tejto ázijskej krajiny.
Až doteraz pritom nebolo známe, že WeChat sleduje aj účty používateľov žijúcich mimo Číny, ktorých je podľa firmy MessengerPeople približne 100 miliónov.
Citizen Lab objasnil, že závery vyplývajú z technického experimentu. Zatiaľ nezistili cenzúru v komunikácii medzi používateľmi mimo Číny, no spozorovali sledovanie obsahu zdieľaného medzi nimi.
Experti uviedli, že zástupcov Tencentu kontaktovali po prvý raz v januári a uviedli im, čo zistili. Doteraz však nedostali žiadne vysvetlenie.
WeChat používa celkovo viac ako miliarda ľudí, a je tak treťou najväčšou komunikačnou aplikáciou po WhatsAppe a Messengeri od Facebooku.


Najväčšie sociálne platformy upozorňujú na nové video, ktoré obsahuje konšpiračné teórie o koronavíruse a rýchlo sa šíri na internete. Takzvané Plandemic video vytvorili v podobe dokumentu a produkcia je na oveľa vyššej úrovni, ako pri iných podobných videách.
Ponúka množstvo nesprávnych informácií o pôvode vírusu a jeho prenose. Aj napriek veľkej snahe o jeho vymazanie ho používatelia stále zdieľajú. Novinka má 26 minút a objavila sa začiatkom týždňa, pričom sa začala rýchlo šíriť na YouTube, Facebooku, Twitteri a ďalších platformách.
Tvorcovia v ňom tvrdia, že koronavírus niekto vytvoril v laboratórnych podmienkach, že používanie tvárových masiek a rukavíc v skutočnosti vystavuje ľudí oveľa vyššiemu riziku a že zatváranie pláži je "šialenstvo", pretože vo vode sa nachádzajú liečivé mikróby. Uvádzajú v ňom tiež, že počet mŕtvych v dôsledku ochorenia COVID-19 vlády zámerne falšujú s cieľom dosiahnuť lepšiu kontrolu nad ľuďmi.
Ani jedno z týchto tvrdení sa pritom neopiera o spoľahlivé vedecké a lekárske dôkazy.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.