1. 10. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Šéf slovinskej tlačovej agentúry odstúpil. Vládu obvinil z pokusu podriadiť  si ju – Správy RTVS 

Riaditeľ slovinskej tlačovej agentúry (STA) Bojan Veselinovič odstúpil vo štvrtok zo svojej funkcie. Vládu premiéra Janeza Janšu pritom obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania. Informovala o tom agentúra AFP.Veselinovič vo vyhlásení uviedol, že "nemôže a nebude akceptovať podmienky, ktorých splnenie žiada vláda výmenou za financovanie práce, ktorú agentúra posledných 273 dní vykonávala zadarmo".
Spor medzi vládnou informačnou kanceláriou a STA sa začal krátko po vymenovaní Janšovej vlády v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal Veselinovičovo prepustenie. Kritika sa týkala najmä správ o údajných nezrovnalostiach pri obstarávaní ochranných pomôcok a očkovacích látok.
Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.
V januári tohto roku vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.
Ako uvádza AFP, Janšova vláda však v tejto veci ďalej robila obštrukcie aj po tom, ako jej Slovinský najvyšší súd nariadil 6. septembra obnoviť financovanie STA.
Nedostatok financií pre STA ohrozuje fungovanie jedinej slovinskej tlačovej agentúry – založenej v roku 1991 – i vyplácanie miezd jej zhruba 90 zamestnancom. Vlani na jar zorganizovalo Združenie novinárov Slovinska (DNS) finančnú zbierku, aby agentúre STA pomohlo prežiť. Vyzbieralo sa viac ako 270.000 eur, čo je však omnoho menej než dva milióny eur, ktoré agentúra každoročne dostávala z verejných zdrojov.
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom slovinskej vláde minulý týždeň zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".


Po zakladateľovi The Insider bolo v Rusku vyhlásené pátranie

Byty príbuzných zakladateľa a šéfredaktora nezávislého investigatívneho portálu The Insider Romana Dobrochotova vo štvrtok prehľadala ruská polícia. Informoval o tom web OVD-Info s odvolaním sa na novinárovu matku.
Dobrochotovova právnička Julija Kuznecovová pre spravodajský web RBK uviedla, že jej mandant bol 23. septembra vyšetrovacím oddelením FSB Ruska zaradený na zoznam hľadaných osôb a je po ňom vyhlásené pátranie.
Voči jej klientovi bolo okrem toho začaté trestné stíhanie pre nezákonné prekročenie hraníc. Dopustil sa ho údajne v čase od 31. júla do 1. augusta, keď "nezákonne prekročil štátnu hranicu Ruskej federácie z Voronežskej do Luhanskej oblasti".
Samotný Dobrochotov pre spravodajský RBK potvrdil, že sa teraz nachádza mimo Ruska. Dodal, že príbuzných, u ktorých polícia vo štvrtok vykonala prehliadku, previezli na výsluch. Z bytov policajti odniesli mobilné telefóny a počítače.
Spravodajský web, ktorý Dobrochotov založil a vedie ako šéfredaktor, je od 23. júla ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený na zoznam tzv. zahraničných agentov.
Dobrochotov nedávno v rozhovore pre web Meduza.io uviedol, že to môže súvisieť s tým, že The Insider je zaregistrovaný v Lotyšsku. Meno jeho šéfredaktora v zozname nie je, potvrdila vo štvrtok jeho právnička.
The Insider v spolupráci so zahraničnými investigatívnymi médiámi písal o kauzách pokusu o otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho sestry Julie. Venoval sa aj vražde Čečenca s gruzínskym občianstvom Zelimchana Changošviliho v Berlíne. Vyšetrovaním sa zistilo, že sú do nich zapletené ruské tajné služby.

Copyright © TASR 2021

 


Únia sa obáva o slobodu médií v Slovinsku - Svet SME
Európska únia (EÚ) vo štvrtok vyjadrila obavy o slobodu médií v Slovinsku po tom, čo šéf štátnej tlačovej agentúry STA odstúpil z funkcie pre spor o spôsob jej financovania. Bojan Veselinovič rezignoval s tým, že navrhovaná zmluva o poskytovaní verejných služieb by agentúru poškodila. „Nikdy sa nebudem podieľať na pošliapavaní nezávislosti novinárov,“ uviedol vo vyhlásení Veselinovič. Podľa Európskej komisie (EK) slovinská vláda tento rok zatiaľ agentúre neposkytla žiadne finančné prostriedky.
Slovinský premiér Janez Janša, ktorého krajina v súčasnosti vedie rotujúce predsedníctvo v EÚ, čelí kritike pre tlak na agentúru. Janša trvá na tom, že väčšina slovinských médií je proti nemu zaujatých. V júli však vyhlásil, že otázka financovania sa vyrieši na jeseň.
„Ľutujeme a so znepokojením sledujeme najnovšie zhoršenie situácie,“ povedal novinárom hovorca komisie Christian Wigand. Ako dodal, komisia „opakovane vyjadrila vážne obavy“ týkajúce sa financovania a nezávislosti STA.
„Vyzývame slovinské orgány, slovinskú vládu, aby podnikli rozhodné kroky na zastavenia a zvrátenie súčasného trendu. Vývoj, bohužiaľ, opäť ukazuje, že EÚ potrebuje legislatívu na ochranu slobody a plurality médií,“ uviedol Wigand.
Na slovinského ministra kultúry sa minulý týždeň obrátila komisárka Věra Jourová, ktorá ho listom vyzvala na poskytnutie informácií, akým spôsobom a kedy agentúra dostane financie. „Takáto situácia predstavuje vážne riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a následne v EÚ,“ napísala Jourová.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.