29. 9. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Etilaat Roz afghan - Democracy Digest
Oceňovaný afganský denník Etilaat Roz spustil v pondelok online kampaň na získanie finančných prostriedkov na svoje prežitie. Ako v utorok informovala agentúra DPA, finančnú zbierku koordinuje afganská nezisková organizácia Dochtaráne Rábia (známa aj pod názvom Free Women Writers).
Vydavateľ denníka v pondelok prostredníctvom sociálnej siete Twitter vysvetlil, že denník potrebuje podporu, aby vôbec prežil. Dodal, že vďaka každému finančnému daru sa svet bude môcť dozvedieť, "čím žije afganský ľud".
Zakí Darjábí, šéfredaktor a vydavateľ novín Etilaat Roz, v utorok vo svojom tvíte informoval, že od pondeľnajšieho spustenia zbierky sa podarilo vyzbierať už desať percent z cieľovej sumy stanovenej na 100.000 dolárov.
Darjábí už pred tým avizoval, že pre finančné problémy už denník nebude vychádzať v tlačenej podobe.
Etilaat Roz prevzal vlani ocenenie od medzinárodnej organizácie Transparency International za vyšetrovanie a investigatívne články o korupcii v Afganistane.
Medzičasom sa objavili informácie, že od polovice augusta, keď Afganistan ovládlo fundamentalistické hnutie Taliban, ukončilo svoju činnosť najmenej 153 médií, a to buď pre finančné problémy alebo pre vyhrážky od Talibanu.
Agentúra DPA pripomenula, že predstavitelia Talibanu zverejnili 19. septembra súbor 11 pravidiel, ktorými sa majú riadiť médiá v krajine: platí napríklad zákaz "urážať osobnosti národa", zverejňovať "obsah v rozpore s islamom" a "narušovať súkromie".
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc deklarovala, že takéto obmedzenia "otvárajú dvere cenzúre a represiám".


Jarrod Ramos sentenced to life in prison without possibility of parole -  California News Times
Sudca v americkom meste Annapolis odsúdil v utorok Jarroda Ramosa, ktorý v júni 2018 zabil päť ľudí v redakcii denníka Capital Gazette, na vyše päť doživotných väzení bez možnosti predčasného prepustenia. Išlo o jeden z najhorších útokov na novinárov v dejinách americkej žurnalistiky, píše tlačová agentúra AP.
Okresný sudca v Annapolise v štáte Maryland Michael Wachs rozhodol v utorok o výške trestu. Súdna porota už v júli uznala Ramosa za vinného z vraždy Wendi Wintersovej, Johna McNamaru, Geralda Fischmana, Roba Hiaasena a Rebeccy Smithovej strelnou zbraňou v redakcii novín v júni 2018.
Ramos v roku 2019 priznal vinu, ale necítil sa trestnoprávne zodpovedný vo všetkých 23 bodoch obžaloby – využil pri tom marylandskú verziu obhajoby nepríčetnosti. Prípad bol niekoľkokrát odložený pred pandémiou koronavírusu aj počas nej.
Po 12-dňovom súdnom procese v júli dospela porota po necelých dvoch hodinách k rozhodnutiu – zamietla argumenty Ramosových obhajcov, že nechápe trestnoprávnosť svojho konania. A uznala ho za vinného zo zavraždenia piatich ľudí.
Prokuratúra trvala na tom, že Ramos (41) konal z pomsty voči denníku za zverejnený článok o tom, že sa priznal k obvineniu z obťažovania bývalej spolužiačky zo strednej školy v roku 2011. Podľa vyjadrenia prokuratúry jeho dlhé, dôkladné plánovanie útoku – ktoré zahŕňalo aj prípravy na jeho zatknutie a uväznenie –, dokazuje, že chápe trestnoprávnosť svojho konania.
V utorok ešte pred rozsudkom vypovedali na súde aj ľudia, ktorí streľbu v denníku prežili, a pozostalí po piatich obetiach. Opisovali svoju bolesť a stratu.

Copyright © TASR 2021