28. 9. 2021

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok pojednávanie so Štefanom Ághom.

 Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku 

Pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek - Domáce -  Správy - Pravda.sk

pokračuje v utorok pojednávanie so Štefanom Ághom.

   

Na proces sa dostavil obžalovaný, jeho obhajca, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a aj právni zástupcovia televízie. Vypovedať ako prvá začala znalkyňa, ktorá vypracovala posudok za Kriminalistický a expertízny ústav (KEÚ) Policajného zboru. Posudok k zmenkám vypracovala v septembri 2019. "Od roku 2016, keď mali byť vytvorené zmenky, uplynula značná doba umelého starnutia dokumentov," povedala. "Výsledky skúmania nie sú relevantné, čo malo byť úlohou znalca," zdôraznila.
Znalkyňa však spochybnila posudok k zmenkám, ktorý v minulosti dal vypracovať obhajca Marek Para. Spochybnila metódu dating, ktorá podľa nej nie je využiteľná vo forenznej praxi. Po jej výpovedi predseda senátu ŠTS vylúčil na časť hlavného pojednávania verejnosť. Súd sa totiž oboznamoval s listinami, ktoré obsahovali utajovanú skutočnosť. Išlo o dôkaz, ktorý navrhoval prokurátor ÚŠP Šanta. Dôkazom bola správa Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá mala spochybňovať tvrdenie obžalovaného, že SIS mala informácie o zmenkách.
Proces je naplánovaný aj na stredu (29. 9.). Obžalovaný chce ešte v rámci dokazovania predložiť ako dôkaz neznámu obálku. Naposledy 10. septembra vypovedal pred súdom prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a podnikateľ Milan Fiľo. V prípade viac ako mesiac predtým vypovedali aj bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Zdroj:TASR