13. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zverejnená februárová nahrávka, na ktorej americký prezident Donald Trump označuje koronavírus SARS-CoV-2 za "smrtiacu záležitosť", vyvolala v Spojených štátoch dve vlny kritiky. Okrem šéfa Bieleho domu, ktorý pred verejnosťou mnohokrát hrozbu vírusu bagatelizoval, sa pod paľbou ocitol aj novinár Bob Woodward, ktorému vtedy Trump vírus popisoval ako veľmi nebezpečný. Mnohým komentátorom teraz vadí, že Woodward si nahrávky niekoľko mesiacov nechával pre seba, hoci možno mohli zmierniť epidémiu choroby covid-19 v Spojených štátoch.
Úryvok z rozhovoru zo 7. februára sa objavil v amerických médiách v stredu spoločne so záznamom z 19. marca, v ktorom zase Trump otvorene opisuje svoju snahu "zľahčovať to", myslené riziká spojené s koronavírusom. Woodward od vlaňajšieho decembra absolvoval viac ako desať rozhovorov s prezidentom USA, ktoré následne použil vo svojej novej knihe o súčasnej americkej administratíve. Dielo s názvom Rage ( "Zlosť") vstúpi do predaja v utorok.
Podľa agentúry AP si za to, že Trumpove slová o závažnosti koronavirovej hrozby odhalil až teraz, autor vyslúžil príval kritiky. "Skoro 200.000 Američanov umrelo kvôli tomu, že Donald Trump ani Bob Woodward na seba nechceli vziať žiadne riziko v záujme informovanosti krajiny," napísal napríklad komentátor časopisu Esquire Charles Pierce.
Na sociálnych sieťach zaznievajú obvineniam, že Woodward uprednostnil tržby z predaja knihy pred verejným zdravím. Úsudok dlhoročného pracovníka The Washington Post spochybňovala aj komentátorka tohto denníka Margaret Sullivanová, ktorá vo štvrtok napísala : "Šanca, hoci je to šanca nepatrná, že by to odhalenie mohla zachrániť životy, je silným argumentom proti tak dlhému čakaniu."
Woodward, ktorý sa v začiatkoch svojej dlhej žurnalistickej kariéry podieľal na rozkrytí kauzy Watergate, sa obhajuje tým, že potreboval istý čas, aby získal relevantné fakty. "Najväčší problém, ktorý som mal, a u Trumpa je toto vždy problém, bolo to, že som nevedel, či je to pravda," povedal Sullivanovej. Vraj až v máji zistil, že prezident pri februárovom rozhovore vychádzal z januárového brífingu spravodajských služieb.
Autor novej knihy zároveň uviedol, že jeho hlavným cieľom nie je vytvárať bežné spravodajstvo, ale ponúknuť čitateľom širší obrázok reality, ktorý môže mať v konečnom dôsledku väčší efekt. "Urobil som, čo bolo v mojich silách," myslí si.
Jedným z tých, ktorí vystúpili na jeho obhajobu, bol aj prezident Trump. "Bob Woodward mal moje citáty mnoho mesiacov. Ak si myslel, že boli tak zlé alebo nebezpečné, prečo to hneď neohlásil v záujme záchrany životov? Nemal povinnosť to urobiť? Nie, pretože vedel, že na tých odpovediach nebolo nič zlé," napísal prezident na twitteri. V marcovom rozhovore s Woodwardom vysvetľoval, že koronavírus "stále rád zľahčuje, pretože nechcem vytvoriť paniku".
Novinárov sa v úvodnom komentári nepriamo zastala aj redakcia denníka The Wall Street Journal (WSJ), Trumpová myšlienkové pochody zachytené na nahrávkach podľa nej nie sú žiadnym prekvapením. "Vieme, že pán Trump v tej dobe zľahčoval hrozbu vírusu, pretože to mnohokrát verejne povedal. (...) podceňovali vírus a preceňoval svoje vlastné úspechy, zatiaľ čo verejnosť po celý čas požaduje úprimnosť," uvádza denník.

Peking je proti vynútenému predaju TikToku a bol by radšej, keby táto aplikácia v Spojených štátoch skončila. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tri oboznámené zdroje. Majiteľ aplikácie, čínska firma ByteDance, jedná o predaji okrem iného s americkými spoločnosťami Microsoft či Oracle. Americký prezident Donald Trump minulý mesiac pohrozil, že aplikáciu v USA zakáže, pokiaľ ju ByteDance nepredá. Termín predaja stanovil na 20. septembra. Čínska strana zatiaľ vec nekomentovala.
Trump ťaženie proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch. Čínska strana reagovala na konci augusta obmedzením vývozu umelej inteligencie.
Predstavitelia Číny majú za to, že ByteDance aj Peking by po vynútenom predaji mali pocit slabosti, uviedli zdroje. Spoločnosť ByteDance agentúre Reuters oznámila, že jej čínska vláda nikdy nenavrhla, aby aplikáciu TikTok z USA či iných trhov stiahla.
Podľa dvoch zdrojov Reuters je Čína pripravená využiť kontroly exportu umelej inteligencie na to, aby možný predaj aplikácie oneskorila, ak bude treba. Už vo štvrtok agentúra Bloomberg informovala s odvolaním sa na svoje zdroje, že ByteDance lehotu kvôli kontrole prípadnej dohody čínskymi regulačnými úradmi zrejme nesplní.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien dnes na pravidelnom brífingu na otázku ohľadom aplikácie TikTok a amerického prezidenta odpovedal, že Spojené štáty zneužívajú koncept národnej bezpečnosti a vyzval ich, aby prestali utláčať zahraničnej spoločnosti.

Copyright © ČTK 2020