13. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Počas uplynulého víkendu sa vo viacerých nemeckých mestách konali protestné zhromaždenia proti obmedzeniam verejného života, ktoré zaviedla spolková vláda v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Na niektorých miestach však došlo aj k násilnostiam, ku ktorým sa vyjadril v pondelok na tlačovej konferencii v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.
Podčiarkol, že občania majú na základe ústavy právo na pokojné demonštrácie, na slobodné vyjadrovanie svojich názorov a slobodné zhromažďovanie sa. "Pokojné demonštrácie sú aj v tomto období dôležité preto, aby občania mohli na nich vyjadriť verejne svoj názor. Kritika je v demokracii potrebná," povedal hovorca nemeckej vlády.
Zároveň dodal, že aj počas demonštrácií sa musia dodržiavať opatrenia prijaté v súvislosti s bojom proti koronavírusu, čo sa často nerešpektovalo.
"Počas týchto demonštrácií robí vláde starosti ešte jedno, a to vysoká agresivita tak proti policajtom, ako aj proti novinárom. Došlo na nich dokonca k útokom. Nehľadiac na to, z akých politických alebo svetonázorových dôvodov k nim malo dôjsť, musia sa tvrdo a dôrazne odsúdiť," zdôraznil Seibert.
Poukázal na to, že tak policajti, ako aj novinári vykonávajú svoju prácu "v mene nás všetkých. Jedni dbajú o poriadok a dodržiavanie našich zákonov, ktoré nás všetkých chránia, a druhí informujú občanov o tom, čo sa deje, a to je dôležitá služba demokracii."
K útokom na policajtov a novinárov nedošlo iba uplynulý víkend, ale rovnako tiež počas "koronademonštrácií", ktoré sa konali predtým. "Ten, kto útočí na policajtov a novinárov, sa nemôže skryť za právo slobodne vyjadriť svoj názor a pokojné zhromažďovanie, ale útočí na našu demokraciu, ktorú budeme brániť - a to musí byť každému jasné," podčiarkol hovorca nemeckej vlády.



Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok potvrdil, že sa nakazil novým typom koronavírusu. Informovala o tom agentúra TASS.
"Áno, ochorel som," odpovedal Peskov (52) novinárom na predmetnú otázku. "Liečim sa," doplnil a poznamenal, že ruského prezidenta Vladimira Putina videl osobne naposledy pred vyše mesiacom.
Ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, diagnostikovali ešte skôr ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, ministrovi výstavby, bývania a komunálnych služieb Vladimirovi Jakuševovi a ministerke kultúry Oľge Ľubimovovej. Výkonom funkcie predsedu vlády bol poverený jej prvý podpredseda Andrej Belousov.
Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý pre obavy z nákazy už mesiac pracuje iba na diaľku, v pondelok rozhodol o zrušení pracovného voľna, ktoré zaviedol s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu. Putin tiež poveril regionálne vlády právomocou rozhodovať o rušení karanténnych opatrení na lokálnej úrovni.
Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v Rusku 230.000, čím sa táto krajina zaradila v počte infikovaných na druhé miesto za Spojené štáty.
V Rusku za posledných 24 hodín pribudlo 10.899 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 232.243. Rusko však doposiaľ hlásilo 2116 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.
S hovorcom Kremľa Dmitrijom Peskovom je hospitalizovaná aj jeho manželka, olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní Tatiana Navková. Obaja sa nakazili novým typom koronavírusu, informovala v utorok agentúra TASS.
"Je to všetko pravda," reagovala Navková (45) na otázku, či sú s manželom v nemocnici z dôvodu diagnózy koronavírusu.
Dmitrij Peskov už skôr v utorok potvrdil, že sa nakazil novým druhom koronavírusu, pričom poznamenal, že ruského prezidenta Vladimira Putina videl osobne naposledy pred vyše mesiacom.
Putin pre obavy z nákazy už mesiac pracuje iba na diaľku.
Ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, diagnostikovali ešte skôr ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, ministrovi výstavby, bývania a komunálnych služieb Vladimirovi Jakuševovi a ministerke kultúry Oľge Ľubimovovej. Výkonom funkcie predsedu vlády bol poverený jej prvý podpredseda Andrej Belousov.



Copyright © TASR 2020

Služba Spotify spustila novú funkciu, ktorá umožňuje dvom a viacerým platiacim používateľom v rovnakom priestore zdieľať kontrolu nad prehrávanou hudbou. V rámci Group Session môžu účastníci v reálnom čase ovládať, čo sa prehráva, a tiež prispievať do spoločného skupinového playlistu. Funkcia je dostupná v aplikáciách pre mobily a tablety.
Používatelia nájdu funkciu v sekcii pripojiť sa k zariadeniu, kde sa zobrazí špeciálny kód. Hostiteľ takejto session kód ukáže svojim hosťom, tí si ho prostredníctvom aplikácie naskenujú a tak sa k nej pripoja. Všetci pripojení používatelia dokážu prostredníctvom ovládacích prvkov hudbu kontrolovať - pauzovať, preskakovať alebo vyberať skladby v playliste či vyberať vlastné pesničky, ktoré budú nasledovať. Zmeny, ktoré používatelia robia, sa okamžite ukazujú v zariadeniach ostatných účastníkov.
Funkcia podporuje až 100 používateľov naraz, zatiaľ je však obmedzená na ich prítomnosť v rovnakom priestore. Spotify plánuje novú funkciu naďalej vyvíjať.
Spotify už poskytuje používateľom niekoľko spôsobov, ako sa navzájom podeliť o obľúbenú hudbu. Môžu si napríklad zostaviť spoločný playlist, kde si môžu pridať, zmazať a reorganizovať skladby. Platiaci používatelia, ktorí majú rodinný plán, zase môžu počúvať personalizovaný playlist, takzvaný Rodinný mix, ktorý kombinuje hudbu, ktorú všetci počúvajú. Ani jedna z možností však neumožňuje spoluprácu v reálnom čase.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.