13. 5. 2020

SK DEJINY - Epidémie v slovenských dejinách

SK DEJINY 
Epidémie v slovenských dejinách


Netradičná situácia, ktorú priniesla koronakríza, si vyžiadala netradičné riešenie. Nové časti SK DEJINY sa nahrávali v rokmi nevyužívanej hale výškovej budovy RTVS. Tvorcom poskytli nielen zaujímavú kulisu, ale i adekvátne podmienky na dodržiavanie hygienických opatrení pri natáčaní. Aj diskutované témy reflektujú aktuálnu situáciu – rozoberať budú epidémie na území Slovenska v staršej i modernej histórii. Dvojka dve časti SK DEJINY odvysiela vo štvrtok 14. mája a 21. mája o 22:30.

Diváci sa dozvedia, že niektoré epidémie viedli k významným spoločenským zmenám, napríklad po epidémii moru v 14. storočí, či k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti – ako tomu bolo po vlnách cholery v 19. storočí. Diskutéri predstavia tiež liečebné a preventívne postupy z minulosti, niektoré zostali nezmenené stovky rokov. „Hoci diváci môžu mať pocit, že sa na nich z médií valí iba koronakríza, naša relácia ich nemá stresovať, ale povzbudiť, že napriek ťažkým, tragickým chvíľam a hrozným stratám, sa ľudstvo dokázalo vždy zotaviť a ísť vpred,“ pripomenul moderátor Ľubomír Bajaník.

Relácia odhalí, prečo veľká časť epidémií prenikala a preniká do Európy z Ázie. Na druhej strane aj Európania šírili smrteľné choroby, napríklad v Amerike. „Zaujímavou témou sú reakcie ľudí na štátne zásahy, keď napríklad odmietali pomoc z obavy, že lekári chcú otráviť studne s vodou. Hovoriť budeme tiež o tom, aké mali epidémie vplyv na populačný vývoj a štruktúru obyvateľstva na našom území a či sa aj v minulosti sústreďovala zvýšená pozornosť na Rómov,“ doplnil dramaturg relácie Róbert Valovič.

Rôzne epidémie ľudstvo zobrazovalo i v umeleckej tvorbe, či už na obrazoch, v architektúre a objav mikroskopu a fotografické metódy priniesli moderné vizuálne stvárnenie vírusov a baktérií. O tejto oblasti porozpráva vedúci kurátor Zbierok starého umenia Slovenskej národnej galérie Dušan Buran.

Bezpečnostné opatrenia pozmenili scénu a priebeh relácie. Moderátor Ľubomír Bajaník nediskutoval s viacerými hosťami naraz, ale ku každej téme si pozval vždy jedného odborníka. Tento štvrtok si diváci Dvojky vypočujú aj analytika globálnych trendov a rizík Juraja Mesíka a historičku Slovenskej akadémie vied Tünde Lengyelovú. Na budúci týždeň to budú historik Katedry histórie Filozofickej fakulty Katolíckej Univerzity v Ružomberku Ján Golian, Andrej Belák z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV a demograf Branislav Šprocha z Centra spoločenských a psychologických vied SAV.