28. 9. 2021

Zomrel Ľuboš Jurík

  Zomrel Ľuboš Jurík

Zomrel spisovateľ Ľuboš Jurík | Aktuality.sk 

Vo veku 74 rokov zomrel v utorok v Bratislave spisovateľ Ľuboš Jurík. Úmrtie prozaika, dramatika, politológa i novinára TASR potvrdil poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Dušan Jarjabek (Smer-SD).
Ľuboš Jurík (1947) je autorom viac ako troch desiatok kníh, televíznych scenárov a divadelných hier. "Patril k najsilnejším predstaviteľom tzv. strednej staršej možno už staršej generácie spisovateľov, jeho svetoznámy román Emigranti bol prvý, ktorý vyšiel po roku 1968 a zaoberal sa touto tematikou," pripomenul Jarjabek románový debut Juríka z roku 1977, preložený do viacerých európskych jazykov.
Jarjabek tiež spomenul román Novinári (1984). "Dal ako jeden z prvých možnosť nazrieť do novinárskeho prostredia a redakcií, nehovoriac o jeho veľkej knižke rozhovorov svetových autorov typu Alberta Moraviu, s ktorými sa stretol," dodal k Juríkovej tvorbe, v ktorej obsiahlu časť tvoria knihy rozhovorov s významnými slovenskými, českými, európskymi a americkými spisovateľmi. Pripomenul tiež Juríkovu obrovskú románovú biografickú publikáciu o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, ktorá zarezonovala v kultúrnej obci. "Zomrel veľký spisovateľ, škoda, strašná škoda," podčiarkol Jarjabek.

 

Zdroj : TASR