16. 9. 2020

Kandidáti na členov RVR by mohli prejsť aj verejným vypočutím vo výbore

Kandidáti na členov RVR by mohli prejsť 

aj verejným vypočutím vo výbore

Kandidáti na členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) by mohli prejsť aj verejným vypočutím v Národnej rade (NR) SR. Navrhujú to predseda mediálneho výboru NRSR Kristián Čekovský a predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (obaja OĽANO) v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorou sa mení aj zákon o telekomunikáciách.
"Vzhľadom na mimoriadnu dôležitosť funkcie člena rady sa navrhuje podrobiť kandidátov na členov rady verejnému vypočutiu," uviedli predkladatelia s tým, že vypočutie by sa malo konať na príslušnom výbore NRSR pre kultúru a médiá.
Argumentujú tým, že verejné vypočutie predstavuje silný nástroj na zvýšenie úrovne výberového procesu. "Odpovede kandidáta na doplňujúce otázky členov výboru, môžu takisto prispieť k utvoreniu si komplexného obrazu o vhodnosti toho-ktorého kandidáta na funkciu člena rady," skonštatovali. Zároveň poslanci navrhujú, aby sa vypočúvanie vysielalo aj online na webe NRSR.
Predkladatelia podčiarkli dôležitosť úlohy členov RVR. Pripomenuli, že v zmysle zákona je poslaním RVR presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu a vykonávať štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Dodali, že rada tiež dbá o uchovávanie plurality informácií v spravodajských reláciách vysielateľov.


Copyright © TASR 2020