15. 5. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa mieni oficiálnym listom ohradiť proti tvrdeniam denníkov Financial Times a New York Times a žiadať od nich dementovanie článkov o štatistikách smrtnosti na infekčnú chorobu COVID-19 v Rusku. Podľa agentúry Interfax to v stredu uviedla hovorkyňa ruského rezortu Marija Zacharovová.
Výzvu na popretie týchto správ Rusko zašle aj predstaviteľovi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, generálnej riaditeľke Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru a (UNESCO) Audrey Azoulaovej, ako aj sekretariátu OSN, "pretože ide o príklad tej istej infodémie, na ktorej riziká upozornil aj generálny tajomník OSN António Guterres".
Správy západných médií o vyššom počte obetí epidémie COVID-19, ako ho uvádzajú oficiálne štatistiky, v stredu rozhodne odmietla aj podpredsedníčka ruskej vlády Tatiana Golikovová. Počet obetí epidémie v Rusku je podľa nej "7,6-krát nižší ako vo svete". Zdôraznila, že v Rusku sa nikdy nemanipulovali oficiálne štatistiky.
Britský denník Financial Times predtým napísal, že smrtnosť na koronavírus môže byť v Rusku o 70 percent vyššia, ako uvádzajú oficiálne údaje.
Americký denník The New York Times, ktorý prišiel s podobnými informáciami, sa už medzičasom vyjadril, že nevidí dôvod spochybňovať obsah svojho článku. Agentúru TASS o tom v stredu e-mailom informovala viceprezidentka spoločnosti New York Times pre komunikáciu Danielle Rhoadesová-Haová.
Agentúra TASS pripomenula, že osobitná predstaviteľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ruskej federácii Melita Vujnovičová uviedla, že neexistujú žiadne fakty o zámernom znižovaní údajov o smrtnosti na koronavírus v Rusku.
V Rusku bolo na koronavírus SARS-CoV-2 pozitívne testovaných 242.271 ľudí. Doteraz sa vyliečilo 48.003 osôb a ďalších 2212 zomrelo.


Hovorcovi Kremľa Dmitrijovi Peskovovi, ktorý sa nakazil novým koronavírusom, diagnostikovali obojstranný zápal pľúc. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax.
V rozhovore pre denník Kommersant Peskov povedal, že prvý deň po pozitívnom teste na koronavírus SARS-CoV-2 nemal žiadne príznaky, potom sa mu však začala zvyšovať teplota a neskôr šiel do nemocnice na CT vyšetrenie, ktoré ukázalo, že má zápal pľúc. Dodal, že veľa ľudí s chorobou COVID-19 sa lieči doma, ak je postihnutá jedna polovica pľúc, on je však hospitalizovaný, keďže v prípadoch ako je jeho hrozí pľúcna embólia.
Podľa Peskova chorobu COVID-19 nie je dobré brať na ľahkú váhu a v prípade podozrenia na nákazu sa treba včas poradiť s lekárom.
"Tento vírus je krvilačný. Aj keď, vďaka Bohu, lekári už majú skúsenosti s bojom s ním, stále existujú nepredvídateľné veci spojené s jej jednotlivými charakteristikami," uviedol Peskov.
Od začiatku epidémie sa "takmer každý deň" podroboval testom na koronavírus SARS-CoV-2. "Mal som pocit, že to mám pod kontrolou," povedal.
Spolu s Peskovom je v nemocnici hospitalizovaná aj jeho manželka, olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní Tatiana Navková, ktorej tiež diagnostikovali COVID-19.



Omša nad hrobom sv. Jána Pavla II. v bočnej kaplnke Vatikánskej baziliky bude v pondelok 18. mája poslednou zo série ranných omší, ktoré boli uplynulé dva mesiace celebrované pápežom Františkom vo vatikánskom penzióne Dom sv. Marty a streamované v priamom prenose do celého sveta.
Táto omša sa uskutoční pri príležitosti stého výročia narodenia pápeža Jána Pavla II., ktorý sa narodil 18. mája 1920 v poľskom meste Wadowice. Jeho občianske meno bolo Karol Wojtyla.
Ako pripomenul spravodajský portál Vatican News Agency, ranné omše v priamych prenosoch slávil pápež denne od 9. marca.
K rozhodnutiu poskytnúť televíznemu štábu prístup do kaplnky ho viedla situácia v Taliansku i ďalších krajinách, kde sa počas epidémie infekčnej choroby COVID-19 nemohli konať verejné pobožnosti.
Len v Taliansku prenosy ranných homílií o 07.00 h sledovalo vyše 1,5 milióna divákov.
Prístup verejnosti na omše sa v Taliansku obnoví od 18. mája. Veriaci budú musieť mať nos a ústa zakryté rúškom a dodržiavať medzi sebou aspoň metrové rozstupy.
Spontánne prednášané homílie pápeža Františka z tohto vyše dvojmesačného obdobia vychádzajú v zbierke pod titulom Forti nella tribolazione (Silní v súžení) vo vatikánskom vydavateľstve Libreria Editrice Vaticana.



Copyright © TASR 2020



Dolná komora francúzskeho parlamentu v stredu odobrila kontroverzný zákon o prejavoch nenávisti, ktorý prikazuje spoločnostiam vlastniacim sociálne médiá na svojich platformách vymazávať vybraný nelegálny obsah, inak im hrozia vysoké pokuty. Firmy by podľa nových pravidiel mali do 24 hodín od nahlásenia používateľmi vymazávať nenávistné komentáre týkajúce sa rasy, náboženstva, sexuálnej orientácie, rodu či hendikepu, ale aj sexuálneho obťažovania. Obsah označený ako teroristický alebo ako detskú pornografiu musia vymazať už do hodiny.
V prípade nedodržania pravidiel čelia platformy pokutám do 1,25 milióna eur. Ak predčasne vymažú obsah, ktorý neskôr uznajú za prijateľný, pokuty im nehrozia, píše spravodajský portál CNN.
Niektorí právni odborníci a aktivisti sa však obávajú, že zákon dá vláde bezprecedentnú právomoc pri cenzúre činností na internete. Politickí aktéri by mohli dostať "nový nástroj na zneužitie ich moci a cenzúru internetu pre politické účely," uviedol pre CNN hovorca francúzskej organizácie proti cenzúre a kontrole na internete La Quadrature du Net. Ako upozornil, mohlo by sa to obrátiť proti "novinárom, aktivistom a výskumníkom, o ktorých tvrdí, že ochraňuje", pretože nikto presne nevie, čo by sa malo na internete považovať za "očividne nezákonné".
Podobný zákon má od roku 2018 aj Nemecko, ktoré od sociálnych médií požaduje odstránenie prejavov nenávisti a falošných správ v priebehu 24 hodín od nahlásenia.Tiež musia každých šesť mesiacov zverejňovať správy, v ktorých uvedú počty sťažností týkajúcich sa nelegálneho obsahu. Porušenie sa rovnako trestá pokutami. Vlani dostal v Nemecku za nedodržanie daného zákona pokutu Facebook, a to dva milióny eur.


Virálne video, o ktoré sa postarala japonská verejnoprávna televízia, ukazuje, ako rýchlo sa môžu v reštaurácii šíriť baktérie a vírusy, ak je infikovaná len jediná osoba. Experiment simuloval dianie v reštaurácii, ktorá na výletnej lodi podáva jedlo prostredníctvom bufetu, a NHK na jeho realizácii spolupracovala so zdravotníckymi odborníkmi.
Video ukazuje desať ľudí, ktorí prídu do reštaurácie, pričom jeden z nich je označený ako "infikovaný" a na ruky si rozotrie špeciálnu farbu viditeľnú pod takzvaným čiernym svetlom. Každý účastník si potom berie jedlo z bufetu a konzumuje ho, ako za normálnych okolností, bez ohľadu na potenciálnu kontamináciu. Na konci videa v miestnosti zapnú čierne svetlo, ktoré odhalí, ako sa "rozšírila infekcia". Látka, ktorú si "infikovaný" účastník na začiatku rozotrel na ruky, je na jedle, pomôckach na servírovanie, tanieroch a tiež na rukách a dokonca aj tvárach niektorých ďalších ľudí.
Podľa profesora patológie z Hongkonskej univerzity Johna Nichollsa video demonštruje, ako rýchlo sa môže vírus šíriť, najmä ak si ľudia neumývajú ruky. "Video ukázalo, že sa veľmi rýchlo a veľmi efektívne rozšíri na povrchy aj na ľudí," vyjadril sa pre CNN s tým, že experiment zdôrazňuje potrebu umývania rúk. Poznamenal však, že situácia je "umelá" a kladie príliš veľký dôraz len na dotýkanie sa.
Súhlasí s ním aj Kentaro Iwata, špecialista na infekčné choroby z univerzity v japonskom Kóbe. "Experiment len opísal možnosť šírenia prostredníctvom kontaktu a nie je dôkazom, čo sa stalo, takže treba jasne rozlišovať medzi tým, čo sa mohlo stať a čo sa stalo," vyjadril sa pre CNN.
Obaja experti sa však zhodujú, že experiment je dobrým spôsobom, ako ľuďom ukázať dôležitosť umývania rúk. V záujme vedy by však napríklad podľa Nichollsa bolo efektívnejšie ukázať, čo sa stane, ak si "infikovaná" osoba umýva ruky päť sekúnd a desať sekúnd. "Tak by verejnosť získala predstavu o mechanizme, ako veľmi dokáže umývanie rúk znížiť prenos potenciálne infekčného materiálu," zdôvodnil



Viac ako štvrtina najsledovanejších videí o koronavíruse na službe YouTube obsahuje "zavádzajúce alebo nepresné informácie". Podľa novej štúdie majú takéto príspevky celkovo 62 miliónov pozretí. Objavuje sa v nich klamlivý obsah, ako napríklad, že farmaceutické spoločnosti už majú vakcínu proti vírusu, no odmietajú ju predať.
Výskumníci uviedli, že vládne zdroje a experti v oblasti zdravotníctva zverejňujú na YouTube "videá v dobrej kvalite a s presnými informáciami", no často sú ťažko pochopiteľné a chýba im podpora známych YouTube osobností a vlogerov.
Štúdiu zverejnil online žurnál BMJ Global Health. Skúmali v nej najsledovanejšie videá od 21. marca. Po vylúčení duplicitných videí, príspevkov dlhších ako jednu hodinu a tých, ktoré neobsahovali relevantný zvukový alebo vizuálny materiál, im zostalo na ďalšie skúmanie 69 položiek. Hodnotili, či obsahujú výlučne faktické informácie o šírení vírusu, jeho symptómoch, prevencii alebo potenciálnej liečbe. Videá vládnych agentúr mali oveľa lepšie hodnotenie, no zároveň aj menšiu sledovanosť.
Z 19 videí, ktoré obsahovali falošné informácie, pochádzala asi tretina zo spravodajských zdrojov zo sveta zábavného priemyslu, štvrtina z národných spravodajských agentúr, ďalšia štvrtina z internetových spravodajských zdrojov a 13 percent od nezávislých tvorcov videí.
V správe odporúčajú, aby vládne a zdravotnícke orgány spolupracovali s platformami zameranými na novinky zo sveta zábavného priemyslu a známymi osobnosťami zo sociálnych médií, aby dosiahli vyššiu sledovanosť obsahu so správnymi informáciami.
Zástupcovia YouTube vyhlásili, že sa "v týchto časoch zaviazli poskytovať aktuálne a nápomocné informácie". Takisto prisľúbili "redukovať šírenie škodlivých dezinformácií" a "zverejniť informačné panely s využitím dát britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)".


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.